Reklama

Reklama

Vzpomínky Sherlocka Holmese


Umírající detektiv (E02)

(epizoda)
  • Velká Británie The Dying Detective (více)

Obsahy(1)

Sherlocka Holmese vyhledá mladá dáma Adelaide Savageová, která chce pomoci svému muži, finančníkovi Victoru Savageovi, co je silně závislý na opiu. Má za to, že na něj má špatný vliv jeho bratranec Culverton Smith, který jej s opiem seznámil. Holmes je pozván k nim na večeři, kde ale Victor zkolabuje a na místě skoná. Po smrti pak veškerý majetek připadá právě jeho bratranci Smithovi a Holmes nevěří, že by si Victor za svou smrt mohl zcela sám. Zvlášť když měl zemřít na orientální sumaterskou říční horečku, která sice řádí v opiových doupatech, ale na kterou je odborníkem zrovna Smith… (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poviedka Umierajúci detektív bola zadaptovaná v čase, kedy jej názov viac korešpondoval so stavom hlavného predstaviteľa, než s kamuflážou v príbehu. Holmes musí vymyslieť spôsob ako vyzrieť na vychytralého vraha môžete sa staviť, že na niečo aj príde. Tentokrát ale musí ostať každý v nevedomosti až do konca, skúsený divák (nehovoriac o čitateľovi) prekukne všetko o niečo skôr. ()

Mapl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Brett v tomto díle už vypadá špatně, ale dává do toho všechno. Zápletka s tropickou nemocí, zlým a sebestředným protivníkem není u Holmese poprvé, ale tady je něčím zvláštní (nebudu dál spoilerovat). Naopak s postupem času zjišťuji, že se mi Hardwicke jako Watson možná líbí víc než Burke. Každopádně další podařený díl, neklesá na kvalitě. ()

Reklama

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Případ, kdy je hlavním detektivovým úkolem mazaného pachatele nikoli dopadnout, nýbrž usvědčit. A nebyl by to Sherlock Holmes, aby opět něco nevymyslel. Sama povídka začíná až v okamžiku, kdy Holmesova nešťastná bytná volá doktora Watsona k umírajícímu detektivovi, takže tvůrci byli nuceni přidat začátek se smrtí Viktora Savage, o jehož osudu se pouze stručně hovoří, aby měl film vůbec nějaký začátek, vývoj a konec, a pokryl padesát minut místo pouhých čtrnácti, jak by tomu bylo, kdyby tak neučinili. Zároveň konečně opustili nepatřičné hrátky s kamerou, které provázely předchozí tři čtyři díly série, i nadbytečné užití hudby a místy patetický styl Domu U Tří štítů. Hlavní padouch sice neodpovídá knižnímu popisu, ale na zločince se hodí skvěle. Zbytek obsazení je rovněž dobrý, výkony přesvědčivé. Maskování nemocného Holmese je výborné, vypadal jako zombie. V civilu to s ním zase tak strašné není, jak píší ostatní recenzenti. Ač je rozdíl při porovnání s prvními díly značný díky nadváze v důsledku Brettovy léčby maniodepresivity, která mu přidává na věku, je to stále tentýž Holmes, a vzhledem k beztak přeházené chronologii jeho případů v tomto seriálu není problém tyto poslední díly prostě brát jako problémy, které řešil na sklonku kariéry (Poslední případ Holmes v knize vyřešil, tuším, v šedesáti letech.). Sledovat jej tedy není nikterak ,, hrozné“, to by bylo, kdyby se jeho nemoc projevovala i na jeho výkonu, což se v žádném případě neděje. Ostatně je to také do jisté míry záležitost kamery a nasvícení, které mohou pomoci stejně jako mnohé zhoršit, jak je vidět z následujícího dílu Zlatý skřipec, kdy v mnoha záběrech vypadá Brett o poznání lépe a místy mu to dokonce i sluší téměř jako ve starších dílech. A pak, mám dojem, že co bylo Holmesovi ubráno na mladistvém šarmu, jako by mu bylo pro změnu přidáno na lidskosti, což oceňuji. Prostředí je opět krásné, tentokrát nahlédneme i do londýnského špitálu, přidaná scéna s dr. Fischerem přesně zapadá na své místo a po dlouhé době se zde díky scénáristovi dočkáme též ,, irregulars“. Když k tomu přičteme ještě závěrečnou tečku paní Hudsonové a až lehce dojemný závěr (Scény Holmese s dětmi jsou v tomto seriálu vždy milé a laskavé.), dostaneme další perfektní a pietně zpracovaný díl zasluhující jednoznačně maximální hodnocení. Co mě ovšem dostává, je, jak Holmes s Watsonem opakovaně bez zaváhání opouštějí místnosti, kde hoří oheň, bublají všemožné chemikálie apod. Div, že Baker Street ještě nevyletěla do povětří. Jeden se neubrání soucitu s ubohou Mrs. Hudson, v tomto díle dvojnásob. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No tak tohle mi misty spis pripominalo komedii, navic se tady nedeje ani zadny patrani a Sherlock, kdyby nevymyslel jednu ochcavku, tak by ani nic nevyresil. Navic dej je prvnich 30 minut zbytecne rozvlacnej a Brett tu vypada jak Dracula, ale porad to neni nic oproti tomu, jak se vymodi na konci. Nicmene i pres vsechny tyhle nedostatky jsem se docela bavil. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ten Brett vypadá neuvěřitelně špatně, až mě z toho mrazilo v zádech. Nemoc tady už pokročila. Jinak povídka je děsivá a nejinak je tomu i tady, i když až od druhé poloviny. Je tady dost změn, většina věcí je přidaných, ale vůbec to není na škodu. Jinak i do této povídky autoři vložili vtip, je tu vtipná scéna, kdy paní Hudsonová donáší Sherlockovi poštu. Záporák je velmi dobře obsazen. Povídka je ze Sherlockova cyklu jedna z těch nej a tahle epizoda je děsivá už jen z toho, když vidíte chudáka Jeremyho a to, jak blouzní... Opravdu výtečný díl. Ale ve Zlatém skřipci už vypadal aspoň o něco lépe. 100%. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama