Reklama

Reklama

Vážený Leonide Iljiči

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Neobyčejný příběh dopisů, které poskytly alibi pro srpnovou invazi do Československa.

Zvláštní moment v pohnutých událostech srpna 1968 představují tzv. zvací dopisy, jimiž se pětice členů vedení KSČ obracela s prosbou o pomoc na tehdejšího sovětského vůdce Leonida Brežněva. Prosba o "poskytnutí účinné podpory a pomoci všemi prostředky, které máte k dispozici" sice nebyla důvodem napadení Československa, nicméně posloužila Brežněvovi jako vítané posvěcení jeho kroků.
Dokumentární film scenáristky Šárky Horákové a režisérky Zory Cejnkové podrobně rekonstruuje historické události a lidské pohnutky, které vedly k sepsání dopisů, a taktéž příběh hledání pravdy o dopisech, jenž trvá od roku 1968 až do současnosti. Dokument přináší mimo jiné i unikátní záběry, které pořídil tým českých kriminalistických expertů na začátku devadesátých let při pátrání v moskevských archivech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Podle abecedy... Bilak, Indra, Kapek, Kolder, Švestka. . . . Pět kovaných bolševiků, jak symbolické, doslova a do písmene kvintesence toho, čemu se říká "pátá kolona"... Zváči. Sráči. Vlastizrádci... . . . V - jak jinak než s dnes už nezbytnými >trendy< hranými vsuvkami zprzněném - jinak naprosto rutinním krátkém ohlédnutí po porevolučním zkoumání tzv. "Zvacího dopisu" - či jak se nakonec ukazuje - snad dvou, když druhý byl už víceméně privátní iniciativou soudruha Kapka. . . . Zajímavý a zvláště výživný je pak vedle hereckých kreací akční >moderátorky< výstup pana historika Tůmy, který na přímý dotaz po dalších osudech protagonistů po okupaci zcela nepřipraven do hodiny blábolí cosi o tom, že už jsou po smrti - ani pořádně neví kdo-kdy-proč-jak - jen ten Vasil že žije kdesi v Bratislavě... Vskutku téměř intelechtuální akademický výkon... :-/ . . . Naprosto směšná je pak vyfabulovaná hraná scénka na pissoiru, kde si ÚDAJNĚ měli mezi údy soudruzi onen dopis asi při chcaní předat. Alespoň tak nám to zde pí režisérka při detailních záběrech na ruce málem v rozepnutých poklopcích naznačuje. Ejhle z čeho se dá dnes tvořit >DOKUMENT< !!! . . . Fakt pochcat... :-( . . . Takže ta jedna hvězdička snad jen pro tu cennou autenticitu dobových záběrů z policejní expertízy v Moskvě ve dvaadevadesátém, na které má ovšem režisérka zásluhu nulovou... - - - P.S. A jen ještě k věci - raději cituji: Dlouho hledané "zvací dopisy" objevil ve středu 15. července 1992 šéf Státního archivu Ruské federace Rudolf Pichoja při třídění spisů v archivu prezidenta SSSR. Byly v zapečetěné obálce s datem 25. 9. 1968. Tehdejší vedoucí všeobecného oddělení ÚV KSSS a pozdější generální tajemník na ní vlastnoručně napsal: "Uložit v archivu politbyra. Bez souhlasu neotvírat. Konstantin Černěnko." - Viz navíc i pravděpodobný (?!) text dopisu: http://www.totalita.cz/texty/1968_dopis_zvaci.php - - - P.P.S. Vážená Zoro Cejnková - a proč jste prosím musela do filmu nacpat nějaké naprosto rušivé a irelevantní záběry jakéhosi puberťáckého sprejera? Že by někdo z rodiny? Nebo že by jako multimedy international? To jste se naučila na Nově? ... Že jste to tam těm stylotvůrcům neprodala do nějakýho toho jejich >Občasnýho joudy< ... :-[.. - - - - - (Poprvé viděno 18.11.2008 na ČT2, komentář zde jako první - 18.11.2008) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Důkladná rekonstrukce jednoho nikoliv podstatného detailu a současně symbol biedermaierového svatouškovství par excellance včetně zbabělého couvnutí před spravedlivým Biľakovým potrestáním. Retribuční  (odvetová) legislativa Třetí republiky i její soudní praxe  jsou vedle tohoto pokrytectví výstavní kousky zralé demokracie. Některé drobné režisérské exscesy na tom nemohou nic změnit. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument slabšieho razenia aj kvality, každopádne pripomína isté historické nespravodlivosti a to je len dobré, treba toho dávať viac, pretože aj dnes 52 rokov po invázii sa na internete a sociálnych sieťach ozývajú trolovia, ktorí normálne tvrdia, že to bola bratská pomoc, že Rusi nás zachránili pred kapitalizmom. A na môj údiv im mnoho ľudí pritakáva. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o mediálně slavném "zvacím dopisu" a o tom jak si na Slovensku nikdo nepřál soudní proces a čekalo se na vysoký věk stále oblíbeného Vasila Bilaka. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Velmi v kostce o tzv. "zvacím dopise", který Brežněv použil pro legitimizaci vpádu spřátelených armád v srpnu roku 1968, aby v Československu zachránily socialismus. Expertní tým prokázal pravost onoho dopisu i podpisy pěti tehdejších vysokých funkcionářů komunistické strany na něm. A to je vlastně všechno, ostatní je balast. Trochu mi není jasné, co jsem si z dokumentu měl odnést, kromě toho, že Bilak ještě žije kdesi v Bratislavě spokojeným důchodcovským životem a svůj podíl viny překvapivě odmítá. Dokument nehovoří nic o dalších souvislostech, co tomu předcházelo a co následovalo. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Mám ten pocit, že ve skutečnosti to byl ňouma - Václav Havel o Vasilu Biĺakovi. I ten dokument s výjimkou několika záběrů z Moskvy je takový...ňoumovitý. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Využití existujících záběrů ze zkoumání zvacích dopisů v dokumentu, který zručně zastírá, že toho vlastně nemá tolik co říci. Přesto jde o jisté vyrovnání se se střípkem naší novodobé historie. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Dokument o výzkumu a prokazování pravosti zvacího dopisu, kterým 5 zrádců z našeho národa, pozvalo sovětská vojska, aby zachránili ten "jejich" nefungující utopický socialismus. Smutná je i ta neschopnost a nechuť postbolševických úřadů vyrovnat se s minulostí, zaznívající v dokumentu. Měli je všechny zavřít, až by zčernali nebo alespoň jim nevyplácet žádný důchod, ať se živí jak chtějí. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Smutný, ale potřebný dokument o smutném činu pěti komunistických zoufalců, kteří k nám pozvali okupanty v roce 1968. Osobně si myslím, že by Rusi zasáhli i bez toho zvacího dopisu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dokument o zvacích dopisech je souborem historických faktů, následně celé řady domněnek, názorů různých lidí a archivních záběrů. Sice netuším čím přesně jsou záběry z Moskvy unikátní, ale jednotlivá svědectví zajímavá jsou. Například mě zaujalo, že si policisté prohlíželi papíry sami a když skončili, široko daleko nikdo nebyl a všude tma. Chápu též, že nikdo nechce stíhat starého komunistu a důchodce. Hledat svědky, dokazovat něco po desítkách let, proces se potáhne, to vše stojí peníze, čas a výsledek jistý není. Byla taková doba a mnoho komunistů by si dnes zasloužilo stát před soudem. Ani všichni nacisti před ním nestáli. ()

Reklama

Reklama