Reklama

Reklama

Hitlerův Berlín

(TV film)
  • Německo Exploring Hitler's Berlin
Německo, 2007, 52 min

Hrají:

Adolf Hitler (a.z.)

Obsahy(1)

I když Vůdce neměl Berlín rád, podařilo se mu vtisknout tomuto městu něco ze své megalomanské vize.

Z tohoto města vládl své zemi již kancléř Bismarck. Dvanáct let pak byl Berlín hlavním městem Třetí říše. Ještě dnes se tu dají nalézt budovy postavené nacisty. I když Hitler neměl Berlín v lásce, podařilo se mu vtisknout tomuto městu určitý ráz. Pozůstatky nacistické minulosti najdeme na nečekaných místech. Hitler chtěl přebudovat Berlín na metropoli světa jménem Germania. Některé stavby z té éry umožňují nahlédnout do jeho megalomanské vize. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Hitler se Speerem sice Germánii, hlavní město Třetí říše, nevybudovali, ale dodnes jsou v Berlíně nesmazatelné stopy jejich megalomanských staveb, nedodělaných projektů a velké množství podzemních krytů. Hitler Berlín vysloveně rád neměl, ale chápal, že k ovládnutí mas, je nutné ovládnout hlavní města Německa. Proto se rozhodl město přebudovat a dát mu stavby hodné Třetí říše. Co stavbám rozhodně nelze upřít, je jejich precizní zpracování, o čemž svědčí neuvěřitelně dobrý stav dochovaných staveb, některých dodnes používaných (například dřívější Goebblesovo ministerstvo propagandy je dnes paradoxně ministerstvem práce a sociálních věcí...). Trochu humorné mi připadly odstřely jedné z protileteckých věží, vybudované na obranu Berlína, kterou se po válce třikrát pokusili odstřelit a věž byla celkem nevýznamně poškozena (pak si spočítali, že likvidace by stála tolik, že bude levnější je zachovat a dál využívat). Valná část megalomanských projektů zůstala a zřejmě navždy zůstane už jen na papíře. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Hitlerovy megalomanské plány na vybudování "hlavního města světa" jsou celkem dobře zdokumentovány i jinde. Na tomto dokumentu nejvíc oceňuji pohledy na současnou podobu těchto "památek": zpustlý komplex olympijské vesnice, s kterým si dodnes nikdo neví rady; podivná železobetonová věž postavená na otestování, zda nepevné podloží Berlína unese všechny ty obrovské paláce; jiné pokusné stavby, na kterých se testovala odolnost budov vůči bombardování; obložení stanice metra, o kterém dnes málokdo ví, že bylo přeneseno z chodeb nacistického paláce; podzemní kryty náhodou objevené v 90. letech, prozkoumané a opět uzavřené... Kdo ví, co se tam ještě ukrývá... ()

Reklama

deckardx 

všechny recenze uživatele

Strasne zajimavy dokument o tom, ze Hitler chtel z Berlina udelat hlavni mesto sveta... Mel naplanovane megalomanske stavby, ktere v te dobe sly tezko zkonstruovat a nakonec se kvuli valce neuskutecnily... Z techto staveb zbyla jenom troska, jako napriklad tunel, ktery se za druhe svetove valky pouzival jako kryt pred naletama.. Olympijska vesnice, kterou kdysi obdivoval cely svet, slouzila po valce sovetske armade, dnes chatra a nikdo nevi, co s ni... Kdo se zajima o historii druhe svetove valky a podobne, tak by si to nemel nechat ujit, dokument je opravdu hodne dobry a plny zajimavostmi, o kterych asi malokdo vi... ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Tento dokument o stavbách Třetí říše mě velmi překvapil, protože jsem se dozvěděl spousty nových informací, které jsem nevěděl. Berlín za druhé druhé světové války mě stračně fascinuje a toto dílo je pro mě jak dělané. Ještě dnes mužeme vidět na různých místech pozůstatky Hitlerova Berlína nebo Germánie, hlavního města říše, které ale nebylo nikdy realizováno. Ukazuje také osudy nejznámějších budov, ať je to říšské kancléřství, olympijský stadion nebo velké protiletecké věže a další. Dobové filmové záznamy jsou doplněny dnešními, dá se tedy porovnat, jak to vypadalo tehdy a jak dnes. Byl bych například zvědavý, jak by to vypadalo dnes v Hitlerově bunkru, kdyby ho po válce restaurovali a udělali z něj třeba muzeum. Bohužel jak víme, bunkr dnes už neexistuje. Většinu budov tehdejšího Berlína dnes vidíme pouze v takovýchto dokumentech. Buďme za ně rádi. ()

sehe 

všechny recenze uživatele

Megalomanské stavebné pozostatky Hitlera a jeho dvorného architekta Speera v Berlíne,Olympijský štadion z 1936,Hitlerove sídlo,ministerstvá,protilietadlové kryty,28 operačných krytov,Hitlerjugend domy,to všetko sa dá vidieť v tomto dokumente zostavenom z historických, ale aj súčasných filmových záberov.Nemci viedli vojnu a zároveň dokázali vybudovať megastavby v Berlíne.Zaujali ma i propagandické heslá vtľkané berlínčanom ako ,,Naše domy sa zrútili,naše srdcia nie´´alebo ,,Radšej umrieť ,ako byť otrokom´´ ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama