Reklama

Reklama

Kamikaze: V barvě

  • USA Kamikaze in Color
všechny plakáty
USA / Kanada, 2002, 82 min

Obsahy(1)

Celovečerní dokument, na kterém se podílela řada válečných veteránů, představuje vyváženou prezentaci historie japonských sebevražedných letců 2. světové války, známých pod pojmem kamikaze. Jejich nasazení do bojů prosadil v říjnu 1944 japonský admirál Takidžiró Óniši a od té doby se často sotva dospělí mladíci vrhali s letouny napěchovanými výbušninami střemhlav na spojenecké lodě. Měli být novým „božským větrem“, který spasí Japonsko, ale tento cíl nebyl v lidských silách. Kamikaze sice dosáhli určitých úspěchů, ale ty byly příliš draze vykoupeny. Každý úspěch znamenal ztrátu zkušeného pilota i letadla a takové plýtvání si Japonsko nemohlo dovolit. Po počátečních úspěších začaly být používány i jiné formy sebevražedných útoků. A to sebevražedné bárky, pilotované bomby „óka“ a pilotovaná torpéda „kaiten“. Dokument sleduje v osmi kapitolách počátky působení kamikaze na Filipínách, následuje bitva o ostrov Iwodžima a vše vrcholí monstrózní akcí při obraně ostrova Okinawa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dokument, který se v první fázi zaměřuje na to, že Japonci nebyli tak úplně normální, když byli schopni se obětovat za svou vlast a až v té druhé se zaměřuje na válku. Film nám přibližuje převážně letecké útoky na Pearl Harbor a Midway a určitě je v něm pár zajímavých informací ale celkově vzato příznivce 2. sv. války asi příliš nezaujme. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

I já jsem z tohoto dokumentu mírně zklamán. Stejně jako mí kolegové jsem si nemohl nevšimnout, že většina záběrů se pořád opakovala dokola a některé věci jsou holé dezinformace a zřejmě nevědomost tvůrců dokumentu. Nicméně ani tyhle věci mě nikterak neodradily dodívat se na to do konce. Útoky Kamikadze v jakékoliv formě (letadla,miniponorky, řízené oka) byli aktem čiré zoufalosti japonské vlády a především „hlouposti“ vojáků. Tedy alespoň těch prvních, kteří uvěřili propagandě, že z nich budou bohové. Ten zbytek byl k tomu více méně donucen pod tlakem a tresty za neuposlechnutí...Každopádně pokud se zajímáte o historické fakta a baví vás dokumenty ze druhé světové války – tak se podívejte určitě na něco jiného. 50% ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Kromě barvy se obávám, že tento dokument nepřinesl v podstatě nic nového. Očekával jsem mnohem více, než jen nečernobílý obraz. ()

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Úbohý dokument s obrovským množstvom nepresností, breptov a húpostí, ktorý ma pekne vytočil. Problematike námorných a leteckých bojov počas 2. svetovej vojny medzi Japonskom a USA sa venujem už viac ako 20 rokov a pri počúvaní hlúpostí, ktoré odzneli vo filme sa mi dvíhal žalúdok. Prekladateľ o vojnovej leteckej a námornej terminológii asi v živote ani nepočul, také pojmy ako "doprovodná lietadlová loď", "operačný zväz rýchlych lietadlových lodí", "bojová letecká hliadka" atď. boli pre neho asi ako španielska dedina. Ďalšia do neba volajúca hlúposť: desaťkrát sa opakujúce tie isté útoky kamikaze na americké lode, prisudzované ale vždy k inej lietadlovej lodi (v skutočnosti šlo o útok na lietadlovú loď Bunker Hill, ale vo filme použili tie isté zábery a pritom vyslovene zavádzali, že šlo o útoky na lietadlové lode Intrepid, Enterprise, Franklin atď.). Keby sa vystrihli opakujúce sa scény, tak by z celého filmu zostalo asi tak 10-15 minút. Pre amatérov, ktorí nerozoznajú jednu loď od druhej je to možno zaujímavé, ale pre ľudí, ktorí sa v tom trochu vyznajú to je utrpenie dopozerať do konca. Jednu hviezdičku len za niektoré archívne zábery. Varujem všetkých, ktorí sa vážnejšie zaoberajú histórou 2. svetovej vojny aby tento paškvil radšej nepozerali. ()

karlos-rio 

všechny recenze uživatele

škoda že dokument není kratší, některé věty se zde opakují, použité autentické záběry jsou celkem zajímavě sestříhané, no a nepřesnosti a sposty nesmyslů nechám bez komentáře, nevím jestli je chyba v překladu a nebo u autorů tohoto dokumentu, dvě hvězdičky dávám za použité záběry ()

Reklama

Reklama