Reklama

Reklama

Můj manžel Andrej Sacharov

(TV film)
  • Lotyšsko Mans virs Andrejs Saharovs (více)
Lotyšsko / Francie, 2006, 52 min

Režie:

Ināra Kolmane

Hudba:

Alexej Ajgi

Obsahy(1)

Na otce ruské vodíkové bomby a nositele Nobelovy ceny míru vzpomíná v litevsko-francouzském dokumentu jeho dlouholetá družka Jelena Bonnerová.

Andrej Sacharov byl geniální fyzik, otec ruské vodíkové bomby. Hrůzný dopad, jenž měl jeho vynález na bezpečnostní situaci tehdejšího světa rozděleného železnou oponou, jej přiměl ke stále častějším projevům svědomí a občanského postoje. Od šedesátých let byl sovětským režimem pronásledován, třebaže mu v roce 1975 byla udělena Nobelova cena míru. Po nástupu přestavby byl sice slavnostně pozván Gorbačovem do Moskvy a stal se poslancem státní dumy, leč brzy byl pro mnohé nežádoucí osobou. Na člověka připomínajícího epochu, kdy určitá skupina lidí v Sovětském svazu žila v disentu, vzpomíná jeho dlouholetá družka Jelena Bonnerová, která se Sacharovem sdílela sedmileté vyhnanství v Gorkém, izolaci od společnosti a byla mu oporou při jeho protestních hladovkách. Téměř dvacet let po jeho smrti se ve vyprávění této silné ženy i v archivních záběrech odráží osobnost intelektuála, který cítil zodpovědnost za svou dobu. Kvůli svému svědomí i přesvědčení se neváhal postavit kdykoliv na odpor. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Akýkoľvek režim si dokáže vývoj stále ničivejších zbraní ospravedlniť potrebou svetovej mocenskej rovnováhy. Keď ale príslušní vedci precitnú a postavia sa na odpor, tak akýkoľvek bol ich prínos, stanú sa nežiadúcimi osobami a objektom zastrašovania a teroru. Dokument sa nevenuje žiadnym technickým a vedeckým otázkam, ale iba jeho osobnému životu ako človeka, polovicu času tvorí rozprávanie jeho družky. Väčšinou ide o prenasledovanie režimom, historky zo života, trochu pretvárky Gorbačova, ktorému Sacharov tiež nebol pohodlný, a nakoniec som usúdil, že okrem úvodných pár viet som sa nič nedozvedel. ()

Reklama

Reklama