Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Nevím jak ostatní, ale já se do nebe nepotřebuji dostat, určitě NE tímto způsobem. Dokument o kvalitním a hodnotném brainwashingu, který se k nám dostal z USA, kde si potrpí zvolávat Aleluja! a upadat do agonie apod:. Čekal jsem rozpravu o náboženské otázce, jak z pohledu laiků, tak i zainteresovaných(církevních hodnostářů, učitelů atd:.), ale té se příliš mnoho času nedostalo, jelikož přes 75% času dokumentu byl prozpěvován, oslavován a jináč veleben BŮH jakožto jediná spása a možnost pro kvalitní život. Neobjektivní dokument, z kterého se divák absolutně nic nedozví a ani si nic neodnese v podobě kvalitních myšlenek nebo informací. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Osobně bych rozhodně nehodnotil dokument jako "bezradný", "monotónní" atp. Naopak mi připadá vybudován poměrně chytře a promyšleně. Problém může nastat jedině v tom, že celé to téma je pro současné ateistického diváka doslova "jiným kontinentem", nesdělitelným a nepochopitelným. Nemá způsob jak jej interpretovat a uchopit. Dokument je to přitom, z podstaty věci, velmi subjektivní, což je také jeho největší síla i slabost... Celkový dojem: 80% ()

Reklama

Muse odpad!

všechny recenze uživatele

Odpad za mizernou kameru, odpad za můj odpor k fanatikům, odpad za plačícího chlapce, který nevydržel nátlak psychického teroru, Haleluja, odpad za sto tisíckrát zopakované slovo Haleluja, ale především, především odpad za tu paní, která po filmu naběhla na pódium v duchu propagandistickém, a za paní rozdávající letáčky s pozváním na seanci církve... Haleluja... Haleluja... Bůh je reálný... ale v pekle mi bude přece jenom lépe... ()

PetrVabruscak odpad!

všechny recenze uživatele

Dokument místo toho, aby se k danému tématu stavěl kriticky, tak se mi zdá, že s tim i sympatizuje. Chápu, nostalgie lidí, co si dali školní sraz po tolika letech, musí být veliká. Celý dokument dokáže charakterizovat diktátor, který něco řekne a pak to několikrát zopakuje. Toto jednání mam zafixované jako vymývání mozku, ale řiká se, že 1000x opakovaná lež se stane pravdou. Nesmim samozřejmě zapomenout na malého chlapečka v závěru, který po neustálem zpívání mozkožroutních písní neudržel ani slzy - gratuluju, máme tu nového náboženského fanatika. Odpad nedávam za kvalitu, ale z principu! ()

choze odpad!

všechny recenze uživatele

Ježíš, to bylo o hovně. Výpovědní hodnota nulová, nedozvěděl jsem se o nic víc než z chvilkového poslechu řevu a zpěvu těch neškodných zoufalců na náměstí, žádná výživná konfrontace. A při pohledu na ty znuděné děti, kterým šly ty kecy jedním uchem dovnitř a druhým ven, jsem o ně neměl nejmenší strach. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Nvotová ve filmu reflektuje vlastní zkušenost ze školy amerických misionářů „Hnutí víry“ při setkání s bývalými spolužáky a s třídním učitelem. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama