Reklama

Reklama

Vzrušující svět osobních počítačů

(seriál)
  • USA The Triumph of the Nerds: The Rise of Accidental Empires

Obsahy(1)

Třídílná americká dokumentární série představuje historii vývoje osobního počítače (PC) od počátků v sedmdesátých letech dvacátého století, přes revoluci s masivním rozvojem počítačů IBM PC a Apple Macintosh v osmdesátých a devadesátých letech až do nástupu operačního systému Microsoft Windows 95. Obsahuje rozhovory s mnoha vlivnými osobnostmi počítačového průmyslu jako jsou Steve Jobs a Steve Wozniak (Apple), Bill Gates a Steve Ballmer (Microsoft), Larry Ellison (Oracle) a další.

Seznam epizod: 1. Jak ohromit kamarády (Impressing Their Friends)
2. Jízda na medvědovi (Riding the Bear)
3. Velcí umělci kradou (Great Artists Steal) (violoncello)

(více)

Recenze (10)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

V českém dabingu je velmi nepřesně nazývají cvoky. Já je nazývám borci. Díky těmto borcům mám co studovat, čím se bavit a v dřívější době hlavně co hrát. Svět bez počítačů bych si nepřál zažít, i když určitě byl v mnoha ohledech pohodovější. Počítače brutálně urychlují prácičku a celkově usnadňují život. Tento dokument mapuje samotný zrod celého tohoto odvětví. Ve 150 minutách se člověk dozví naprosto nutné základy o tom, jak to všechno bylo a kdo měl prsty v zařízení, u kterého právě sedíte, či stojíte. Zvláštní obdiv cítím hlavně vůči tvůrcům hardware, protože v tomto ohledu závratně nevynikám a je to pro mě stále trošku taková magie. Mírně mě mrzí, že nepřišlo na nějaké povídání o systémech UNIXového typu, které obvykle tvoří jádro současných superpočítačů. I tak se jedná o nesmírně zajímavé povídání všech ústředních postav celého informačního zrodu, takže nemohu dát méně než 5 *. ()

SjamK 

všechny recenze uživatele

Ten českej překlad názvu je jak facka na tvář, kterýžo fakt ale samotnému dokumentu neubírá na zábavnosti zhola nic :) ()

RedRose 

všechny recenze uživatele

Je to velmi zjednodušené a vešly by se jistě cca o dva díly víc... Spousta velkých hráčů té doby byla zmíněna pouze okrajově, nebo vůbec, ale i přesto je to nadprůměrně zvládnutý pohled na historii vzniku Personal Computers ;-) Při sledování je moc důležité nezapomenout, že to bylo natočeno v roce 1996, což je už i dnes historie a technologicky svět se posunul o světelné roky vpřed... Dabing České televize (Mirek Vladyka), je velmi, velmi povedený! 87% ()

yaqwsx 

všechny recenze uživatele

Velice slušně, podrobně a i zábavně poskládaný dokument. Není to jen směsice faktů, je to příběh, který nenudí. Ano, pomalu básním, ale je to tak. Dokonce jsem v něm našel i nové věci, které jsem jinde neslyšel - např. postřehy Douglase Adamse - "I think nerd is a person using telephone to talk other people about telephones. And computer-nerd is someone who uses computer in order to use computer" ()

Murysek 

všechny recenze uživatele

Dnes je už tento dokument pradávnou historií, ale rozhodně stále stojí za to. Je ovšem třeba odpustit českému dabingu určité drobnosti, vznikal také v historii... ()

JasonV 

všechny recenze uživatele

Všetko čo ste chceli vedieť o histórii priemyslu osobných počítačov, ale báli ste sa spýtať Billa Gatesa a Steva Jobsa :) ()

B.e.r.n.y 

všechny recenze uživatele

"Každý, kdo tomu rozumí, má do toho co mluvit" Tenhle počin se v rámci dokumentů bleskově vyšvihl na první místo na mém osobním žebříčku. Zábavné, podrobné, poutavé... Dozvěděl jsem se ledacos nového. Víc netřeba dodávat. 100% ()

Reklama

Reklama