Reklama

Reklama

Tání ledovců

(TV film)
  • Velká Británie Glacier Meltdown
Velká Británie, 2006, 50 min

Obsahy(1)

Klimatické změny mohou mít pro lidstvo dosti dramatické důsledky. Roztají všechny ledové a sněhové vrstvy, které pokrývají deset procent zemského povrchu?

Deset procent povrchu Země pokrývá led a sníh ledovců. Kromě Austrálie se ledovce vyskytují na všech světadílech. Štáb britských dokumentaristů sledoval práci glaciologů na Aljašce, v Grónsku, v Antarktidě i v Himálaji. Ledovce pomáhají udržovat klimatickou rovnováhu naší planety, ale v důsledku klimatických změn tají rychleji a ve větším množství, než vědci přepokládali. Následný zdvih mořské hladiny by mohl mít katastrofální důsledky. Jaký by asi byl osud New Yorku nebo Benátek? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Webb 

všechny recenze uživatele

Za posledních 100 let díky globálnímu oteplování stoupla teplota vody o 1 stupeň celsia. Díky tomu tají ledovce. Největší tání ledovců najdeme na Aljašce. Je tu až 90 % ledovců. Do 100 let by se zvedla hladina vody po celém světě o 34 cm. Pokud roztají všechny ledovce, zvedne se světová hladina moří o 75 m. Benátky jsou postaveny ve výšce moře a proto tu hrozí zatopení. Nizozemsko dokonce pod úrovní moře. Do konce století hrozí zatopení New Yorských ostrovů a New Yorku 45 cm vody. Světu hrozí i urychlení tání ledovců díky slunečním paprskům působícím na tmavé podklady (moře je tmavé). [6/10] ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama