Reklama

Reklama

...Jedna židle přebývá

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 1994, 14 min

Režie:

Vladimír Merta

Kamera:

Michael Gahut

Hrají:

Karel Kryl (a.z.)

Obsahy(1)

Loučení s Karlem Krylem pohledem písničkáře a režiséra Vladimíra Merty... Předčasný odchod písničkáře Karla Kryla zarmoutil v roce 1994 velkou část národa. Jeho pohřbu v Břevnovském klášteře se zúčastnily významné osobnosti nejen z řad jeho hudebních souputníků. Mezi nimi byl i Vladimír Merta, významný představitel českého folku, jenž se rozhodl tuto událost zachytit objektivem a nechat účastníky upřímně zavzpomínat na jedinečnou osobnost, která již v době loučení byla legendou. Prostor dal také vlastní výpovědi Karla Kryla o porevoluční realitě a jeho písním, jež spontánně zněly i během samotné tryzny. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Ištván87 

všechny recenze uživatele

V archivních záběrech tady Karel Kryl svými nekompromisními názory dokazuje, že opravdu narozdíl od většiny ostatních neměl přes oči šátek a už tenkrát viděl, co se to tu děje. Za dokument bych asi pět hvězdiček nedal, ale za Karla Kryla bych dal mnohem mnohem víc. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

A co na to Neznámý vojín? A co by na to řekl Karel Kryl? Myslím, že by se mu to moc nelíbilo. Zpívám jeho písniček z not položených na hrobě; to patří do kategorie Neznámého vojína a ne Karla Kryla. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Škoda, že v době, v níž Kryl pravil: "Je jedno, jestli je politik na pravici, nebo na levici. Jestliže krade, je potřeba říct, že je to zloděj", byla většina z nás vrchním zlodějem, o němž I.Chaun točil oslavné dokumenty, zcela očarována a Kryla považovala za sýčka, který nepochopil naši polistopadovou realitu. Jenže on ji pochopil mnohem dřív než my... ()

dawid 

všechny recenze uživatele

Mám rád Kryla i skoro všechny písničkáře z té podivné doby, ve které morálně rostli. Už jsem ale bohužel viděl lepší dokumenty a nemohu film hodnotit jen proto, že Kryl byl zvláštní osobnost a Merta má nepopiratelný talent. Nicméně okamžik, kdy Merta vyzvídá, k jaké květině by Kryla zpovídaní připodobnili, se mi navždy vryje do paměti. Všichni ho tak trochu pateticky přirovnávali ke všelijakým rostlinám, které jsou hezké a umějí popíchat. Ale ve chvíli, kdy Vlasta Třešňák prohlásil něco jako "... no květina... Spíš dvě byliny - chmel a tabák," to jsem vážně vyprskl. Jako vždy: "Vlasto díky, s tebou patos nehrozí. Dokud se nenas*ereš a neodjedeš pryč, tak se v týhle zemi bude dát bavit." ()

Reklama

Reklama