Reklama

Reklama

BIMBA - příběh zapomenutého malíře

(TV film)

Obsahy(1)

Nevšední portrét ilustrátora Foglarových knížek a komiksů.  "Ilustrátor dobrodružné literatury, reklamní výtvarník a malíř Bohumil Konečný (1918-1990), přezdívaný Bimba, je neprávem opomíjený český umělec druhé poloviny 20. století. Věnoval se zejména ilustracím dobrodružných příběhů Otakara Batličky, Jaroslava Foglara apod. Jeho kresby jseou všeobecně známy, málokdo ovšem ví, kdo je jejich autorem," píše se v pozváce na výstavu souborného díla tohoto autora, která v současné době probíhá v pražském Obecním domě. A právě k této příležitosti nabízí Česká televize také dokument o životě a díle Bohumila Konečného. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

fragre 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý? No, asi už žiji jinde, ale já dospíval v šedesátých, takže nejen foglarovky, ale i dobrodružné příběhy v sešitech edice Statečná srdce z nakladatelství Růže České Budějovice či dobové dětské časopisy byly plné páně Konečného ilustrací. Některé mám ještě schované. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný životní příběh Bohumila Konečného, Petra Sadeckého a dalších, ve kterém figurují Rychlé šípy i rodokapsy, budovatelské plakáty i pornokomiksy, divoké mejdany v baťovském Zlíně i komunistické sjezdy, emigrace, STB, fiktivní kyjevské podzemní hnutí, Bowieho Ziggy Stardust i tetování Billyho Idola, přátelství, zrada, odvaha i připosranost, to je spící materiál na ten český film o dvacátém století od protektorátu po listopad, na který všichni čekáme, akorát Miloš Forman už ho nenatočí a nevím u nás v současnosti o nikom, kdo by na něco takového měl, ať už umělecky nebo producentsky (jen tiše doufám, že se toho námětu nedomákne Scorsese). — Co se týká dokumentíku samotného, přijde mi, že ze silného tématu a spousty nadšení při jeho zpracování vzešel výsledek spíš prostřední, místy zdlouhavý, místy uspěchaně utíkající od nedořečeného, většinou milý, někdy mírně protivný (ilustrování maleb reálnými ruchy asi autoři považovali za skvělý, možná i originální nápad…), nakonec spíš jen taková filmová příloha ke knížkám Ženy a dobrodružství Bohumila Konečného a Octobriana a ruský underground, které tímto vřele doporučuji. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Udělat páteří dokumentu přípravu velké výstavy Bohumila „Bimba“ Konečného se ukázalo jako šťastný nápad, stejně jako ten svěřit komentář jejímu autorovi, nikoli nějakému unylému (byť školenému) hereckému hlasu. Pro nás, kteří jsme na příbězích ilustrovaných Burianem, Konečným a Krumem vyrostli, se tento dokument stal předčasným vánočním dárkem. A pokud máte doma katalog z oné výstavy, ozvěte se, jistě se domluvíme :-) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Výborný způsob vyprávění - dozvídáme se o neznámem člověku postupně více a více. Od mužských postav spíše o jeho malířské profesi, od ženských většinou o jeho vztazích věrného rodinného typu nezajištěného umělce. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama