Reklama

Reklama

Stalinova éra

(TV film)
  • Francie Staline : Le tyran rouge (více)

Obsahy(1)

Francouzský dokument Stalinova éra se soustřeďuje na sovětského diktátora a zločince. Je vyveden v barvě - obsahuje jak dobové barevné záběry, tak kolorované pasáže. Dává nahlédnout do soukromí a života Josifa Vissarionoviče Džugašviliho, který se do dějin zapsal jako vůdce, jenž ať už vyvoláním hladomoru nebo stranickými čistkami poslal na smrt miliony sovětských občanů. (L_O_U_S)

(více)

Recenze (16)

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl vyslovit nějaký novodobý dokument, který je podle mě nejpovedenější, byl by to asi tento. Jeho hlavní sílou není jen barva, která je famozní, ale i celý styl vyprávění, protkaný různými Stalinovými hláškami. I materiálů bylo očividně dost, a proto nám dokument nic neskrývá. Zbývá doplnit jen jedna poznámka. Film je francouzského původu, takže v dokumentu je občas rozebírán postoj francouzské vlády k SSSR, což je zajímavé osvěžení. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Povedal raz: „Smrťou končí každý problém. - Žiadny človek, žiadny problém.“ Našťastie aj on chcípol a tým sa pre mnohých problémy vyriešili aj keď neblahá éra pokračovala ešte dlho. Hrozivá je len predstava o jeho obetiach. Ak by sa mal natočiť dokument, v ktorom by sa meno alebo fotka každej jeho obete mala objaviť len na 1 sekundu, tak taký dokument by trval asi 5600 hodín. Nepredstaviteľné. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

K takémuto masovému vraždeniu, kde sa počet jeho obetí odhaduje na 20 miliónov a viac, pritom milióny zomreli vojnami, hladom a chorobami už počas 1. svetovej vojny, občianskej vojny a epidémií a neskôr počas 2. svetovej vojny takmer 30 miliónov a on ešte spôsobil hladomor na Ukrajine, kde ten počet obetí odhadujú okolo 7-8 miliónov, do gulagov dal zavrieť vraj až okolo 18 miliónov ľudí, to sa ťažko píše, hovorí, hodnotí, to je ako vláda diabla na Zemi, to je čisté zlo, čo sa dialo. Keby malo prísť niečo horšie tak to už by bol asi koniec sveta a peklo, lebo toto bolo peklo na Zemi. Tú hrôzu ťažko popísať, dokument vám ju ukáže. Nerád hodnotím ľudí, no je jasné, že to bol najväčší masový vrah všetkých čias, najväčší zločinec a diktátor a môže sa porovnávať s Hitlerom, či Mao Ce-tungom. A ak kresťanstvo káže, že by sme mali milovať všetkých svojich nepriateľov aj tých najhorších ľudí, kde ľudstvo radí Usámu bin Ládina, či vyššie spomínaných, tak pri tomto človeku je to veľmi ťažké, lebo ten človek bol posadnutý a také niečo sa nedá milovať, možno iba niečo dobré, čo v ňom bolo skryté, no zrejme veľmi hlboko, keď ublížil aj svojej rodine. Neviem, čo tí pravoslávni mnísi s ním porobili, kto ho vychoval k tomu zlu, prečo si to jeho rodina nevšimla, blízky prehliadali, no toto bola katastrofa. Boľševizmus mal ďaleko od komunizmu a tu sa to prejavilo poriadne, všade samá propaganda, teror, proste totalita najvyššieho stupňa, ktorá sa môže porovnávať s tou z Orwellovej knihy 1984, no neviem, či toto nebolo horšie. Citovať by sa tu dalo veľa viet, niečo neskutočné, dokument chválim, lebo sa odvážil pustiť do témy, ktorú iní prehliadajú alebo sa jej boja, či nevedia ako s ňou naložiť. neviem si predstaviť film o ňom. Musel by byť viac dielny alebo mať veľkú dĺžku, no toto zahrať by bola silná "káva". Tu sa nedá venovať minúta a ani sekunda každej jeho obeti, napísali sa čísla a mučilo sa, znásilňovalo, vraždilo, duchovenstvo, inteligencia, obyčajné obyvateľstvo. Neviem, či dejiny ľudstva pamätajú horšie obdobie, no toto bol des. Tento film by mal byť vyučovacou pomôckou, no predkladaný s veľkou opatrnosťou, lebo niektorí tomu neveria, prekrúcajú, berú na ľahkú váhu, no najmä by nemal nikoho inšpirovať. Ťažko sa mi k tomu niečo píše, silné a brutálne, nechápem ani, ako k tomuto môže niekto písať s takou ľahkosťou. Dokument treba pochváliť, je ďalším z rady podarených z posledných rokov, ktorých je ozaj veľa. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Stalinova éra je zajímavou výpovědí o životě člověka, pro něhož lidský život neměl vůbec žádnou cenu. Jeho kult měl bohužel dostatek času zakořenit, na rozdíl od kultu Adolfa Hitlera, a tak je adorace Stalina společností dodnes tolerována. (440.) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Spousta dobovych a kolorovanych zaberu, ktere jsem jeste nikdy nevidel. Dobry komentar s nekolika fakty a uvahami, ktere jsou prolozeny citaty samotneho Stalina. Vse podano francouzskym pohledem. Nemam co vytknout, takhle ma podle me vypadat dokument. ()

Hans. 

všechny recenze uživatele

Dokument o největším vrahovi všech dob kam se na něj hrabe Áda... Některé momenty přímo vyráží dech. ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Hodně silný dokument o zločinech, co napáchali komunisté (nejenom Stalin). Bohužel se na ně hodně zapomíná a lidi by si to měli připomínat. Pořád jen všichni odsuzujou nacismus, ale rudí napáchali stejně vražd a posílali stejný počet lidí do koncentračních táborů. 75% ()

ViktorD 

všechny recenze uživatele

Taky bych to pouštěl povinně na školách... Jenže kdo nechce, neuvěří. Osobně tento snímek považuju ze jeden z nejlepších, který byly vo týhle tyranský zrůdě kdy natočený. Stalinovo megalomanství neznalo hranic. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem trochu něco jiného, větší a hlubší rozbor toho, kdo Stalin byl a proč se choval a rozhodoval, jaké měl nepřátele. ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý dokument...Doporučuji všem, co mají chuť volit komunisty, zejména mladým, pro které je slovo komunismus jen prázdný pojem, popř. si pod tímto slovem představí současnou parlamentní stranu. Tento dokument vyličuje největšího diktátora všemi různými pohledy. Zjistíte jeho osobní postoje k ceně lidského života a vztahy k jeho rodině a blízkým, Ukazuje i obrovskou lživou propagandu, kterou se tento tyran oháněl a čímž klamal nejen svůj národ, ale i celý svět. Jeho postoje k montsr procesům, ekonomickým neuspěchům. Velmi dobrou částí je napadení Ruska Německem a následný vývoj Stalinovi osobnosti se Sovětského despotického tyrana k osvoboditeli národů, uctívaného i v samotných USA. Celé to uzavírá pohled na přípravu dalších čistek a represí, což přerušil skon despotického starce - Stalina. ()

Gromit 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře a působivě natočený dokument. Jen byl na můj vkus poněkud stručný, nebylo by na škodu, kdyby šli tvůrci trochu víc do hloubky a propátrali víc archivů. Ale po bitvě je každý generál, že? Každopádně si myslím, že sledování takovýchto dokumentů by mělo být povinné! Mnozí lidé totiž vykazují velmi krátkou paměť nebo věří pouze tomu, čemu věřit chtějí. ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejlepších dokumentů nejen o Stalinovi. Tvůrci našli soulad mezi Stalinovým osobním životem, jeho politickou činností a ideologií, která díky jeho působení vznikla. Velice pěkně pracují s dobovými záběry, jejich seřazením a propojením s téměř dokonalou hudbou. Mluveného slova je tu naprosto přiměřeně a dokument se naštěstí vyvaroval přílišného memorován faktů (což bývá jednou z největších slabin děl tohoto typu). K názornosti a celkovému vtažení do děje výrazně přispělo také kolorování většiny černobílých materiálů. Tento dokument už léta pouštím studentům jako kulisu tématu Stalinismus a vždy se setkávám s velice pozitivními reakcemi. ()

MartinDrhlik 

všechny recenze uživatele

Pominu-li množství faktických zkreslení, musím ocenit údernost scénáře, barvu a prokládání citáty hlavního hrdiny. Francouzi to umí. ()

Reklama

Reklama