Reklama

Reklama

Líbánky

(festivalový název)
  • Srbsko Medeni mesec (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Nik a Melinda jsou Albánci. Marko a Vera Srbové. Žijí v sousedních zemích a mají i podobný sen. Najít lepší život. Nik a Melinda touží odjet do Itálie, kde by se osvobodili od rodinných očekávání a vesnických tradic a mohli prožít svou nedovolenou lásku. Marko a Vera cestují do Rakouska, kde by talentovaný violoncellista Marko mohl získat místo ve slavné Vídeňské filharmonii. Společný sen ale narazí na stejný problém. Přestože mají víza v pořádku, oba páry uváznou na hranicích. Muži sice nemají nic společného s teroristickým útokem, který se před několika hodinami odehrál v Kosovu, ale dílem náhody a necitelnosti úřadů se zdá, že jejich sny se právě rozplynuly... Přestože se hrdinové Paskaljevićova filmu nikdy nesejdou, sdílejí dědictví téže minulosti, která v očích západní Evropy učinila z regionu nedůvěryhodné a nestabilní místo a vrhla na jejich životy stín nenávisti, nesnášenlivosti a smutku. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou mladých párů (jeden pár je albánský a druhý srbský), kteří hledají své štěstí a budoucnost za hranicemi své vlasti. Téma, které je režisérem Goranem Paskaljevicem podáno velmi poutavým způsobem. Cestou však musí oba páry projít několika zážitky, které definují rozdílnost cestování směrem z "východu” na “západ”. Ve vedlejší roli otce opět Lazar Ristovski. ()

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

(Shlédnuto v originále se srbskými titulky, jiný jsem bohužel nesehnal) Všechny interesované země jsem nedávno navštívil, a pokud film podává obecné okolnosti pravdivě, teprve teď můžu ocenit jak se mám jako občan EU krásně. EU jako instituci teda jinak nemůžu ani vystát, ale v tomhle případě ji vděčím za hodně.. Žádný debilní víza, žádný debilní otázky a strkání ruky do řitě (cizí do mojí). ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Snaha na zmenu a únik z pút tradícií dvoch mladých párov, ktorá ostro narazí na hraniciach vysnívaného sveta. Veru nikto na nich nečakal s otvorenou náručou. Smutný a pravdivý príbeh, ktorých bolo a ešte aj je, len s obmenou reálií určite stovky ak nie tisíce a predsa vás dokáže zaujať. Vďaka režisérovi za ten záver, ktorý vlastne nič nepovedal, aspoň ponechal malú iskričku nádeje. Krásne, smutný film. Veľká škoda, že k jeho pozretiu v našich končinách potrebuje ovládať aspoň chorváčtinu (existujú totiž dostupné chorvátske titulky), ak z filmu chcete aj niečo mať :-(. Našťastie mne stačili. 90%. Videné v rámci Challange tour - 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré, s fungující romantikou, stejně tak humorem, zobrazením vztahů mezi soupeřícími národy, pohrávání si s předsudky, jasné a pochopitelné poselství; to vše Líbanky nabízejí. K tomu bezútěšný konec a kopanec všem těm naivním jedincům, kteří věří, že západ přijímá imigranty s otevřenou náručí, celkově slabší 4*. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Až na tu přeháňku na obou hranicích velice příjemný a ještě více naléhavý film. Příčiny jugoslávské občanské války, jenom "jinak řečeno". Příčiny jakékoliv války, neshody mezi státy, mezi kýmkoliv. "To my ne, to oni!" A to je přesný. Bijte je dobytky, vždyť to nejsou naši! Šovinismus, egoismus, nutnost prosadit se na úkor druhého. Petar Bozovic, jeho dvouhlavňovka, dvě hodně balkánské svatby a po hlubším zamyšlení neuvěřitelně citlivý a smutný film o tom, jací jsme my lidé hovada. Nelituju, že jsem filmu mimo hlavní sekci dal přednost na úkor aktuálnější animované . Cinema Mundi, 2014. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Představitelé dvou různých párů, srbského a albánského, se na natáčení nikdy nepotkali. K jejich setkání došlo až na festivalu v Benátkách. (Cimr)
  • Jedná se o vůbec první koprodukci mezi Srbskem a Albánií. (Cimr)

Reklama

Reklama