Reklama

Reklama

Tabáková spiknutí

(TV film)
  • Francie Tabac, retenez votre souffle ! (více)
všechny plakáty
Francie / Kanada, 2006, 52 min

Hrají:

Joe Eszterhas

Obsahy(1)

Kanadský dokument o nečistých praktikách výrobců cigaret.  Každý rok umírá na světě pět milionů lidí na následky kouření. Denně tedy zemře na 30 000 kuřáků. Ve 20. století zemřelo sto milionů kuřáků, a pokud se tento trend nezmění, tak v našem 21. století jich zemře celá miliarda. Jde o pandemii, které se lidstvo dobrovolně vystavuje a jež je zdrojem přímo pohádkových příjmů několika velkých světových tabákových firem. Vydělávají miliardy na na ničení zdraví miliard lidí - kuřáků i nekuřáků. Tabákové koncerny se v USA a západní Evropě už více než před padesáti lety sjednotily v postupu vůči veřejnému mínění. Spojování kouření a výskytu rakoviny ignorovaly, i když si tohoto faktu byly vědomy, a veřejnost zahrnuly svádivou reklamou. Větší problémy jim nastaly v 90. letech 20. století, kdy 46 států USA podalo společnou žalobu na tabákový průmysl ve věci ohrožování zdraví lidu. Velká protitabáková kampaň se rozjela také v západní Evropě. Na to reagovaly koncerny stylem "mrtvého brouka" a přesměrováním přímé reklamy na sponzorování různých sportovních a kulturních akcí. Největší aktivitu projevily na nových trzích ve východní Evropě a ve státech Afriky a Asie, kde regulace kouření je takřka nulová. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Slabosi! Každý vie, že fajčenie škodí, ale 99% z vás si po prečítaní tohto komentu pôjde zapáliť. To zvyšné jedno percento zabíja ďalší klinček do rakvičky rovno pri čítaní. Veľmi slušne natočený dokument ani nie tak o fajčení samotných cigariet, ale o reklamnej kampani spojenou s inhaláciou tohto svinstva. Áno som nefajčiar, už len samotné vdychovanie dymu sa mi hnusí, no ako návštevník náladuspôsobujúcich podnikov som ohrozený druh. Nevravím, že som nemal 14, no veľmi rýchlo som zistil, že toto nieje cesta ako sa mám stať frajerom. Dokument nás prevádza svetom zastierania, manipulácie a pokútnych praktík tiež zvané ako tabaková lobby. Existuje vôbec nejaký boj proti veľkým koncernom na smrť? Áno aj nie. Je to taká dvojsečná zbraň. Zakážme cigarety klesnú prímy z daní. Propagujme cigarety zvýšia sa náklady na zdravotníctvo. Začarovaný kruh, z ktorého nieje únik. A kapsy sa plnia ďalej. Všetky malé či väčšie odbojové skupiny sú často zdiskreditované ľuďmi, ktorý často zapredali i vlastné diplomy. Veľké kozy, film, šport či podprahová reklama, to všetko nám tlačí filtre do úst. Takže, ak ste tomu podľahli vaša vec, ale nefúkajte to na mňa! ()

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Po utilitárnej stránke odviedli tvorcovia tohto dokumentu dobrú prácu a možno sa im podarí (,to čo si určite predsavzali), že pár stoviek ľudí si vstúpi do svedomia a pokúsi sa skoncovať s nikotínovou závislosťou. To by bolo fajn, no nabudúce by sa mohli trochu sústrediť aj na to, aby bol výsledný tvar o čosi pútavejší. Sorry, ale ja som sa miestami dosť nudil. ()

Atheas 

všechny recenze uživatele

Pravdivy,vlivny. Co si o tom muzeme myslet,kdyz tolik z nas kouri. Tolik z nas se stava obhajci vlastni hlouposti.Je to pouze lenost kouknout se pravde do oci,ze proto abychom prestali kourit staci jenom s tim prestat. Nic jineho. Toto je vse. Tento snimek je velmi pravdivy ale mohl by byt mnohem pusobivejsi. Ti vinici jsme hlavne my sami. Muzeme prestat kourit kdy chceme kde chceme a jak chceme. ()

Vlkys odpad!

všechny recenze uživatele

Primitivní jednostranná propaganda. Sorry, odpad si to nezaslouží, ale zároveň si to rozhodně nezaslouží 80 %. ()

XR odpad!

všechny recenze uživatele

Konšpiračný "dokument" o tabakovom priemysle (konšpiračné dokumenty = zabitý čas). Selektívny výber informácií s cieľom vytvoriť požadovaný "dokument". Samozrejme, že fajčenie asi nebude liečivé. Samozrejme, že tabakové firmy, ako aj iné firmy majú nejaký marketing. Ďalej iba konšpirácie.... ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Mám z tohoto dokumentu značně rozporuplné dojmy, jelikož nikotin je droga legální. Lživá a odporná reklama na tabákové výrobky je špatně, ale stejné praktiky propagující kdejakou pochybnou blbost jsou v pořádku? Zaměření marketingu na děti a mládež v případě cigaret je špatné, ale v případě nezřízeného konzumu a nezdravých potravin je přijatelné? Legální obchod s kuřivem je stejně špatný jako nelegální obchod s jinými drogami? Výrobek použitý v souladu s návodem k použití, který zabíjí, je v případě cigaret špatný a v případě zbraní nikoliv? Od padesátých let se obecně ví o škodlivosti kouření a přes to je informovanost špatná a škodlivost je utajována? Povinnost pochybovat o nezávadnosti a odpovědnost má v případě tabáku výrobce a v případě jiných škodlivých produktů jako mumifikační kosmetika nebo energie ze šťavnaté hnědouhelné elektrárny nikoliv? Kouření ve filmu je zlo, ale nebezpečné řízení auta není? No asi si to budu muset nad lahodnou cigaretkou pořádně rozmyslet, protože aktivní kouření je, dle dokumentu, méně škodlivé, než pasivní! ---~ ()

GordonCZ 

všechny recenze uživatele

"We don't smoke the shit. We just sell it. We reserve the right to smoke for the young, the poor, the black and the stupid." ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Rád si zapálím, ale kvůli tomu, že mi to chutná, ne kvůli kovbojovi s plakátu. Mám pocit, že z nekuřáků se stávají fanatičtí agresoři. ()

Reklama

Reklama