Reklama

Reklama

Deset bodů

všechny plakáty

Obsahy(1)

Posluchači FAMU v čele s Milanem Maryškou zaznamenali kamerou třídenní okupační stávku, kterou vyhlásili v listopadu 1968 vysokoškolští studenti na protest proti posrpnovému vývoji ve společnosti. Stávkou vyjádřili svou podporu „studentského desatera", které zaslali politickému vedení. V něm mimo jiné požadovali zrušení cenzury, svobodu slova, shromažďování, dodržování osobních svobod občanů, svobodu výjezdu za hranice či svobodu bádání. „Není v tom radikalismus, chceme jen o málo víc než minimum samozřejmosti," říkají studenti, jejichž protest podporovali středoškoláci, dělníci, široká veřejnost i někteří profesoři. Jakkoliv je ze studentů vystupujících v dokumentu cítit naděje a víra v to, že dělají správnou věc (byť jejich nadšení někdy vzbuzuje na tváři úsměv), myšlenka na dvacet let následné normalizace diváka zamrazí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(DČKIII - dok.) Vysoká profesionalita dokumentu nepřekvapí, když na něm Milan Maryška spolupracoval s posluchači FAMU, ale i tak je nutné ocenit nekonvenční přístup k filmové formě - začíná se flashforwardem, užité písně glosují dění v širších souvislostech. Úvodním "zábleskem budoucnosti" je dáno jasně najevo, že dokumentaristé stojí na straně stávkujících studentů, což ještě umocní hanopisný komentář mimo obraz k osobám, které promluvily proti stávce (= ti, kdo kritizovali stávku, kritizovali i Palacha, čímž dali najevo svou malost apod.). Nechybí ovšem i vyjádření druhé strany (vesnického pracujícího lidu), který má za to, že studenti v šedesátých se mají oproti předchozím dobám lépe (mají přece stipendia, stát přispívá na pomůcky) a že by svým počínáním mohli uškodit pracujícímu lidu. Škála zpovídaných je široká, takže se vedle vesnického-dělnického a městského-pracujícího lidu objeví i "studovaný člověk s tituly", který prorežimně tvrdí, že za konstruktivní kritiku by měl být stát stávkujícím vděčný, protože jdou v duchu nastolené ideologie, kde má kritika vést ke zlepšení. Profesionalita, názorový rozptyl... a konfrontace mladické touhy být výbojný versus skepse dospělých, kteří jsou pro stávku, ale mají za to, že se tím nic nezmění. Jeden z respondentů má nakonec v ideologické dvojlomnosti dokumentu pravdu: pokud bude cenzurována inteligence, ke slovu se nedostane ani pracující lid, a o to jde socialismu především. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Filmový průvodce studentskou stávkou je zajímavý a podnětný ani ne tak gestikulujícími, svačícími a ve školách přespávajícími studenty, jako spíš výpovědmi ze strany pracujících. A právě názory dospělých (někdy docela úsměvné) vytváří vcelku komplexní pohled na onu událost. Solidní 4*. ()

Reklama

Reklama