Reklama

Reklama

Velký šéf

  • Hongkong The Big Boss (více)
Trailer

Obsahy(1)

Děj tohoto filmu začíná příjezdem Cheng Chao-Ana (Bruce Lee) a jeho strýčka (Tu Chia Cheng) na okraj Thajska na jedno malé předměstí, kde Cheng úspěšně sežene práci v továrně na led. Cestou potkají bratra Su Chena (James Tien), který se mezitím popere s bandou padouchů. Ve svém prvním dnu v práci Cheng Chao-An rozbije velkou kostku ledu a z ní vypadnou drogy. Následně začnou mizet dělníci v továrně a nakonec je zabit i Su Chen. Cheng Chao-An začne pátrat, co se vlastně děje. Po únosu nevlastní sestry a vyvraždění příbuzných zjistí, že v továrně na led mrazí do kostek ledu drogy, načež zabije šéfova syna (Tony Liu) a nakonec si to ve velkolepém souboji rozdá s hlavním šéfem (Han Yin-Chieh alias Hon Ying Git). Ve filmu se objeví několik začínajících herců - Peter Lung Chan, Billy Chan, Tony Liu ale i veteráni Han Yin-Chieh, Lee Kwan, James Tien. (Cerhenak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (97)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ako všetci vieme alebo teda skoro všetci toto je ten film, vďaka ktorému sa Bruce Lee dostal do podvedomia verejnosti ako nepremožiteľný bojovník, ktorý bojuje za česť a spravodlivosť a presne v tom období, keď na západe točili westerny ako na bežiacom páse tak aj východ nezostal po zadu a hongkongská produkcia každoročne vytvorila niekoľko desiatok filmov s podobným rázom ako veľký šéf. Bohužiaľ žiadne veľké orgie sa nekonajú a rozhodne to má ďaleko k poetickosti fist of fury alebo drak prichádza. Bruce ako keby si po tomto uvedomil že nie všetko je o zabíjaní a natáčal snímky, ktoré boli divákovi omnoho bližšie než tento nepremožiteľný hrdina, pretože úprimne po toľkých rezných ranách ktoré utŕži a ešte stále bojuje so všetkou svojou silou zaváňa vanndameizmom. Celkovo ale tento film prekonáva tabu, ktoré panovalo pred týmto aj po tomto snímku. Mŕtvé dieťa alebo kompletne vyvraždená rodina, ktorej pozostatky sa zmrazia do ľadu je iba malou perličkou a tiež je tu rekordný počet zabitých. aspoň čo sa týka bruceových filmov. Tiež tu uvidíme prsia jednej krásnej číňanky, čo som dovtedy nejako nemal šancu zaregistrovať. No ale aj napriek určitému novátorstvu má tento film až priveľa chýb , ktoré sú očividné a priveľa hluchých miest, hlavne v prvá hodina sa nekonečne vlečie a to finále predsa len mohlo byť lepšie. Koniec ma trocha prekvapil , pretože mal mierne moralistický nádych- niečo ako zlo nikdy nebýva potrestané a trpia iba tý dobrý. Ale aj napriek tomu sa to dá dopozerať ale na to koľko je tam postáv a nato že každú sa snaží Lo nejako charakterizovať vyznieva ich správanie smiešne a zmetene. pocitvé 3*. ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Na filmy s Brucem Lee se může dívat buď člověk, který zná Bruce jako legendu bojových umění a průkopníka prvních opravdu kvalitních akčních filmů s těmito scénami, které tvoří základní obsah celku. Anebo člověk, který o Brucovi neví nic. Takový člověk si zřejmě po shlédnutí tohoto filmu řekne: "Zas jedno starý ťamanský karate..." Ale zasvěcený člověk při sledování Bruceho filmů prostě víská radostí! Proto tvrdím, filmy Bruce Leeho jsou pro nadšence a obdivovatele této legendy nebo pro lidi zabývající se bojovými uměními jako takovými. "Velký šéf" byl Bruceho první film. Natáčel se v Thajsku a byl hotov za pár týdnů. Bruce jasně věděl, co chce v životě dokázat a kam svoje kvality směřovat. Bohužel pro něj, ale také tak trochu naštěstí pro dnešního diváka, byl při natáčení tohoto filmu velmi limitován producenty, režisérem i místní mafií, která měla v Asii prsty snad ve všem. Bruce například prosazoval od začátku, že nepřátelé mají po jeho zásazích či kopech okamžitě odpadnout. To bylo v protikladu s nepsaným stylem natáčení bojových scén v asijských filmech, kdy se bojovníci otloukávali i desítky minut. Bruce, aby si tohle prosadil, musel několikrát naostro dokázat na místních rváčích a kaskadérech (kteří ovládali vesměs styly "thajský box" či "mua thai"), že to jde... Potom se choreografie bojových scén více přizpůsobila jeho představám. Nepodařilo se mu však třeba ale již zamezit vcelku překvapivé brutalitě filmu. Což pro dnešního diváka není tolik na škodu, film je cákanci krve docela slušně okořeněn a třeba pilka zaseknutá do půli lebky nepřítele byla ještě řadu let v mnoha státech vystřižena... Bruce ve filmu nepoužívá klasické zbraně jako nunčaky, tyč a podobně, ale nože, řetězy, pilky a v podstatě co je po ruce... "Velký šéf" je klasika, která odstartovala Bruceho neuvěřitelnou slávu v Asii, vymyká se svojí celkovou podstatou a podobou jeho dalším filmům, kde měl již mnohem větší svobodu a spíše jde o pěkně naturalistickou řežbu. Ústřední hudba je geniální! Bruceho energie přímo srší z plátna či obrazovky. Prostě naprostá asijská klasika non plus ultra… /90% + FILM ROKU/ ()

Reklama

SeBig 

všechny recenze uživatele

Jo, tenkrát to byly filmy.. :-) a takové už asi nebudou. Klasika, kterou jsem si nemohl nepustit!  Světlá, červená krev, boje s dodanými zvuky praskajíciho igelitu, Bruce Lee se předvedl a hned jsem si ho oblíbil. Film je trošku přehnanější a drsnější..PS: u toho jak se vždycky rychle přiblížila kamera na Bruceho "drsný xicht" mě prostě rozesmálo, ale v dobrém s mrázem po zádech :-D ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Akce 9/10/// +Bruce Lee je skutečně hodně dobrý, a to i jako herec, akce, příběh, hodně dobrá hudba -na Bruceovi zvuky nejsem příliš zvyklí, občas mi jeho postava přišla dost naivní/// No jsem docela překvapený. Děj mě chytl hned od začátku a zajímal mě až do samotného konce. Kung fu jsem si taky užil požehnaně. Takže i v tomto směru spokojenost. Choreografie soubojů je výborná a opravdu z toho cítíte tu zuřivost a chuť pro pomstu. Zajímavé, to jsem u tak starého filmy nečekal./// Celkem 80%/// ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Film na rozhraní proměny žánru, o kterou se zasloužil především Bruce Lee. Dějově naprostá pitomost (chlápek přichází pracovat za strýčkem a jeho syny do ledáren, zamiluje se do holky, ale kdo odhalí, že v ledu se pašují drogy, mizí ze světa, takže Bruce jde a všechny mrtvé pomstí - a ti se mu zjeví u říčky, jako že je fakt dobrej). Avšak ve stylu a provedení bojových umění je znát významný posun. Naneštěstí těch bojových scén není tolik (producenti Bruceovu postavu upozadili, protože tehdy byl slavnější James Tien), takže teprve poslední, naprosto šokantní dvacetiminutovka filmu přinese to, nač všichni čekají. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (37)

  • V originálním znění Velkého šéfa není hlas Bruce Lee (jelikož hong-kongské filmy se ozvučovaly až po dokončení). Dabuje jej Cheung Pui San (stejně jako ve filmech Pěst plná hněvu a Cesta draka). V původním, mandarínském znění není klasický Bruceův bojový pokřik, ten se v něm objevil až o pár let později díky videu, kdy byl film předabován do kantonštiny a pokřiky byly dodány z jiných filmů. (Caelos)
  • Ve filmu hraje Maria Yi (její čínské jméno je Yi Yi Yi) a v malém cameu Nora Miao, coby prodavačka občerstvení. Hned v dalším filmu Pěst plná hněvu se to otočilo, Nora Miao měla velkou roli a Marii Yi jen cameo. Proslavily se tedy skoro současně. (Caelos)
  • Původní anglický dabing byl příšerně „odfláklý“, američtí distributoři se rozhodli udělat svůj, a výsledek si prý pochvalovali i v Hong Kongu. (Caelos)

Reklama

Reklama