Reklama

Reklama

Spartakus

(TV film)
  • Česko Spartakus: Pravda o mýtu (více)
Velká Británie, 2007, 51 min

Obsahy(1)

Skutečný příběh vůdce vzbouřených otroků se značně liší od legendy. Je to příběh odvahy a naděje, který začal velkým ponížením.

Spartakovo jméno je legendární. Byl to gladiátor a bojovník za svobodu. Otrok, který osvobodil sto tisíc jiných otroků. S nimi se odvážil zaútočit na největší mocnost starověkého světa - na Řím. Za tímto mýtem je však skryt značně odlišný příběh. Spartakus se totiž nenarodil jako otrok, ale jako svobodný člověk. Bojovat se naučil na bitevním poli: byl to totiž voják. Vycvičený zabiják a navíc i geniální taktik. Poháněla ho zloba a nenávist. A zahubila ho loajalita vůči těm, kdo se k němu přidali. Podívejte se na jeho příběh. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Ten dokument tak úplně nesplnil, co sliboval podle názvu. Nic, co by bořilo mýty o Spartakovi, jsem tu nenašel. Údajně tradované nepravdy jsem v životě neslyšel (snad jen tu, že se narodil jako otrok) a celkově jsem se nic moc nového nedozvěděl. Ale je to pěkně natočeno, na dokument to má pěknou výpravu a Spartakův příběh mě celkem dojal (opět). ()

Bornd 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl hodnotit informce a vyprávění tak bych dal 5*, protože jsem velký fanda Spartacuse (hlavně teda seriálu) byli tyto informace pro mně dost užitečné a zajímavé. Ale filmové podání těch scén se mi moc nelíbilo a myslím tím jak jednotlivé scény tak i herce (například jak Crixuse může hrát nějaký tlusťoch co by měl problém uběhnout 200 metrů). Jelikož to je ale dokument, tak se přikláním spíš k té informační stránce, takže 4* zaslouženě. ()

Reklama

wosho 

všechny recenze uživatele

Snad hodnotím ten dokument co jsem o něm viděl. Tak takhle by se měly točit dokumenty o velikánech dějin. Dokonalý mix historiků bořících nepravdivé mýty a dobře natočených hraných sekvencí (podpořených výpravou). Opravdu tento dokument nemůže nudit skoro nikoho (ve stejném duchu je i dokument o Alexandru Velikém-u nějž i vojenští odborníci domrtě popisuje celou taktiku bitvy u "Galgamel"). Více takových dokumentů. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

To má být fór takhle vysoké hodnocení od ostatních? Ty tři hvězdy jsou spíše za slušnou výpravu a dobrou vizuální stránku, nejen, že jsem se nedozvěděl prakticky nic nového, ale je to pojato dosti zkratkovitě a jsou vynechány zatraceně důležité události to nejen bitvy! Zapomeněte na tento dokument, stará nebo i nová verze Spartaka vám dá mnohem více, za předpokladu, že jste četli Plútarcha a jiné historiky starověku. Rámec vědomostí a komentářů v tomto dokumentu totiž nepřekračuje tyto zdroje a zůstává divákovi dost dlužen. Pche, já sám bych do té samé stopáže dokázal narvat zajímavější obsah a nemusel bych se přitom ani moc opírat o spekulace..... ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Spartakus je pro mě oblíbené téma. Dokument nám dává všeobecné informace a uvádí na pravou míru především to, že se nenarodil jako otrok nýbrž svobodný thrák, který bojoval v římské armádě. Nezlobil bych se kdyby šli ještě více do detailu, na druhou stranu jsem rád, že příliš nefantazírovali. Spartakuv odkaz spočívá v tom, že se lidé nemusí smířit s tím, co jím bylo vnuceno, že se mohou povznést, bojovat, požadovat práva, svobodu a možná vykonat i veliké činy. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama