Reklama

Reklama

From Russia with Hate

  • Slovensko Nenávistné pozdravy z Ruska (festivalový název)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Rusko / USA, 2007, 18 min

Obsahy(1)

Americký filmár Christof Putzel sa vydal do Ruska, aby tam zaznamenal vzrastajúcu vlnu neonacistického hnutia. Skupiny skinheadov tu brutálne napádajú imigrantov, či ide o občanov bývalých republík Sovietskeho zväzu, ktorí do Ruska prichádzajú za prácou, alebo o zahraničných študentov, výrazne sa odlišujúcich farbou pleti. Nebezpečne sa šíriaci fenomén má dokonca podporu niektorých členov fašisticky orientovanej Liberálno-demokratickej strany, zastúpenej v ruskej dume, ktorí ľahko nachádzajú podporu nestálej mládeže, z radov ktorej násilní stúpenci neonacizmu vychádzajú. Okrem účasti na verejných zhromaždeniach, kde je povolené „hajlovať“ a popierať holokaust, alebo na „výcviku proti nepriateľovi“ v tajných táboroch, je najväčšou zábavou ruských neonacistov nakrúcanie brutálnych rasisticky orientovaných útokov na imigrantov a ich umiestňovanie na internet. Šokujúca reportáž, ktorej pasáže mohli diváci vidieť voľne na internete na stránkach investigatívnej CurrentTV, je otrasným varovaním pred touto hrozbou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Stegman 

všechny recenze uživatele

Má takovýto dokument nějaký smysl, když jsou po jeho zhlédnutí někteří lidi schopni veřejně napsat, že "vraždy, surové bití (...) je sice odporné, ale účel světí prostředky"?! Režisér nejspíš doufal, že pouhé záznamy toho šíleného násilí postačí, aby otevřely oči všem těm "nejsem rasista, ale", jenže to se poněkud přepočítal, jak je vidět. Teď už je jasné, že režisér měl nějakou tu minutu věnovat i DOPADŮM takovéhoto běsnění na společnost. Pak už by došlo snad všem, že hnědnutí společnosti sice může být z určitého úhlu pochopitelné, ale to v žádném případě neobhájí negativa, která jsou s tímto hnědnutím spojená (odliv mozků a kapitálu do zahraničí, nedůvěra ve stát a jeho instituce, zhrubnutí mravů...). ()

The Viper 

všechny recenze uživatele

Rasista nejsem, ale zaujalo mě vyjádření toho černocha na začátku, že se neustále dívá za svá záda když někam jde. Jsem z vesnice, takže to z většiny jde mimo mě, ale když už musím vyrazit do města, nemůžu si pomoci, ale když vidím cizince tady u nás, tak dělají jako by jim to tu patřilo (Turci, Cikáni,...) u nás bohužel platí to co pro cizince v Moskvě, to my se musíme neustále ohlížet aby jsme nebyli přepadeni nebo napadeni. Toť vše co k tomu říct. Neonacistická scéna není dnes podle mého k uznávání Hitlera a přenášení jeho odkazu do dneška, slouží to pouze jako symbol té nenávisti a bohužel i z většiny oprávněné nenávist. Kluci schovávající se za hákové kříže, železné kříze, holé hlavy a značky oblečení, to je vše jen na oko. Důležité je to jak to někteří cítí uvnitř...křivdu za to, že cizinci vzali někomu z jejich blízkých práci ? Názor že by měla být majorita upřednostňována před přistěhovalci ? Na to opravdu nepotřebujete nálepku neonacisty. Dokument moc pěkný, který ukazuje jak se věci mají, to že se z nějakých 70ti % k tomuto uchylují tupé hlavy, to je věc druhá. ()

Rychleji 

všechny recenze uživatele

Film o přistěhovalcích v Rusku a jejich opozicí. Film poukazuje na kruté chování ruských fašistů (či paradoxně neonacistů) k národnostním menšinám. Dále dává skromně nahlédnout na jejich názory a nakonec ukazuje jejich výcvikový tábor, kde se mladí fašisté učí probíhat hořícím domem a zacházet se zbraněmi. Film je navzdory snažení se o objektivitu posunut tím směrem, aby si každý průměrný člověk řekl, jaký jsou to hrozný zvířata atd atd... (a to nechtějte ani vědět, co to dělá s naivními mladými slečnami :D). Ale pokud se zamyslíme, tak jejich odpor, je sice odporný (vraždy, surové bití, pálení pasů), ale účel světí prostředky a tak je dnešní svět prostě nastavený. Imigranti berou domácím práci (jsou levnější) a nechtějí se vzdát svých kulturních zvyků, což vede lidi k připojení se k odporu proti nim. (Pro přiblížení k dění můžu připodobnit k stavění mešit po celém západním světě (i v Čechách) a nebo případ, kdy ortodoxní muslim žijící v Kanadě zabil své dcery proto, že se oblékali vyzývavě - dovolili si vzít tričko s krátkým rukávem namísto černého overalu. Další nepřizpůsobivosti menšin můžeme odhadnout i z chování nejpočetnější české menšiny). Poté se už jen stačí rozhodnout, zda budeme jen slepě odsuzovat pravicový extrémizmus, protože je to extrémizmus, nebo jestli se dokážeme s jejich pohnutkou sblížit (já jim například rozumím). Každopádně, ač v současné době, kdy jsou menšiny celosvětově bráněny ... kromě Číny :D... , není žádný jiný způsob řešení, než násilí, je tento způsob špatný. ()

Thundler 

všechny recenze uživatele

Po takovémdle filmu mám vždycky hrozné nervy, jak může být někdo takhle hloupý, zlý a odporný. Mráz po zádech mi běhal .. ()

Reklama

Reklama