Reklama

Reklama

Nepřítelem osudu

všechny plakáty
Trailer
Dokumentární / Krátkometrážní / Životopisný
Česko, 2008, 34 min

Obsahy(1)

Životní příběh hrdinného válečného pilota Františka Truhláře, který se stal členem tvz. Klubu pokusných morčat (Guinea Pig Club).  Po více jak 60 letech vznikl první film o jednom z nejstatečnějších bojovníků naší vlasti, který svým hrdinstvím a láskou k rodné zemi bude navždy příkladem k zamyšlení a vzorem výjimečnosti v míře sebeobětování. Podle knižní předlohy spisovatele Vítka Formánka, provází vypravěč Zdeněk Svěrák neuvěřitelným životním příběhem hrdinného válečného pilota Františka Truhláře, který se dobrovolně rozhodl v roce 1939 opustit vlast a bojovat za naší svobodu. Nemohl však tušit, že se mu největším nepřítelem stane jeho vlastní osud. Osud, který byl psán plameny. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

Alhazen 

všechny recenze uživatele

Noční nálety, věž zadního střelce, noční obloha, hvězdy, jiskření v atmosféře, zvuk motorů, německý flak, záře reflektorů, skřípání Wellingtonu... Ten příběh mi byl hned povědomý. Jsem rád, že někdo vynaložil úsilí na vznik takového dokumentu. Klidně by jich mohlo být víc, na škodu by to nebylo. Cením si tvůrců, kteří svým dílem udržují v povědomí osudy těch, jež riskovali úplně všechno pro národ, který jim místo ovací nabídl pobyt v pracovních táborech, opovržení a zapomnění. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Františku Truhlářovi patří velká poklona a dík, stejně jako všem, kteří za nás během II.světové války bojovali. Podobný dokument ase asi nedá ocenit jinak, než absolutně a bylo by tomu i bez vzpomínek pamětníků či citlivým průvodním slovem v podání Zdeň Svěráka. V závěru jsem musel souhlasit s jedním z aktérů, že František Truhlář měl se svou smrtí vlastně štěstí v neštěstí, protože komunista by mu udělal ze život ještě větší peklo, než kterým dosud prošel. 100% ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nežil veľa, ale zažil veľa a z toho veľa utrpenia a zaslúžil sa o veľa a aj keď je toto krátky dokument, tak hovorí o veľa veciach dosť dobre výpovedne. Niekde je to až dojemné, 5 hviezd právom. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Jeho příběh je nejen obdivuhodný, ale zaslouží i nejvyšší ocenění. Čeští letci se vždycky uměli obětavě zapojit do leteckých bojů na všech frontách, a že pomáhali spravedlivé věci, o tom nemůže být pochyb, jak dokládá tento film. Děkuji také vřele tvůrci Ondřeji Krejcarovi za dojemný vzpomínkový dokument o statečném Františku Truhláři, jehož hlavní zásluha byla boj za svobodu. Zbylo po něm sice jen pár fotografií a řády s vyznamenáním, ale taky mnoho vzpomínek, těch, kteří ho měli rádi. Ostatně tento velký frajer válečného nebe by byl skvělou látkou, která by určitě zajímala filmového diváka. Vždyť kdo by nebyl zvědavý na život skutečného hrdiny rodáka z Podkrkonoší. Teď by měla přijít tečka. Co říci tedy závěrem. Jedno je zajímavé, kdyby se narodil v USA, tak je to určitě národní hrdina a minimálně už by o něm byl natočen alespoň film. Na otázku proč tomu tak není u nás lze odpovědět zcela jasně. Nu což, nejsou přeci peníze, že….. Hlavně že jsou na hlouposti. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Ocenění na soutěžích amatérského filmu: 2011: Krajské kolo CSNFT ČR Hradec Králové - 1.cena; 2011: Celostátní soutěž NFT ČR Český Videosalon - 1.cena (Rosana)

Reklama

Reklama