Reklama

Reklama

Česká křídla nad Sionem

(TV film)

Obsahy(1)

Dokumentární film o podílu Československa na vzniku židovského státu před šedesáti lety a jeho odkaz pro dnešek.

Dramatický vznik židovského státu po 2. světové válce má své kořeny už na konci prvního století našeho letopočtu. Židé tehdy podlehli římským legiím a od té doby žili téměř 2000 let ve vyhnanství. Na znovuzrození židovského státu v roce 1948 mělo výrazný podíl Československo. A to nejenom vyslovením souhlasu v OSN či jeho uznáním mezi prvními státy světa, ale také potom konkrétní a významnou pomocí v jeho samotných začátcích. Byly to československé zbraně a izraelští vojáci vycvičení v Československu, kteří uhájili Izrael v první válce o nezávislost před útokem arabských zemí. Pamětníci této války, se kterými štáb natáčel v Izraeli i v České republice, pak v dalších desetiletích až po dnešek zažili celou řadu dalších válek a teroristických útoků. A tak na otázku o vlastní budoucnosti neodpovídají většinou optimisticky. Neočekávají totiž, že v dohledné době hrozby válek či teroristických útoků v jejich regionu skončí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Zajímavá fakta, která se v dějepise neučí. V době, kdy se připravuje komunistická razie a teror proti církvi a zemědělcům, drobným živnostníkům a antikomunistům, prodávají se z Československa zbraně do uměle vytvořeného státu Izrael. Dokument „Česká křídla nad Sionem“ oceňuje skutečnost, že v Československu byli vycvičeni izraelští vojáci a upozorňuje mimo jiné na zásluhy šéfa StB, JUDr. Zoltána Tomana (Goldbergera), jenž prosadil tento prodej. Byl pravou rukou komunistického ministra Václava Noska. A na to máme být jako Češi hrdí? Dokument je nesporně zajímavý už tím, jak je sebevědomě a jednoznačně podáván, a též výpověďmi pamětníků. Je to spíše "izraelský" než český dokument. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Dodávky zbraní a výcvik vojáků pro nově vznikající stát Izrael (přestože jejich příčinou byl mylný Stalinův odhad o vývozu bolševismu do palestinské oblasti) patří k epizodám minulého století, na které můžeme být poprávu hrdí. Dokument o naší účasti ve válce za nezávislost cenným způsobem zachycuje výpovědi jejích veteránů, kteří kupodivu dosud nezapomněli česky. Uvítal bych ovšem důkladnější dramaturgii. ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Nasazení 1300 vojáků (muži a ženy) do Izraele. Vyprávění starších mužů "letců a vojáků" o jejich osudech za druhé světové války. Fascinovala mě ta jejich nepřipravenost ke komentování a jeden dokonce předříkal všechny zájména neurčitá. Ta paměť. S dokumentem jsem byl celkem spokojený, až na to, že jeden mladý komentátor si mohl odpustit připomínku k nezaměstnanosti v Ústeckém kraji, konkrétně uvedl průmyslovou zónu Triangl. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama