Reklama

Reklama

Lindbergh

(TV film)
  • USA Lindbergh

Obsahy(1)

Život jednoho z nejslavnějších letců světa byl poznamenán rodinnou tragédií i jeho svéráznými politickými názory.

V květnu 1927 se Charlesovi Lindberghovi podařilo jako prvnímu člověku překonat Atlantik bez mezipřistání. 4 800 kilometrů mezi New Yorkem a Paříží uletěl za necelých třicet čtyři hodin. Pětadvacetiletý, doposud neznámý poštovní pilot se doslova přes noc stalou hrdinou Spojených států a symbolem nové éry letectví. Popularita ho však příliš netěšila a stala se mu dokonce osudnou. V roce 1932 byl unesen, a jak se později ukázalo následovně zavražděn, jeho dvouletý syn. Před senzacechtivou veřejností odjel nakonec Lindbergh raději s rodinou do Evropy. Ve druhé polovině třicátých let navštívil několikráte Německo a dával najevo sympatie k režimu Třetí říše. Po vypuknutí 2. světové války se v USA stal jedním z nejaktivnějších zastánců izolacionismu a veřejnost byla některými jeho projevy přímo konsternována. Jeho popularita prudce klesla. V prosinci 1941 se dobrovolně hlásil do armády, ale prezident Roosevelt jeho žádost odmítl. Nakonec se přeci jen Lindbergh zúčastnil leteckých operací v Tichomoří. Po válce působil delší dobu v Evropě jako letecký expert a poslední roky svého života strávil v havajském ústraní, kde v roce 1974 zemřel. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

I když mu jeho žena řekla, ať svůj názor o Židech na veřejnosti raději neříká, nevšiml jsem si, že by dala najevo, že by s ním nesouhlasila. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý a poutavý dokument o životě Charlese Lindbergha. Bohužel zemřel na rakovinu 26 srpna 1974. Na smrt se připravoval stejně jako tehdy na cestu do Paříže. ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Z dokumentu prakticky vyplývá, že Charles Lindbergh byl velmi schopný, samotářský typ, který si sám se sebou nevěděl příliš rady. Proslavil ho let z New Yorku do Paříže v roce 1927, kdy jej jako první zvládl bez mezipřistání. To byl prakticky vrchol jeho života. Nepřipravený na popularitu a její negativní vlivy se stále více začal stranit lidí a zejména novinářů. Osobní tragédii (únos a smrt svého prvorozeného syna) začal léčit prací. Byl zván do nacistického Německa, kde vlastně nevědomky sloužil jako nástroj propagandy, když následně ve světě prohlašoval, že Luftwaffe je neporazitelné, jaký je v Německu řád, lidé jsou čistí a vše je perfektní. Dokonce se chtěl do Německa přestěhovat, po Křišťálové noci, kterou nedokázal pochopit, od tohoto úmyslu upustil. Přejal však názory o rasové segraci Židů, hnědých, žlutých a vlastně všech "barevných" z východu a z toho plynoucí nebezpečí pro bílou rasu. Těmito veřejně prezentovanými názory proti sobě postavil velkou část veřejnosti, už nebyl líčený jako hrdina, ale jako antisemita a rasista. Navzdory tomu se přihlásil jako dobrovolník do války, a přestože ho Roosevelt odmítl, nakonec se bojů zúčastnil. Po válce ještě působil jako letecký instruktor, nicméně lidí se stranil stále více, deprimovalo jej likvidování přírody a narušování jejích principů. Létání mu až do smrti umožňovalo utéci z běžného života a povznést se nade všechny problémy. V roce 1974 zemřel na rakovinu. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Obsažné, poučné, zajímavé, se spoustou dobových filmů a fotografií, rozhovorů s pamětníky a historiky. Vše je vyváženo a nenudí. Tradiční dokument: solidně připravený i zpracovaný. 85%. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama