Reklama

Reklama

Bojová umění Shaolinu

  • Česko Šaolinská bojová umění (více)
Čína / Hongkong, 1986, 99 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek je třetím pokračováním série filmů o chrámu Shaolin, kde ztvárnil hlavní roli čínský šampión bojových umění Jet Li. Pohledný a vtipný bojovník je jednoznačně hlavním lákadlem tohoto svižného akčního filmu, v němž Jet Li nešetří údery, kopy, otočkami, skoky a salty, to vše v choreograficky perfektních bojových scénách. Hrdina se jmenuje Zhi Ming a prošel náročným tréninkem v Severním shaolinském klášteře poté, co jeho otce zavraždil krutý vládce He Suo. Zhi Ming má nejprve v plánu zloducha napadnout při tanečním vystoupení na jeho velkolepé narozeninové oslavě. Tento pokus o pomstu sice selže, ale zato se při něm hrdina seznámí s dívkou jménem Si Ma, která prošla bojovou školou Jižního Shaolinu poté, co He Suo zničil život jejímu otci. Ukáže se, že Zhi Mingův otec zemřel právě proto, že protestoval proti tomu, jak bylo zacházeno s jeho přítelem, Si Miným otcem. Netrvá dlouho, než Si Ma a Zhi Ming zjistí, že oba nosí náramky, které k sobě nepochybně patří a které znamenají, že je v dětství jejich rodiče zasnoubili, aniž by tenkrát děti věděly, co to vlastně znamená. Nyní spojí své síly, aby společně porazili tyrana He Sua, a se svými nepřáteli se neváhají utkat ve fantastických čínských exteriérech, jako je například Velká čínská zeď nebo Zakázané město. Jet Li natočil další "shaolinský" film v roce 1994 a na Západě se dostal do povědomí hlavně díky roli úhlavního nepřítele Mela Gibsona ve čtvrtém díle Smrtonosné zbraně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Masinfira 

všechny recenze uživatele

Velká slabota. Hvězdy jsou jen za ty choreografie zápasů, protože příběh sám o sobě sice možná dobrý, je až děsivě špatně zpracován. Spousta věcí se tam děje zdá se nahodile. Postavy se rozhodují asi podle toho, jak se duo režisér a scénarista vyspalo, protože jednají často zcelanepochopitelně. Rozumím tomu, že se postavy mohou ve filmu vyvíjet, ovšem otočka o 180 stupňů během 2-5ti minut filmu, kterou provedou na konci mniši mě docela šokovala... ()

montel 

všechny recenze uživatele

Zhi Ming ze severního Shaolinu, má v plánu napadnout jednoho padoucha na jeho oslavě narozenin. Tam potká i další bojovníky, kteří mají zájem zloducha porazit. To se jim ovšem nezdaří a v patách mají jeho zlé přívržence. Jeden z nejslabších filmů o Shaolinu co jsem kdy viděl. Jet Li mi připadal, že je snad 6x rychlejší než obvykle,souboje nejsou tak kvalitně provedené jako jindy,příběh je ještě stupidnější než obvykle tyto filmy mají a ta příšerná ústřední melodie tomu taky nepomohla. Do kultu to má hodně hodně daleko. Velké zklamání. 35% ()

Reklama

miklaras 

všechny recenze uživatele

Je to určitě nejlepší díl a předwongovský Jet člověka prostě musí bavit tou pořádnou porcí naivity a hereckého neumětelství. Ale po Jetovi by nikdo v jeho raných letecvh nechtěl velkou psychologii postav. Kopání, to je, oč tu běží. A v tom je prostě skvělý. Navíc tenhle kousek pro mně není srdeční díky Jetovi, ale hlavně díky režii Lau Kar Leunga. Každá vybroušená choreografie dokazuje, že mistr Lau Kar neměl v Hong Kongu od šedesátých let až dodnes konkurenci. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný film s výborným Jet Lim, ktorý patrí medzi jeho slabšie filmy. Má priemerný príbeh o pomste žiaka Shaolinu spolu s kamarátmi jednému vládcovi za smrť rodiny, ale je úplne nevýrazný. Akcie je tu pomerne dosť, prvá polovica sa zameriava hlavne na tréning v Shaolinskom kláštore, ale od nevydareného atentátu už prakticky akcia strieda akciu. Súboje majú dobrú choreografiu a bojové schopnosti zúčastnených sú na vysokej úrovni, ale aj tak ma až tak moc nezaujali. Všetky akčné scény predstavujú hromadné súboje niekoľkých desiatok bojovníkov a tak mi tu chýba nejaký súboj jeden na jedného, poprípade proti menšej skupinke protivníkov. A kvôli tomuto nedostatku tu akcia nedokáže vyvolať žiadne emócie. Najviac ma tu zaujala akcia na hrade, ktorým Jet Li prebeží a zneškodní viacero protivníkov. Humoru tu moc nie je, ale zaujala ma tu scéna, kde je Jet Li prezlečený za ženu a správa sa hystericky. Tento film ma sklamal, mám rád kung-fu filmy a aj tie staršie, ale tento mi nedal to, čo od nich chcem. Ale zlý film to určite nie je a vnímam ho skôr ako doplnenie si medzier v rámci Jet Liho filmografie. Objektívna kvalita filmu- 60%, film sa páči mne na 58%. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Třetí díl jisté Shaolinské série se nese v plynulé zábavné atmosféře s jednoduchým dějem a klasickým finálovým soubojem. Jet li se tu představuje v roli ne málo podobné jaké měl ve svých počátcích Jackie Chan, jen s tím rozdílem, že se tu zdařile vymaňuje od všech křečovitých pro Chana typických opičáren. Souboje kung-fu jsou choreograficky dokonalé a patřičně dramatické. V závěru filmu nelze odtrhnout od sledování oči. Zápletka není nijak cizí, neboť takovýto motiv byl používán velice často. Dalo by se říci, že se jedná o zdařilí popkornový snímek z produkce HK. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama