Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V r.1972 natočil během jednoho týdne legendární hongkongský herec a mistr bojových umění Bruce Lee tři akční scény ke svému nově připravovanému filmu Game of Death. V tomto snímku chtěl Bruce představit svůj vlastní bojový styl Jeet Kune Do a měl ztvárnit titulní roli bojovníka, který se musí dostat na vrchol pětipatrové pagody, přičemž každé patro hlídá strážce, jenž je mistrem jiného bojového umění. Natáčení však bylo záhy přerušeno, neboť Bruce dostal nabídku natočit svůj první film v Hollywoodu(Enter the Dragon, 1973). Po jeho dokončení se k projektu Game of Death vrátil,ale pouhý měsíc nato předčasně umírá a nedokončený materiál je na pět let uložen do trezoru.

V r.1978 se rozdělané látky chopil režisér filmu Enter the Dragon - Robert Clouse a Brucovi blízcí přátelé a spolupracovníci Sammo Hung, Robert Wall či Dan Inosanto a očekávaný snímek se konečně dočkal uvedení do kin.

Příběh byl lehce pozměněn. Hlavním hrdinou je herec a šampión v kung-fu Billy Lo, který se dostane do sporu s mafiánskou organizací, jenž se rozhodne nepohodlného soupeře odstranit. Billy Lo atentát jako zázrakem přežije a využije situace k předstírání vlastní smrti,aby se následně mohl vrátit a pomstít. Film je částečně sestřihem scén z Brucových starších snímků, zbývající sekvence byly natočeny pomocí dvojníka, kterého hráli přeborník v taekwondo Tai Chung Kim a herec a kaskadér Biao Yuen. Vyvrcholením příběhu jsou pak zmiňované tři scény uvnitř pagody se skutečným Brucem Lee. Nejvíce pozornosti jednoznačně poutá finálový souboj Davida s Goliášem, respektive Bruce s Hakimem v podání Kareem Abdul-Jabbara, v té době nejvyššího basketbalisty na světě. Klub NBA Los Angeles Lakers,za který Jabbar hrál, kvůli natáčení údajně pojistil jeho nohy na milion amerických dolarů! (Vojcl)

(více)

Recenze (120)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Nebyl by to špatný film, poněvadž Game of Death má slušnou zápletku, pár více než slušných momentů a padnoucí hudbu, jenomže je tu jedno velké ALE. Neustálá snaha tvůrců do snímku protlačit Bruce prostřednictvím záběrů z jeho předchozích filmů, dvojníků a dokonce jeho fotky (!) a navrch to nazvat Game of Death (jehož děj je úplně jiný a oproti zdejšímu mnohem originálnější) dělá z tohoto filmu to největší zvěrstvo spáchané na nesmrtelné legendě Bruce Lee a jeden z největších omylů v dějinách kinematografie. Nevěděl sem, zda se smát jak je to hloupé nebo brečet, co to s Bruceovým potencionálním mistrovským a vrcholným dílem ti pitomci producenti (či kdo vlastně) udělali. Zdejší vysoká hodnocení si odůvodňuji jen neznalostí původního materiálu, resp. těch 30 minut, které Bruce z Game of Death stihl natočit. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Bruce Lee byl vynikající bijec, ale prachbídný filmař. Zda by se časem vypracoval k něčemu lepšímu už se ale nedozvíme, podobně jako se nedozvíme, zda by se Hra smrti stala jeho odrazovým můstkem. Ze třech soubojů si toho příliš neodvodíme, snad jen to, že přes všechno fanouškovské přehánění a vynášení do nebes to zase není žádná sláva. První fight s nunčakami nám přináší spoustu mávání, točení a legračního Leeho vrčení, ale kontaktní moc není, druhý s mistrem v kimonu je zase kontaktní natolik, že skončí prakticky dřív než začne. Až finální a legendární souboj s obrovitým basketbalistou už se dá považovat za minimálně zajímavý. Zbytek filmu bez Bruce, ale jakoby s ním pochopitelně, místy působí směšně (fotka Bruce v zrcadle), jindy nejapně (záběry z pohřbu skutečného Bruce) a většinou se pohybuje v šedivém průměru klasické hongkongské akční produkce. Legendární mňoukal mne holt neoslnil ani post mortem. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Zbožňovaný akční herec Billy je atakován jistou organizací, která jej chce zastupovat, při nesouhlasu riskuje život svůj i své milé. Nakonec se ho přece jen pokusí odstranit, a tak se Billyho nejlepší možností stane předstírat vlastní smrt a splétat nitky pomsty. Další prostý snímek má zajímavou cestu vzniku. Vysoce produktivní Bruce Lee na něm začal pracovat v roce 1972, ale záhy dostává první celovečerní nabídku z Hollywoodu (Drak přichází) a práci na Hře smrti pozastavuje (natočil pouhé tři bojové sekvence). Na vrcholu slávy, která mohla být závratně vyšší, ale náhle umírá. Další mladý talent nenávratně odchází. Až v roce 1978 splácali zřejmě nenasytní producenti béčko Hra smrti, zkomponované z výše uvedených scén a nového materiálu, sesmoleném z odkoukaných gest slavného průkopníka. Maskovaní (vousy či černými brýlemi) dubléři se tak ocitají ve světě slizkých padouchů a triviálních dialogů („Napíchli jste mi telefon. Moc chytré.“), ve kterém několik vybroušených kaskadérských kousků bohužel vedle té vaty ztrácí na lesku. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Klasika která prakticky završila(bohužel) kariéru jednoho z nejlepších kung-fu herců na světě. Lee byl všeumětel uměl na plátně rozesmát, a pořádně napnout a hlavně byl sympaťák a nepotřeboval k tomu nijak moc. Škoda že umřel. Tenhle film je ale dost dobrý na to abych si ho dal do filmotéky jako "Film který chci vidět ještě". Příběh je jak je u Kung-fu filmů zvykem až na druhém místě a tady si toho režiséři byly vědomi a tak daly prostor ke rvačkám a řeknu Vám teda ta choeografie teda stála zato, Lee byl fakt neuvěřitelnej a ve svém řemeslu nepřekonatelnej. Tleskám. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Bruce Lee a žlutá kombinéza, kterou jsem posléze zahlédl v Tarantino Kill Bill vol. 1 a snad můj první film s Brucem, který jsem kdysi dávno, ale sakra dávno viděl v TV, kdy ho TV Nova vysílala v brzkých ranních hodinách. Hodně naivní akčňárna-rubačka, ale je to prostě Bruce, nejde to nemilovat, kvůli té poslední 20ti minutovce. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (27)

  • Herec a tehdejší basketbalista Kareem Abdul-Jabbar si kvůli natáčení filmu nechal své nohy pojistit na milion amerických dolarů. (jurama525)
  • Gig Young a mladičká Colleen Camp se do sebe při natáčení v roce 1978 zamilovali a následně i vzali, Gig Young ještě v témže roce zemřel ve věku 65 let. (Epistemolog)

Reklama

Reklama