Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Mám rád Clinta ako herca (Drsného Harryho zbožňujem!) ale s Clintom režisérom mám fakt problém (až na pár vzácnych výnimiek!). Vadí mi jeho pátos, amerikanizmus a hrdinstvo vždy namiešané so značnou dávkou mierneho primitivizmu. Ideálnou ukážkou je Flags of our Fathers ale aj druhá polovica tohto dielka, ktorú som doslova pretrpel a vravel som si, že by to chcelo už len hrdinský happyendový záver s americkými vlajkami a objímaniami ..No a hádajte ako to skončilo?! Bŕŕŕ. Každopádne prvá polovica je znesiteľná, hoci drsňák Clint sa snaží byť tak drsný, že Rambo je pri ňom sráč:) Tak nudne a sterilne zrežírovanú a s prepáčením dementnú "prestrelku" ako v druhej polovici som už dlho nevidel! Slabý odvar Full Metal Jacket (ak sa to vôbec dá porovnávať), ako vojnový film neakceptovateľné a ľahko zabudnuteľné... ()

WoWoW 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood je boží. Bojové nasazení je krásná ukázka, jak z brakového námětu jde natočit bezva film. On totiž film o tom, jak udělat z bandy ignorantů nejlepší vojenskou jednotku, je fakt úplně obyčejnej. Ale co obyčejné není, je zbrojní seržant Thomas Highway. Celý film mi přišlo, že tahle postava musela Eastwooda neskutečně bavit. Ten jeho výkon je jako koukat na štiku ve vodě, koukáte, víte co se bude dít a přesto nemůžete odtrhnout oči a jít do pryč. Je jen škoda, že je to trochu zapomenutý klenot Eastwoodovi kariéry. Určitě stojí za shlednutí. ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

"Já jsem jebal když byl Kristus ještě ucho, a to vám řeknu, že nejlepší kurvy, který jsem kdy měl, byly v Danangu. Až potom nějakej kokot napsal domů, že si ve Vietnamu smočil knot a ... no a hovno spadlo na větráku." Dokonalý hláškovitý rozjezd, který ještě Eastwood později okořenil o pár "hoven, kurev a do prdelí" a tím veškerá zábava skončila. Znázornění výcviku nebylo kdovíjak drsné, pokud někdo viděl např. Olověnou vestu, pak mu zde znázorněný výcvik přijde jako rozcvička před tělocvikem. Charaktery vojáků jsou čistě komediální, takové suché varianty Policejní akademie, která mě svojí trapností rozčiluje ještě dnes. Závěrečná válečná akce ani nevypadá, že by jí točil Eastwood, ale nějaký nezkušený ocas, co měl do teď na kontě jen reklamy na zubní pastu. Nepovedený film s 20 minut sarkastickým Eastwoodem, který se v průběhu děje nesmyslně změní v chápajícího lidumila bez šťavy a koulí. 40% ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Choroš Clint, coby do důchodu klepající serža, "který vypil víc piv, vychcal víc krve a přefik víc kurev a zmládil víc chlapů, než vy všichni dohromady", prostě pořádnej drsnej kolík, co se s ničím nesere a s tou bandou boveráků, už vůbec ne. Sice mu do toho bude kérovat major, jenž udělal kariéru v zásobování, tj. vygumovanej lampasák na svém místě, ale tomu taky natrhne prdel. A aby se nenudil, tak si ve volných chvílkách čte ženský časáky, to kvůli bejvalce, "aby ji pochopil". Prostě starej dobrek Clint, jak ho máme rádi, s ničím se nesere, nakope pár řití, postřílí několik maníků a cedí drsný hlášky na potkání, tady bych chtěl vyzvednout český vhs dabing, bohužel nesoucí všechny stopy rychlokvaškových 90. let, a byť na Clinta nebyl obsazen jeho drvorní dabér Laďa Županič, Jura Zavřel se na něj se svým neskutečně hrubým hlasem, hodí ze všech náhražek nejvíc, jen Bohdana Tůmu, dabujícího přibližně dvacet rolí, by už konečně mohl někdo odstřelit. ()

TommyLeeJape 

všechny recenze uživatele

Taková správná chlapácká komedie na zabití nudy. Clintova postava opět jako přes kopírák. Zatrpklý starší chlap, který se non-stop tváří nasraně. Tady ze sebe navíc sype hlášky typu: "Co kdybych tě vohnul přes stůl a vrazil ti ho do prdele? Načež potenciální oběť sexuálního napadení, která patrně neví nic o anatomii lidského těla, odpovídá otázkou: "Vo čem to mluvíš?" Kdybych to neviděl s tím otřesným dabingem, možná bych hodnotil i lépe. Zajímavost: Věděli jste, že Clint svým pohledem během natáčení zranil skoro dva tucty lidí? ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Eastwood musel ještě před natáčením získat souhlas amerického ministerstva obrany, aby mohl natáčet na skutečných vojenských základnách. Ministerstvo ale nemělo příliš pochopení, a tak byl scénář změněn a pravidelná armáda v něm byla nahrazena námořní pěchotou. (ClintEastwood)
  • Kubánské obrněné transportéry, které útočí na na četu americké pěchoty, jsou BRDM-2. (Horryx)
  • Když je ve 35. minutě nastoupena četa před Highwayem (Clint Eastwood), tak k ní přichází voják s ručníkem kolem pasu. Kolem čety ale projde o mnoho později, než by ve skutečnosti měl. (Duoscop)

Reklama

Reklama