Reklama

Reklama

Legenda o Vánocích

  • Česko Vánoční pohádka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Před stovkami let se zrodil největší příběh světa. Mladý Nikolas přišel při nehodě o rodiče. Vesničané se rozhodli o sirotka postarat společně, a tak jej každá rodina vychovává jeden rok. Vždy ke konci roku, na Boží hod, se Nikolas stěhuje do nového domova. Aby vesničanům nějak projevil vděčnost, na rozloučenou vždy pro děti domácích vyrobí hračky. Jak se během let počet Nicolasových adoptivních rodin zvětšuje, skoro každý dům mívá na Boží hod na prahu nějaké dárečky. Když však vesnice trpí nedostatkem jídla, pošlou Nicolase do učení k poustevnickému tesaři. Pod jeho krutým vedením se Nicolas naučí vyrábět ještě lepší dárky, a mnohem rychleji. Lisakki, který děti nenávidí, mu to však zakazuje. Tradice vánočního dávání dárků je ohrožena! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

haushinkaa 

všechny recenze uživatele

Nádherný pohádkový příběh, který ukazuje, jak vznikla tradice rozdávání dárků - jenom díky nesobeckosti a štědrosti malého chlapce, která přetrvala i v dospělosti, a dokonce ani smrt mu nezabránila v tom, aby dělal jednou ročně radost všem dětem... Člověk, který žil pouze Vánoci... Úžasná hudba a překrásná příroda, navíc v nekouzelnější zemi, jaká existuje, všechno to na mě zapůsobilo nečekaným dojmem a pro dnešek je to právě tenhle film, díky kterému cítím ducha Vánoc. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ač jsem ve skutečnosti zarytý odpůrce Santy a miluju jenom Ježíška, jednou provždy, tahle posmutnělá pohádka se mi moc líbila. Malého Nikolase bych si s potěšením vzala domů a po roce péče bych si ji bez váhání prodloužila na celoživotní. Ke snímku – zajímavý námět, velmi příjemné a citlivé zpracování, krásná hudba a za úplné „nej“ považuji finskou zimní krajinu, nádhera. ()

Reklama

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Pre mňa najkrajší vianočný film ktorý som videl.Aj prostredie fínskej krajiny vytvára krásnu zimnú atmosféru.Viem si predstaviť,že presne takto vznikla legenda o Vianociach.Začalo to tak,že Nicolas stratil rodičov aj sestru na Štedrý deň,na vianočný film to nezačalo šťastne ale taký je život,nie vždy je šťastný.Potom každý rok bol v inej rodine,až ked sa nedostal k samotárskemu a hlavne zlému Lisakkimu.Smutný príbeh ale vzápati krásny. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Začátek poněkud drsný - šestiletý chlapec rázem přijde o rodiče i malou sestřičku a vesničané se jej po následujících sedm let ujmou, každý rok jiná rodina. Mně to pendlování od jedné rodiny ke druhé přijde docela smutné. Když to přirovnám na dnešní poměry, je to jako by neustále střídal pěstouny a byla mu odepřena možnost najít stálý domov. I když v tak malé vesnici se to asi bralo jinak, když se se všemi znal, tak měl vlastně domov všude a zároveň nikde. Ve třinácti jej vzal do učení starý mrzutý řezbář, čímž mu konečně poskytl trvalý domov. První polovina filmu o osiřelém chlapci bez domova mě zaujala, ba dokonce přímo dojala, že jsem vážně uvažoval o 4 *, takováto sociální dramata mám rád. Ovšem druhá polovina, kdy je Nikolas ve věku samotářsky žijícího starce s plnovousem a odívající se do červenobílého hábitu mi už přišla poněkud kýčovitá a nezajímavá, odkloněná od původního dramatu, zato se zřejmým nádechem komerce. A létající sáně na závěr tomu nasadily korunu, tady už se tvůrci netajili zavděčit  anglofonním divákům. Začátek je na 4 *, ovšem druhá půle a závěr film degradují na slabé 3 * a 45%. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Absolutní senzace z Finska! Viděl jsem už mnoho a mnoho vánočních filmů (specializuji se totiž na vánoční filmy a jsem jejich sběratel), ale téměř žádný mě nikdy nedostal a nezasáhl tolik jako tento. Samozřejmě výjimky se najdou, proto jsem použil slovíčko téměř, ale letos je tohle teprve druhý vánoční film, který mne takto dostal. Tím prvním byl animovaný film "Městem chodí Santa Claus", který, stejně jako tento finský film, přináší pohled na téma, jak vznikl Santa Claus a že to je vlastně jen obyčejný člověk, který se k tomu dopracoval svou dobrosrdečností. Ale zpět k právě komentovanému filmu. Tohle byl takový malý vánoční zázrak v záplavě neustále se opakujících pohádek a jiných blbostí ve vánočním televizním programu. Tohle je prostě filmová perla, za jejíž odvysílání České televizi tleskám a dodatečně děkuji. A vánoční filmy z Evropy by u nás mohly být vysílány častěji, protože jak je vidět, tak ukrývají veliký potenciál. Celý tento film je o tom, jak malému Nikolasovi zemřeli rodiče i s jeho sestrou a hoch putoval od domu k domu a v každé té rodině strávil jeden rok, za což se pak následující rok odvděčil malým dárkem, zanechaným na Štědrý večer přede dveřmi. A jednou se ho rozhodl natrvalo ujmout jeden nerudný tesař, který ho zdokonalil v práci se dřevem. A když tento řezbář odjel na odpočinek na jih Finska a Nikolas osaměl, tak se rozhodl, že nebude obdarovávat jen ty, kteří mu pomohli, ale že bude obdarovávat i cizí děti. Úchvatný příběh, který stojí za to vidět, a který by si neměl nikdo nechat ujít. Je to vlastně taková téměř pohádka, ale krásná, plná hřejivosti a lidskosti a rozhodně nezapomenutelná. Nádherné finské exteriéry plné sněhu tomuto filmu ještě dodávají na autenticitě a na zajímavosti. Až ze závěrečných titulků jsem se dozvěděl, že film se z velké části točil za polárním kruhem ve finském městečku Levi, kam jsem měl tu možnost se podívat a přespat tam, a musím říci, že jsem tomu rád, že jsem se procházel v místech, která filmaři použili pro natočení tohoto filmu. Takže když si to tak sesumíruji, tak nemohu jinak, než udělit maximální hodnocení v podobě pěti hvězdiček a konstatovat, že lepší a krásnější vánoční film jsem snad ještě neviděl. Pokud milujete vánoční filmy tak jako já, tak tento film vám nesmí rozhodně uniknout. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Lisakki Järvenpää byl ve skutečnosti slavný finský nožíř. Žil na přelomu 20. století a založil nožířskou firmu, která funguje dodnes. (Facillitant)

Reklama

Reklama