Reklama

Reklama

Ploština - krvavá paseka

(TV film)

Obsahy(1)

Jak to bylo doopravdy s vypálením legendární partyzánské obce. Unikátní osobní svědectví vyvracejí mýty o hrdinství partyzánů. Dokumentární film s hranými sekvencemi popisuje události, které předcházely vypálení osady Ploština na Zlínsku, pobyt partyzánů, jejich spolupráci s místními obyvateli, poválečnou situaci a akci StB "Světlana". Partyzánský odboj za druhé světové války byl u nás ještě nedávno popisován lživě a velmi účelově. Na jednu z bolestných událostí skoro na konci války vzpomínají i svědkové, kteří o ní dosud z různých důvodů nemluvili. Uvidíme rovněž archivní materiály Státní bezpečnosti a snad poodkryjeme skutečnou úlohu partyzánů, konfidentů gestapa i obyčejných horalů, kteří také psali naše nedávné dějiny.
Velký společenský dokument, který se pokouší vyvrátit mýtus o hrdinné obci na Zlínsku - Ploštině, vyvražděné a vypálené nacisty na konci války za obětavou pomoc statečným a za svobodu bojujícím partyzánům. Dokument hledá odpovědi na otázky typu: Byla pomoc poskytovaná partyzánům skutečně dobrovolná? Byli mezi nimi konfidenti, kteří rozehrávali hru na dvě strany? Je dokonalá organizace partyzánského hnutí jedním z poválečných mýtů? Jak velký je naopak podíl samotných partyzánů na vysokém počtu obětí? Uvědomujeme si dnes plně absurditu poválečného vývoje, v němž konfidenti byli oceňováni, zatímco skuteční odbojáři skončili v uranových dolech? V pořadu jsou použity autentické protokoly a fotografie, výpovědi pamětníků, komentáře historika a hrané scény přibližující příčinné souvislosti popisovaných dějů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

MI-380 

všechny recenze uživatele

Dokument poopravuje a doplňuje černobílé vidění známé z románu Ladislava Mňačka Smrt si říká Engelchen. Některé hrané scény - nepodařená a zbytečná vata. ()

mosem 

všechny recenze uživatele

Kdyby dokument zahrnoval pouhá historická fakta a výpovědi pamětníků, udělali by autoři líp. Na amatérských výkonech dokument hodně ztráci Zejména v případě vyšetřovatele člověk neví, jestli se má smát nebo být znechucen. Dost také ztrácí absencí jakékoliv polemiky, obhájci partyhánského hnutí zde v ůbec nedostanou příležitost. Samotný námět je zajímavý, zpracování se však příliš nevyvedlo. ()

Reklama

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který je však nutné brát s určitou rezervou. Podílel se na něm pan Jaroslav Pospíšil, který se sice intenzivně zajímá o moderní dějiny Zlína a jeho okolí, na druhé straně má právnické a nikoliv historické vzdělání. Navíc a to není jen můj subjektivní názor - v hodnocení levicově orientovaného protinacistického odboje není zrovna objektivní. Jestli se má na základě jednoho případu snižovat neoddiskutovatelné hrdinství sovětských a našich partyzánů působících na mnoha oblastech Čech a Moravy zejména v posledních osmi měsících války, tak je to dost smutné a především nepravdivé. Partyzáni působící v okolí Ploštiny sice při vypalování této osady selhali, na druhé straně měli v boji s okupanty výsledky, o čemž se však z dokumentu nic nedozvíme. Cenné je naopak poselství dokumentu hlásající zločinnost komunistického režimu u nás, které se projevovalo i pokřivováním historie. Bohužel totéž se dá sledovat i dnes, přestože se jedná o zkreslování v jiném směru (zjednodušeně řečeno zprava). ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Další ubohost z Ostravské ČT, s neuvěřitelně debilními hranými (no - spíše to bylo takové typicky ochotnicky >tyjátrovské< neumětelské panoptikum) vsuvkami, naprosto degradujícími závažnost tragické kauzy Ploština. Čudláci z oblasti si s drzostí vytrendovaných nýmandů už vezmou do huby opravdu cokoli, protože jinak by asi chcípli hlady... To je opravdu svinstvo... Jedna hvězdička tedy za zcela rutinně udělaný dokument doplněný výpověďmi pamětníků, zbytek hnus a odpad... :-( - - - P.S. Když tady tak hledím na tu >kariéru< mistra Nováka, napadlo mě, že by ještě mohl s tou svou artistickou partou zadělat na ty Lidice. Tak nějak umělecky procítěně, aspoň dvouhodinově... - - - - - (Poprvé viděno 22.11.2008 na ČT2, komentář zde jako první - 22.11.2008) ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama