Reklama

Reklama

Pan Parkinson

Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2008, 26 min

Obsahy(1)

Hudebník Petr Šibilev onemocněl před dvaceti lety Parkinsonovou chorobou, přestal být schopen ovládat svůj pohyb a jako dirigent nemohl dál vést orchestr; když mu ale nemoc začala působit problémy i při komponování, tak se rozhodl podstoupit speciální léčebný postup, hloubkovou mozkovou stimulaci, kterou v dokumentu, oceněném hlavní cenou v národní soutěži festivalu populárněvědeckých filmů Academiafilm, komentují jeho ošetřující lékaři. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Kvalitně natočeno, autenticky a celkem i děsivě, Šibilevův vlastní hudební podkres zaručuje dosti velké ozvláštnění. ____Ps: pokud by to někoho zajímalo, s "Šibym" jsem se několikrát setkal, bohužel se nevrátil ke skládání, ale jedinou věcí díky které je možno odhalit na první pohled že je cosi v nepořádku je jeho tichá řeč. Takže s odstupem let, sám tvrdí že mu operace velmi pomohla ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k výskytu choroby v mé rodině mě zajímalo, zda se dá vůbec těmto lidem pomoci nějak více než medikamentózně. Petr Šibilev zpodobňoval velký extrém, 20 let života s touto chorobou asi hodně udělá svoje. Byl opravdu odvážný, že se nechal natáčet. Nevím, zda pohled na něj budil u mě lítost či závist, jak dokáže bojovat s pocitem, že své pohyby nedokáže ovládat vůlí. Jeho síla spočívala ve velké odvaze a chuti bojovat na cestě, v jejíž cíli se možná opět vrátí k dirigování. Mozková stimulace vypadala jako těžká řezničina za vědomí pacientova. Ale proč toho nevyužít? Pan Petr má ženu a malé děti, tak proč ne? Dokument byl natočen citlivou a upřímnou formou za doprovodných komentářů dr. Růžičky. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dokumentárny náučný horor. Tie ozrutné šrouby v hlave a vŕtanie do lebky si pamätám veľmi živo. Bŕ! Popri mäsiarčine, ktorú si väčšina zapamätá asi najvýraznejšie, film predstaví liečebný postup prostredníctvom príbehu jednotlivca a komentárov chirurgov. Hĺbkovú mozgovú stimuláciu pacient podstúpil, aby sa mohol venovať aspoň skladaniu hudby, po tom, čo mu Parkinson znemožnil dirigovať. Žiadne zázraky na počkanie sa ale nekonajú. Bez prikrášlenia ukázané, čo môže prípadný záujemca čakať, t. j. v čom môže tento komplikovaný operačný zákrok pomôcť a v čom už asi nie. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • V celém filmu je použita výhradně hudba Petra Šibileva. (Zuzanyje)

Reklama

Reklama