Reklama

Reklama

Legenda o Vánocích

  • Česko Vánoční pohádka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Před stovkami let se zrodil největší příběh světa. Mladý Nikolas přišel při nehodě o rodiče. Vesničané se rozhodli o sirotka postarat společně, a tak jej každá rodina vychovává jeden rok. Vždy ke konci roku, na Boží hod, se Nikolas stěhuje do nového domova. Aby vesničanům nějak projevil vděčnost, na rozloučenou vždy pro děti domácích vyrobí hračky. Jak se během let počet Nicolasových adoptivních rodin zvětšuje, skoro každý dům mívá na Boží hod na prahu nějaké dárečky. Když však vesnice trpí nedostatkem jídla, pošlou Nicolase do učení k poustevnickému tesaři. Pod jeho krutým vedením se Nicolas naučí vyrábět ještě lepší dárky, a mnohem rychleji. Lisakki, který děti nenávidí, mu to však zakazuje. Tradice vánočního dávání dárků je ohrožena! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

zdenny 

všechny recenze uživatele

Tento vánoční příběh pro mě bude tak trochu symbolem Vánoc 2016. Dívali jsme se na něj společně s manželkou a starší dcerou. A vyvolal v nás takovou tu klidnou vánoční atmosféru. Příběh je to zpočátku smutný, postupem času ale dodávající naději. A o tom Vánoce jsou - o naději. Jinak je to příběh ve finském podání o tom, jak "vznikl" Santa Claus. Je opravdu pěkný a určitě stojí za alespoň vánoční zhlédnutí. ()

dragoliz 

všechny recenze uživatele

Začína sa to výborne, no s pribúdajúcimi minútami sa Joulutarina mení na čoraz väčšiu umelinu upadajúcu do nestráviteľnej gýčovosti. Celý čas som si prial, aby snaha filmu byť strašne emotívny nevyšla navnivoč alebo sa aspoň trochu skrývala... nevyšlo, nevadí. Dosť ma tento vianočný príbeh sklamal, preto mu dávam 1 hviezdu + 1 za úžasnú fínsku prírodu. :) ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Krásný vánoční příběh o tom, že Santa je vlastně jen dobrosrdečný člověk, který si ledacos odepře, aby dopřál druhým. Ze začátku malý Nicholas osiří a ujme se ho chudá vesnice. Protože si nikdo nemůže dovolit živit jeden krk navíc, Nicholas putuje rok co rok od jedné rodiny k druhé. O každých Vánocích vyřeže dárky svým kamarádům ve vesnici a postaví je v noci před dveře. Zvrat nastane, když se ho ujme truhlář Lisakki, aby mu chlapec pomáhal vyřezávat nábytek. Každoroční stěhování je u konce a Nicholas získá věrného pomocníka na rozdávání dárků a jak roky plynou,postupně si osvojí i sobí spřežení...Hned od první minuty je jasné,k čemu se celý příběh uchyluje a kdože nám děj vypráví,což by mi vůbec nevadilo. Vánoce zbožňuju a Santa mi vůbec nevadí,naopak. Co bych ale vytkla a nemůžu překousnout je to, že se celý tenhle dojemný příběh odehrává v takovém jaksi taksi realistickém duchu a v posledním záběru najednou zničehonic Nicholas LÍTÁ na saních a je z něj už klasický Santa, kterého každý známe. .Bez vysvětlení. To se tam páni tvůrci teda opravdu nehodilo a samotný závěr je prostě na odpad. Nebýt toho, k dokonalému filmovému zážitku to nemá daleko. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Pre mňa najkrajší vianočný film ktorý som videl.Aj prostredie fínskej krajiny vytvára krásnu zimnú atmosféru.Viem si predstaviť,že presne takto vznikla legenda o Vianociach.Začalo to tak,že Nicolas stratil rodičov aj sestru na Štedrý deň,na vianočný film to nezačalo šťastne ale taký je život,nie vždy je šťastný.Potom každý rok bol v inej rodine,až ked sa nedostal k samotárskemu a hlavne zlému Lisakkimu.Smutný príbeh ale vzápati krásny. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Nádherná fínska príroda, veľa snehu, fajn herci a pekný príbeh, ktorým tvorcovia "vysvetľujú" vznik tradície nosenia darčekov Santa Clausom. Stručná stopáž hodiny desať v kontraste s príbehom ktorý sa rozpína cez 60 rokov síce nedovolí sa do filmu a postáv viac zažrať a veľa udalostí v ňom tým pádom pôsobí ako z rýchlika, na druhú stranu film aspoň nestihne nudiť. Podobné príbehy zvyčajne nevyhľadávam, ale vo vianočnom období mi to prišlo ako nenáročná jednohubka obstojné. 55-60% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Lisakki Järvenpää byl ve skutečnosti slavný finský nožíř. Žil na přelomu 20. století a založil nožířskou firmu, která funguje dodnes. (Facillitant)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno