Reklama

Reklama

Rembrandtova obžaloba

  • Nizozemsko Rembrandt's J'accuse
Dokumentární / Mysteriózní
Nizozemsko / Velká Británie / Finsko, 2008, 86 min

Obsahy(1)

Rembrandtova Noční hlídka zobrazuje spiknutí. Nový dokumentární film Petera Greenawaye vše objasňuje - okolnosti, motiv, spiklence, vrahy, četné stopy i výsledek. Všechny potřebné důkazy lze odhalit na obraze Noční hlídka, Rembrandtově obžalobě. Většinu žalob tvoří pečlivě sepsané texty jako Zolovo slavné „J´accuse“ (Žaluji!) z roku 1898. Tato žaloba má podobu obrazu. Jedná se o kriminální vyšetřování, v němž je Rembrandt detektivem, žalobcem, prokurátorem i soudcem. Režisér Peter Greenaway zkoumá 50 vodítek obsažených na plátně a odhaluje vraždu, jež mate historiky umění od roku 1642, kdy Rembrandt obraz namaloval. Greenaway rovněž prozrazuje, proč Rembrandt jako vyhledávaný a majetný zbohatlík přišel o slávu i jmění za pouhých 15 let a skončil jako osamělý a zdiskreditovaný nuzák. Rembrandta by jistě potěšilo, že jeho slavný skupinový portrét je v Greenawayově dokumentu prezentován jako obžaloba „J´accuse“, kterou měl vždy představovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Aky 

všechny recenze uživatele

Dokument, který mne naprosto nezaujal. Po celou dobu jsem si uvědomoval, že se jedná o ryzí, nepříliš pravděpodobnou spekulaci, což lehce odpustím dramatickému zpracování, ale dokumentu nikoliv. Neuvěřil jsem, co se mi předkládá, čímž mne ani profesně dobře odvedená práce nedokázala vtáhnout. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Peter Greenaway předvádí dokonalý přístup k obrazu. Je vlastně úplně irelevantní, co Rembrandt svým dílem skutečně sledoval, režisér si se sbíráním argumentů a důkazů pro svoji teorii bombasticky vyhrál a diváka (mě) si zcela získal. Kombinace s filmem Rembrandtova Noční hlídka funguje na jedničku, využívání moderních technik je tu tak akorát, aby bylo k něčemu, ale zároveň zůstávala hlavní váha argumentů na obrazu tak, jak ho vidí běžný člověk. ()

Reklama

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Tento snímek doslovně vysvětluje obsah filmu Noční hlídka. Tedy to co jsme v hlídce viděli, neviděli a nemohli vidět. To je nám zcela polopaticky popsáno a vše nám Greenaway osobně objasňuje – okolnosti, motiv, spiklence, vrahy, četné stopy i výsledek. Všechny potřebné důkazy prý lze odhalit na obraze Noční hlídka. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama