Reklama

Reklama

Bundy: Dítě Ameriky

  • Česko Bundy: Příběh sériového vraha (více)

Obsahy(1)

Životní příběh Teda Bundyho, nejznámějšího amerického seriového vraha, který zabil v sedmdesátých letech desítky žen. Přesný počet obětí není dodnes znám. Americký thriller podle skutečné události.  Ted Bundy je mladý muž na vzestupu své kariéry. Úspěšně ukončil studium psychologie, angažuje se v politice a právu. Jeho šarm, pěkný vzhled a inteligence mu perfektně umožňují skrývat, že manipuluje se ženami a nutí je nastoupit do jeho zdánlivě neškodného automobilu VW BUG, kde je potom zmlátí a zabije. Po dlouhé 4 roky terorizoval Ameriku, což přinutí policii ke štvanici za pachatelem a Ted musí dvakrát uprchnout z policejní vazby, aby mohl pokračovat ve svých vražedných praktikách. Používá různé identity a převleky, aby unikl dopadení. Později cestuje na Floridu, kde spáchá své poslední vraždy, než je chycen a postaven před soud. Využívá svou znalost práva z dob studií a obhajuje sám sebe ve svém vlastním soudním procesu. Bundy jasně dokazuje, že je jedním z nejchytřejších a neproslulejších masových vrahů v historii Ameriky, než je odsouzen a v r.1989 poslán na elektrické křeslo. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

belinko 

všechny recenze uživatele

Sérioví vrahovia, je trošku taká moja úchylka - mám ich históriu, motívy, vraždy naštudované a zo všetkých je Ted môj miláčik. Takže, keď som zistil, že prima cool odvysiela tento skvost, 20 minút pred začiatkom som už sedel z popkornom v ruke. No nenapadlo ma, že tento "dokument" o tomto sériovom vrahovi sa len na dokument bude hrať. Nevedel som, že to vlastne bude senzačný film o jeho živote, ktorý nebude zachytávať jeho myšlienky, jeho vraždy, tento film bude jeho myšlienky a vraždy hrať, tak ako ich hrá každý herec, v každom filme. Čakal som oveľa viac skutočného a menej hraného, preto tento film hodnotím ako "dokument". Niektoré veci sú nepresné (deň pred popravou sa Ted Bundy správal úplne inak, ako to zahral Corin Nemec vo filme, bol vyrovnaný a svoje chyby olutoval a neverím, že na popravu potom šiel takým spôsobom, ako vo filme) a ďalšie podobné veci, ktoré ma neskutočne nasrali. Ospravelňujem sa za to, ako to píšem, no aspoň 1 hviezdičku dávam za to ostatné (mená, dátumy), ktoré boli správne. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Ted Bundy byl zvíře, sériový vrah, psychopat a jedna z nejhorších existencí na světě. Nicméně tvůrci tohohle filmu jsou podle mě taky zvířata, jen trochu jinak. Vím, že by mělo platit "o mrtvých jen dobře", ale tvůrci tohoto filmu se asi rozhodli toto pravidlo porušit a tak se podíváme, jaká je Ted Bundy sračka, že je impotentní a dětinskej sráč, kterýho na univerzitě setřela jeho láska a on se kvůli tomu začne mstít na svých obětech. Do toho všeho nám hraje příjemná jazzová hudba, jako kdyby místo o zabíjení dívek šlo o jízdu na kolotoči někde na pouti. ()

Reklama

TheRaven 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru poměrně povedený kousek (rozuměj celkově dosti průměrný), podle dalšího počinu stejného režiséra (H. L. Lucas) až překvapivě zajímavý (rozuměj, není to totální sračka). Škoda, že se režisér nesnažil ještě trochu zapracovat na Bundyho charakteru, nebo se nepokusil přidat „něco“ navíc, film ve výsledku působí poněkud tuctově a zapadne mezi mnohé jemu podobné. Kladem je pro mě zajímavě využitá hudba. Český distribuční název velmi nešťastný, umožňující dosti dezinterpretující výklad díla. Lepší dvě. ()

nemik22 

všechny recenze uživatele

Hmm, čekal jsem trochu něco jinýho. Filmy o sériových vrazích mají většinou atraktivní námět, ale naprosto nevyužitý potenciál a narazit na něco koukatelnýho, to do vás spíš uhodí sedmkrát blesk. Nemůžu se ubránit srovnávání s filmem "Ted Bundy" (2002), který je navzdory svému žánru podstatně brutálnější než tenhle rádoby horor. Vzhledem k tomu, že skutečný Ted Bundy byl podle všeho "Don Juan", ze kterého holky vlhly jen co na ně promluvil, líbí se mi víc Michael Reilly Burke. ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Nadržená bestie Bundy znásilňoval a zabíjel studentky v letech 1974 až 1978. V kolonce ¨Otec¨ jeho rodného listu je uvedeno ¨neznámý¨. Existuje domněnka, že byl Ted zplozen při incestu a jeho otec je ve skutečnosti jeho dědeček. Vrah studentek neřádil jen na Washingtonských univerzitách, pole působnosti později rozšířil i na Oregon. Ve snímku Bundyho ztvárňující herec Nemec jezdí s červeným broukem, ikdyž dodnes vystavený kousek má barvu světle šedou. Roku 1974 při banální chybě, nechává z auta utéct spoutanou dívku, která ho podrobně popíše. Bundy však morduje nemilosrdně dál. V žilách mu kolují kostky ledu a jeho nejmladší oběť má 12 let. Býval skvělý student, ale se studenty nevycházel. Během studií pracoval dokonce na tísňové lince určené sebevrahům a začíná si s rozvedenou Meg Adamsovou, kterou během jejich sedmiletého vztahu při sexuálních hrátkách rád svazuje a škrtí. Po škole byl v klubu metodické církve jako místopředseda. Mezitím krade v obchodech, padělá lístky na lyžařské vleky a jako mladistvý několikrát končí za mřížemi. Film přeskakuje některá fakta a nezaměřuje se na detaily, třeba jako vražedné zbraně. Roku 1975 ho v Salt Lake City při vyhlížení další oběti náhodou spatří tvrdé oko policajta. Po zbytečné honičce a prohlídce potlučeného brouka se uniformovaný chlápek nestačí divit. Sekáček na led, páčidlo, pouta, kukla, dlouhá jehla s rukojetí atd. Nalezené vlasy a otisky zubů, které byly porovnány s vykousnutými ranami na obětech vraha rovněž usvědčí. ¨Budu se hájit sám¨ vykřikuje nedostudovaný právník Bundy. Strážníci souhlasí a s úsměvem ho vedou do soudní knihovny, kde může studovat zákony ke svému případu. Vyskočí z druhého patra a uteče. Svobody si moc neužije, už za týden je chycen. Mazaný Bundy využívá právnických kliček, aby oddálil proces a po nocích piluje ve stropě své cely díru. Když je velká 30x30 cm daří se mu znovu utéct. Roku 1978 si po dalších brutálních vraždách v Tallahasse policajt všímá poznávací značky kradeného modrého vozu. Při zatýkání lapka odpoví: ¨Jsem Ted Bundy a hledá mne colorádská policie¨. V roce 1980 ve Floridském Orlandu zasedá porota. Obviněný se hodlá hájit sám, srší humorem a rozdává úsměvy během dvacetiminutového řečnění. Spoléhá na to, že jeho šarm zabere i na porotu. Odsoudí ho k dvěma trestům smrti, počet jeho obětí se odhaduje na minimálně 35. Mezitím se ožení s někdejší spolupracovnicí Carole Ann Boonovou, která mu v říjnu roku 1982 porodí dceru Tinu. Při čekání v cele smrti dostává dopisy od tisíce fanynek. Jeho odvolání už nikdo nevyslyší a je popraven na elektrickém křesle s úsměvem na tváři 24.1.1989. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Oficiálna diagnostika Dorothy Otnow Lewisovej u Teda Bundyho bola bipolárna afektívna porucha, avšak mnoho dôkazov nahrávalo na psychopatiu, lebo ľudia trpiaci psychózou vedia rozoznávať dobré od zlého, čo Ted Bundy nevedel a za svoje skutky necítil ani súcit či pocit viny. (belinko)
  • Modus operandi Bundyho bol nôž a sekáčik na ľad. (Carol Pifková)
  • Najmladšia obeť mala len 13 rokov, tá najstaršia 26. (belinko)

Reklama

Reklama