Reklama

Reklama

V roce 1972 byla stanovena stupnice vyšetřování případů s podezřením účasti mimozemské inteligence. Zpozorování UFO bývá označeno jako první druh setkání, shromáždění důkazů znamená druhý stupeň, kontakt s mimozemšťany je druhem třetím. Poslední, čtvrtý druh setkání, označuje únos. Dokumentace třetího a čtvrtého druhu setkání neexistovala. Donedávna.
Provokativní thriller Čtvrtý druh je natočen podle skutečných událostí v odlehlém městě Aljašky, kde od šedesátých let dochází k záhadnému mizení lidí. Tento jev nebyl nikdy uspokojivě vysvětlen. Díky natáčení psychologických sezení s traumatizovanými pacienty objevila a shromáždila doktorka Abigail Tylerová (Milla Jovovich) extremně znepokojující důkazy o setkání čtvrtého druhu, které vedly k obnovení vyšetřování záhadných zmizení. Dosud nezveřejněné archivní nahrávky z psychologických sezení doktorky Tylerové jsou zveřejněny i ve filmu. Jejich použití dělá z filmu Čtvrtý druh ještě mrazivější podívanou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (861)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem o filmu nic předem nehledal. Byl jsem příjemně překvapen dobrou atmosférou, ale především skvělými "původními" záznamy zachycujícími hypnotické stavy. Ty mají opravdu silnou atmosféru a jsou působivé, i když bych řekl, že má vnitřní snaha "uvěřit neuvěřitelnému" byla silnější než tvůrčí schopnost mě přesvědčit:). Koncept střídání "archivních" a nových záběrů je velmi dobrá. Škoda, že po shlédnutí prostě jen vygooglíte realitu a všechno to kouzlo rychle zmizí... Ale pokus to byl dobrý, v dnešním světě však odsouzený k zapomnění (na rozdíl od Fire in the Sky). ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Nejhorší na tomto filmu je, že kvůli zoufalé snaze vyvolávat dojem reality se v závěrečných titulcích dostalo uznání hercům, kteří předvedli mizerné výkony (v čele s režisérem, který v záběrech rozhovoru s doktorkou vypadá jak někdo, kdo ve čtyři ráno v zaplivaném nonstopu lavíruje na hranici opilosti a doléhajícího spánku, ale ještě v pošetilé snaze sbalit tu buchtu na baru finguje zaujetí jejími řečmi), zatímco skvěle zneklidňující představitelka "reálné" doktorky zůstala nejmenována. Angažování Mily Jovovich naznačuje, že půjde o hystericky vypjatý film, a v tomto ohledu tvůrci nezklamali. Dalším vodítkem kvality je fakt, že se snímek natáčel v Kanadě a jihovýchodní Evropě, což ho přiřazuje do kategorie laciných videobraků s pány Van Damme, Lundgren a Seagal. Stejně jako tyto fláky se ani "Čtvrtý druh" nepokouší zahrát za málo peněz hodně muziky, jako to dělají produkčně nuzné horory ambiciózních fanoušků i profesionálů. Vyvolávání dojmu reality zde není užito jako omluva pro minimální prostředky při natáčení či formální rámec pro nápadité uchopení žánrové premisy, ale prostě jen plytká snaha svézt se na aktuálním trendu. Narozdíl od "Záhady Blair Witch" či "Cloverfieldu", "REC" i "Paranormal Activity" film po odhalení faktu, že je jen vykonstruovaná fikce, nemá už co nabídnout. A co se týče tématu únosů lidí mimozemšťany, "Čtvrtý druh" nesahá ani po prach na podrážkách mrazivě naléhavému snímku "Oheň v oblacích" (1993). Více v recenzi na Aktuálně.cz. ()

Reklama

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Nemám rád podobné filmy, kde sa tvorcovia kvoli svojej filmárskej neschopnosti snažia ľudí presvedčiť, že to je podľa skutočnej udalosti. Vôbec to nepôsobilo presvedčivo. Nič zaujímavé ukázané nebolo, vlastne sa celé posúdenie situácie necháva na divákovi. Ja na takéto hlúposti neverím a film ma doslova urážal. Mal som nepríjemný pocit, že zo mna chce niekto spraviť blbca. (inak prečo mimozemstania stále unášajú len američanov??? hmm) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Je to jako s Gibsonovým Umučením Krista. Zatvrzelým odpůrcům bude tenhle film připadat k smíchu a lidem, kteří na UFO věří nebo (můj případ) jsou o něm alespoň schopni přemýšlet (protože prostě nejsou tak sobečtí, aby si mysleli, že vesmír je kromě nás mrtvý), se bude líbit. Co se Čtvrtého druhu týče, výhrady mám jen k přítomnosti samotného režiséra v něm - podle mě mohl doktorku Tylerovou zpovídat kdokoliv jiný, ale tenhleten Olatunde se zřejmě moc chtěl vidět na plátně - a k jedné scéně ze závěrečné čtvrthodiny (MOŽNÁSPOILER: Millu na palubě lodi a okolo ní rotující mimozemšťanské "lékařské" nástroje opravdu nebylo nutné ukazovat). Jinak vše OK, film se mi líbil, ze scén (hypnózy, střelba, závěrečný monolog skutečné Tylerové) slušně mrazilo, herci (Jovovich, Koteas, Patton) odvedli dobrou práci. Pochvala za minimalistickou, ale atmosférickou hudbu. A za to, že jsme se nedočkali ani jednoho E.T. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Buď lidi v aljašském Nome moc chlastají a nebo jim fakt sedá na okno alienská bubo bubo a unáší je paprskem (pokud je to někdo fyzické konstituce Homera Simpsona, použije dva).. Vkládání rádoby autentických pasáží dělením obrazu mi přišlo zbytečné až kontraproduktivní a s přibývajícím časem se tak Osunsamniho mulderovský hoax začne měnit na laciný domeček z karet, v kterém mi v samotném finále chyběl už jen pan Kuřák z Akta X, vyfukující obláček cigaretového dýmu přímo do režisérského "believe or not" ksichtu. Přesto některým scénám nelze upřít punc napínavosti a kdyby vám zrovna v daný okamžik usedla na okenní římsu bílá sova, mohly by vaše spodky a vaše stolice klidně zažít blízká setkání třetího druhu... ()

Galerie (49)

Zajímavosti (9)

  • Natáčení filmu probíhalo v Bulharsku. Úvodní záběry, které mají zobrazovat město Nome, je ve skutečnosti Squamish v Kanadě. (_ksilt)
  • Jak je uvedeno výše, údajně neexistují žádné záznamy, že by kdy Dr. Abigail Taylorová pracovala na Aljašce jako psycholožka. Na stránkách Alaska Journal of Psychiatry však byl umístěn životopis Dr. Tylerové a její články o poruchách spánku, emočních problémech, hypnoterapii a regresní terapii. Po masových vyhledáváních na internetu ale bylo vymazáno vše, co obsahovalo její jméno. Šlo o součást reklamní kampaně. (Kailo)
  • Dr. Abigail Tyler, ktorá bola vo filme v údajne skutočných videozáznamoch s údajne skutočnými pacientmi a rozhovore s režisérom, je v skutočnosti menej známou herečkou Charlotte Milchard. (movemat)

Související novinky

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

02.11.2009

Díky Dokonalému úniku máme Millu čerstvě zapsanou jako „holku, která má občas štěstí na zábavný film“. Uvidíme, jak se jí bude dařit dál. V pátek má v USA premiéru její sci-fi horor The Fourth Kind,… (více)

Reklama

Reklama