Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vyzbrojen názorem, že práva mají pouze lidé dbalí zákona, podepřeným smrtonosným koltem Magnum v podpažním pouzdře, vydává se inspektor Harry Callahan, zvaný Drsný Harry do pronásledování zločinců. Opět má problémy, tentokrát nejen s nadřízenými, kteří nesouhlasí s jeho drsnými vyšetřovacími metodami, ale také s mafií, která se ho rozhodla zlikvidovat poté, co je připravil o jednoho z bossů. Je uklizen do malého městečka, kde má vyšetřit brutální vraždu. Callahan se neochotně podvolí a odjede vraždu vyšetřit, pronásledován neúnavnou mafií, která mu nepřestává usilovat o život. Brzy dojde k dalším vraždám a Callahan se přes snahu místních policistů překazit jeho vyšetřování prokouše k pravdě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (183)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Další veliká změna stylu. Harry opět cedí hlášky, opět likviduje padouchy okamžitě jak mu příjdou do rány. Ale něco je již zkrátka jinak, doba se změnila, 70. léta Harrymu slušela mnohem více, nicméně Clint jako režisér se snaží jakýsi návrat ke kořenům. Jedná se jediný díl série, který Clint natočil. Divák se jinak dozví, že Harry kávu nesladí. Harry se obrnil hláškou "Ať mám šťastnej den." PS: Zamrzelo mě, že jsem se nedozvěděl, jak dopadl pes Pako. 70% ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Svět se mění, ale Harry Callahan zůstává stejný i v 80. letech. Clint Eastwood si sedl na režisérskou židli a napravil téhle sérii reputaci, kterou z části pošramotil Enforcer. Scénář je mnohem lepší než v předcházejícím filmu a je jen dobře, že se vrátil Lalo Schifrin, jehož hudba k atmosféře těchto snímků neodmyslitelně patří. Akční scény jsou povedené, Harry nepřestává hláškovat a je tu i plno nezapomenutelných scén (např. "Go ahead, make my day" či Harryho famózní nástup před závěrečnou konfrontací s grázly). Pár podivných momentů by se zde našlo, ale tvář filmu nijak významně nekazí. Sudden Impact si orámování modrou barvou rozhodně nezaslouží, to Enforcer! ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Jediného z pětice Callahanů natočil sám Clint Eastwood; Náhlý úder je právě tím kouskem, který se zapsal do jeho bohaté režisérské filmografie. Osamělý vlk je dál nekompromisním policajtem, který je pronásledovaný nejen podsvětím, ale i svými zkostnatělými nadřízenými, aby mohl čistit San Francisko i přilehlé okolí (mimochodem ve městě se sám Eastwood narodil). Když ho padouch označí „stálicí v měnícím se vesmíru“, nemýlí se. I když, jak se postupem času přesvědčíme, je tenhle Harry přesto trochu jiný. I když se tu situace často dějí hodně náhodně, stále tenhle v pořadí čtvrtý výlet zůstává solidním policejním dramatem, který je (alespoň z těch, které jsem viděl) určitě nejvíc depresivní. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak jako předešlé díly nesly rysy typické pro akční filmy 70. let, tak je tento film násáklý osmdesátkami. Třeba typický motiv msty za smrt postavy, jejímž jediným účelem ve filmu bylo být pomstěna. Scénář sám o sobě působí jako zplácanina. Hlavní dějová linie, kdy se hrdinka mstí za na ní spáchané zločiny, by asi sama film neutáhla a tak je zde několik mafiánů, kteří pomáhají dodávat filmu tempo tím, že se Harryho pokouší oddělat, kdykoliv filmu dochází dech. Scény jsou to zábavné, téměř komické a tak film místy připomíná Muže z Acapulca. No a to, že že ti co dohromady splácali příběh a scénář, žádné velké hlavy nebyly jen dokládá místy opravdu tupý scénář. Zejména Harryho dialog s vrahyní v restauraci je jako od člověka nepolíbeného jinou literaturou, než je comics. Ale i přes tu spoustu vad film baví, protože například scény Harry přijde sám ve třech (Smith, Wesson a on) jsou prostě dobré. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Předposlední díl série Drsného Harryho a už se pomalu blíží čas jeho odpočinku. Je to škoda, protože Suddent Impact nenabízí zrovna blbý příběh, ale jeho podání je daleko za očekáváním. Finální až westernovský příběh Eastwooda už tak moc nezachrání. Kdo neviděl v mládí, dneska pohrdne. Ani hlášky (snad kromě restaurace?) nejsou dobré a nostalgie nezachrání vše. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (12)

  • Revolver ráže 44 automag, kterým střílí Eastwood ve filmu, vznikl v pracovně výrobce zbraní Harryho Sanforda v Pasadeně, kde byly vytvořeny dvě Clint 1 a Clint 2. Clint 1 se používala na natáčení se slepými náboji a Clint 2 používal Eastwood na střelnici. (Roztržitý Luke)
  • Film sa odohráva v rokoch 1973 a v máji 1983. (westerns)
  • Eastwood se rozhodl, že pokud bude mít kvalitní scénář, film sám natočí. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama