Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Drama z produkce HBO vypráví o přátelství a spolupráci německého fyzika Alberta Einsteina a anglického astronoma Arthura S. Eddingtona za první světové války, která vedla k uznání Einsteinovy teorie relativity. V hlavních rolích David Tennant a Andy Serkis.
Na jaře roku 1914, kdy Evropa stála na pokraji války, ještě nikdo nevěděl o tehdy bezvýznamném německém fyzikovi jménem Albert Einstein a jeho teorii relativity. Teorii, která zanedlouho otřásla základy světové vědy. Britský astronom Sir Arthur Stanley Eddington, ředitel observatoře v Cambridge, který patřil k vědeckým prominentům své doby, a byl považován za nástupce Isaaca Newtona, si nicméně uvědomoval, že Einsteinovy výzkumy by mohly přinést zcela nový pohled na čas a vesmír. Navzdory nebezpečí, že budou ve svých zemích označeni za zrádce, začali tito dva velcí muži spolupracovat. Eddington, jenž razil heslo, že pravda nezná hranic, se vydal na cestu do Afriky, aby si tam ověřil výsledky Einsteinova bádání. A byla to cesta, která změnila lidské vnímání vesmíru jednou provždy. V roce 1919 se Albert Einstein stal vědeckou hvězdou století… V hlavních rolích historického dramatu z původní produkce HBO hrají David Tennant a Andy Serkis, režie se ujal Philip Martin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

Cl3ricK 

všechny recenze uživatele

Nebylo to vůbec špatné, jen škoda že tam nebylo více Serkise. Chápu, že to točili Briti, takže chtěli mýt v popředí hlavně Eddingtona. Hudba přijemná, trošku mi vadila ta kvakerská linka, a prostě přece jen se z toho dalo asi vymáčkonut něco víc. Jestliže bylo něco dokonalé, tak rozhodně herecké obsazení. Všechna čest. Jako nahlédnutí do duše dvou vědců ucházející. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Na první pohled malý filmeček, avšak s velkou duší, fajn hereckými výkony (především David Tennant je tu správně umírněný, naopak Andy Serkis malinko přehrává, ale to k excentrickému Einsteinovi asi patří) a vůbec příjemnou atmosférou, přestože se děj odehrává v dobách první světové války. BBC opět a zase boduje. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Zoufalé dialogy a scénář celkově. Používají se tady v podstatě jen strašně klišé fráze, skoro by se chtělo příhodně říct - šustí to strašně papírem. U naprosté většiny scén je úplně jasné, že se v reálu nikdy nestaly. Některé scény jakoby byly nějak zpřeházené a nedávají smysl. Děti nestárnou. Vědecká linie je strašně naivní a vlastně úplně blbě. Herecky nic extra. Jediné, co je trochu zajímavé, je vztah vědců k vrchnostem, ale to už je taky dost omšelé téma. Hudba je celkem solidní, ale neustále jsem si říkal, kdy se to do toho Labutího jezera rozjede a ono furt nic. 2 z milosti. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Takhle zpackat film o jednom z největších géniů této planety, to by mělo být trestné. Především časové nesrovnalosti a zbytečná předramatizovanost ubírají na kvalitě. Nesmyslné je to, jak se film snaží naznačit, že Einstein porazil, vyvrátil nebo snad nahradil Newtona. Špatná je také technická stránka filmu, a to kvůli šílené kameře, díky které kolikrát divák nemá představu, na co vlastně kouká, zatímco psychoanalyticky naladěný filmový expert dosahuje orgasmu. Britové umí točit skvělé filmy, takže buď je to tím, že je v tom namočené HBO nebo prostě USA. Film měli natočit Britové spolu s Němci a Švýcary, pak pevně věřím tomu, že by to byl opravdu film o 2 osobnostech. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Ve své podstatě vynikající film. Několik chyb si sice neodpustil (Einsteinovo chátrání se nevysvěltuje, prostě je // Zjednodušení Einsteina na génia, který nonstop na těch nejběžnějších věcech v okolí vysvětluje své teorie je otravné // Především válečné záležitosti jsou až moc zjednodušené), ale způsobem vyprávění, scénářem, a vůbec vystavěním příběhu, si zaslouží jejich přehlédnutí. Aby také ne, když je to ten typ filmu, v kterém vás ani nebaví chyby hledat. Režisér Martin vám k tomu stejnak nedá příležitost, a soustředění a vtažení do příběhu je tu maximální. Neruší tradičně skvělá televizní výprava BBC, osvědčená už v Ballet Shoes (4*) a My Boy Jack (1*), nebo příjemní herci (především David Tennant), protože jsou výborně vybráni a i to občasné toporné přehrávání Andy Serkise se na roli Einsteina hodí. ____ Na několika místech velkolepý snímek s nečekaně širokým záběrem v křehkém hávu "malého" filmu. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Andy Serkis je pravák, no Albert Einstein bol v skutočnosti ľavák. (kacer4)
  • V skutočnosti to nebol Eddington, ktorý oznámil výsledky o zatmení slnka vedeckej komunite a tlači, ale kráľovský astronóm Frank Dyson. (kacer4)

Reklama

Reklama