Reklama

Reklama

Obsahy(1)

LA BOHÉME - BOHÉMA!
Pro někoho jeden z vrcholu světové operní tvorby - ale prý též "přeslazený hudební kýč"! Velmi názorný příklad, jak ošemetná je otázka uměleckého kýče! Pokud ovšem něco strhává posluchače celého světa více než sto let (Bohéma měla premiéru v r. 1896 v italském Turině), ať je to třeba i kýč...! Giacomo Puccini (1858-1924) si jako předlohu vybral román Henri Murgera "Život bohémy" a libreto napsali Giuseppe Giacosa a Luigi Illica. Román Puccinimu připomínal jeho mládí, kdy jako synek z chudých poměrů při studiu na konzervatoři v Miláně též často neměl co do úst a v mrazivých dnech se topilo vytrahnými notovými listy vlastních skladatelských pokusů... A přesně tak vypadá i úvod slavné opery. Do neutěšeného studeného nájemního pokoje básníka Rudolfa vstupuje ONA - Mimi! Chce si půjčit zápalky a zapálí se LÁSKA "až za hrob". Jenže Mimi je těžce nemocná a potřebovala by hodně peněz na léčbu. To ji ovšem básník Rudolf zajistit nemůže, a tak raději Mimi opouští, aby získala "volnost" pro bohaté milence, kteří by jí doktora zaplatili... Rudolf a Mimi se milují láskou, která pardonuje i "nevěru", zachrání-li se život. Ale život se ani tak nezachrání, Mimi chřadne, až vyhledá svého básníka Rudolfa, aby mu umřela v náručí... Závěrečné Rudolfovo vzlyknutí "Mimi!" nad mrtvou dívkou se stalo proslulým.
Nabízená televizní inscenace z r. 1959 pochopitelně nese stopy své doby - jde o jeden z prvních operních televizních záznamů vůbec. Takže vedle operního příběhu a hudby se nabízí i určitý vhled do minulosti opery na televizní obrazovce - se svými klady i zápory. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

naxicka 

všechny recenze uživatele

5* dávám za pěvecké výkony, ale nikoliv za herectví..Ano, pan Žídek je vynikající zpěvák a dobrý herec, tomu nemám co vytknout, ale nechápu, proč se filmaři uchýlili k výměně paní Tauberové a paní Součkové za, alespoň pro mě, neznámé a nepříliš schopné herečky..Nejen, že tyto herečky nebyly příliš hezké(to by ani tak nevadilo), ale jejich herecký um by zvládl leckterý ochotník..Kdyby ponechali role Mimi a Mussetty jejich pěveckým představitelkám(které mimochodem v té době byly obě krásné a herectví schopné), bylo by to daleko lepší..Nevím, proč toto šlo v případě Žídkově a zde ne. O tom se můžeme pouze dohadovat. Možná politické důvody, nevím.. Každopádně Bohéma je nádherné operní dílo od G. Pucciniho, které by si zasloužilo uvedení v originále, jak je tomu dnes..Proto také dávám 4 hvězdy..Za shlédnutí ale určitě stojí! ()

Reklama

Reklama