Reklama

Reklama

Smrt ledovců

(TV film)
  • Německo Alps - Scene of a Crime: The Dying of the Glaciers, The
Německo, 2004, 44 min

Obsahy(1)

V posledních desetiletích se Alpy staly místem pomalého umírání bílých velikánů.

Devadesátá léta 20. století jsou považována za nejteplejší období od doby, co se na Zemi měří teploty. Klimatické změny se nevyhýbají ani velehorám. V rakouských, německých, italských a švýcarských Alpách se to projevuje mimo jiné táním ledovců. Švýcarští glaciolové odhadují, že od sedmdesátých let minulého století ztratily alpské ledovce nejméně čtvrtinu svého objemu. Stoupl počet hodin slunečního svitu a mírně se zvýšil tlak vzduchu. Častěji dochází k inverzím, kdy v údolích je zima a ve větších výškách teplo. V minulosti bývalo v Alpách devadesát procent všech srážek sněhových, dnes jsou častější deště. Věčně zmrzlá půda - permafrost - pomalu taje. A prognózy do blízké budoucnosti nejsou tak pro ledovce vůbec dobré. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

hippyman 

všechny recenze uživatele

zajímavé téma pohřbeno krásně patetickým komentářem a naprosto nedynamickým zpracováním... ještě tak mohli začít jódlovat... 50% ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi tento "německý veřejnoprávní" styl dokumentů. Žádné rádoby efektní superakční dokumentární rekonstrukce, žádný komerční styl "za chvíli" (po reklamách) uvidíte. Místo toho krásné záběry a podnět k zamyšlení.... každý si přebere po svém. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ledovce, "ty perly, koruny hor" pomalu mizí. Některé v nenávratnu... Zde konkrétně v Alpách. Ale i ve Skandinávii, v Asii, v Americe, na Novém Zélandu... Otázkou je, nakolik jde o přirozený (a v historii Země se opakující) přírodní proces a nakolik se na tomto jevu v současnosti podílí >nezlomný lidský duch< . Navíc - tenhle proces změn má své dopady i opačným směrem. Na lidský život a práci v postižených oblastech. A na to téma se snaží vyjádřit názor a najít alespoň dílčí odpovědi tenhle (v maximální možné míře snahy o objektivitu) zajímavý dokument... Nu, příroda je mocná čarodějka. D.m.s.n. nás v brzké budoucnosti i proto (přesto?) nečekají žádné optimistické prognózy... - - - - - (Poprvé viděno 29.11.2008 na ČT2, komentář zde jako první - 29.11.2008) ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama