Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historický velkofilm se vrací do poloviny 13. století, kdy v Rusku probíhaly pohnuté válečné události. Pro svá vojenská vítězství se stal legendou a je považován za jednoho z největších panovníků v historii Ruska. Alexander Něvský byl milován svým národem a nenáviděn svými nepřáteli. Proslavil se především coby úspěšný vojevůdce v Něvské bitvě, kde porazil Švédy. Dokázal se také vypořádat s řádem německých rytířů v takzvané Bitvě na Čudském jezeře. Film sleduje pohnuté osudy Alexandra, od jeho mládí přes válečná tažení až po smrt v roce 1263 ve věku pouhých 43 let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé vidět, jak hrdina Alexandr poráží na Něvě ve jménu své Svaté víry představitele té "naší Svaté víry", tedy pohled zcela z druhé strany. Novgorodský kníže představuje lidumila, ochránce a humanistu, Řád a Švédi bandu bezcitných hrdlořezů. Jestli ale divák čeká akční podívanou, krutě se mýlí. Na závěr je sice bitva, ale jedná se pouze o ranní přepad tábora na břehu Něvy, takže žádné šiky, jízda, ale pouze šarvátka většího rozsahu. Přesto devět vikingských lodí svědčí o (na tehdejší dobu) větší výpravě. My se z filmu spíše dozvídáme o poměrech na novgorodském dvoře, ne nepodobném těm přemyslovským 11. a 12. století. Velmi vratký byl tehdy trůn závislý na přízni velmožů. A nelehká pozice ruských knížat sevřených mezi Tatary a Řádem. 75% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Celé to působí jako ne moc dobře sestříhané z ne úplně špatného seriálu. Čili jednotlivé scény se pohybují v rozmezí lehký podprůměr-slušný nadprůměr, ale mezi nimi jako kdyby kus vždycky chyběl. Tu skočí do děje bez úvodu postava, zásadně ho ovlivní a zase zmizí, tu se rozvine zajímavá scéna mezi dvěma jinými postavami, která jako kdyby souvisela s něčím, co už bylo nebo bude, ale to související chybí. Třeba scéna mezi zrádcem Dmitrijem a jeho otcem byla pěkně dramaticky vystavěná a ukazovala, že záporáci tu nejsou jednorozměrní. Jenže jí chybělo něco předtím a něco potom. Slušná ne moc okázalá bitva na konec. Je to tak 5/10, že mám pro žánr slabost, tak zaokrouhlím na 3*, ale je to s velkou tolerancí. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

S takhle podanou historií nemám sebemenší problém. Jistě, Alexandr je zde popisován jako lidumil a osvícenec, ale pokud to přehlédnete (jde to snadno) a přistoupíte na ruská pravidla historického filmu, tak se budete bavit. Kromě sympatického hereckého obsazení potěší i to, že Rusové neprznili minulost. Doporučuji nevšímat si poslední věty z textu distributora. je úplně mimo. 80% ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Júúúj, toto natočiť v roku 2008 o jednom z najvýznamnejších postáv Ruských dejín. Je to tak na úrovni rozprávky Sadko z 1952 z Ruských bylín. Slabý odvar slávneho režiséra Sergeja  Ejzenštejna s hudbou   Sergeja Prokofjeva z roku 1938.  Ako mohli nechať režírovať takýto film neznámenu žabárovi Kaljonovovi ? IMDb 4,8/10 to je vysvedčenie. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Režie : IGOR KALENOV. Jelikož je film z roku 2008, tak předpokládám, že se jedná o mladšího režiséra nové generace, kteří dokáží odpovědět na některé "zapeklité otázky ", jako je na př. až neuvěřitelná chrabrost a odvaha Rusů v bojích, kde se v nich (Slovanech) bere i ta krutost ! Stále se říká mnohonárodnostní národ, ale báli se říci to podstatné : Dokázali se sžít s krutými Tatary, kteří jim přišli v pravý čas na pomoc proti nájezdům Švédů a Německých Křižáků. Už od roku 1230 mají na to Rusko stále Němci chuť a prolhaní a nenažraní Bojaři, kteří dokázali zradit svého pána a knížete se vůbec nehanbili za zradu a vraždu. Nelze se tedy divit, že se Rusové křížili a přátelili s těmi, kdo jim v těžkých chvílích přišli na pomoc. Jistěže to nebylo zadarmo, museli pak tatarskému chánovi zaplatit, ale nikdo je už nezabíjel a nedrancoval jejich zem. V každé válce se znásilňuje anebo se dobrovolně rasy míchají... a to je dobře, aspoň národ nedegeneruje. A největší móda nyní - holení hlav do hola - odkud myslíte, že to přišlo ? No jistě Tataři jsou jejich hlavními nositeli ! Proto tolik ruských generálů bylo holohlavých, protože to tam prostě je národním zvykem. Film je výborně a pravdivě natočen, velmi se mi líbil, že ukázal bez obav proradnost a chamtivost tehdejších poradců -bojarů. HUDBU k filmu napsal : Andrej Antoněnko. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (1)

  • Švédský hrad Chakeberg ve filmu představuje jihomoravský hrad Pernštejn. (AGAMENON)

Reklama

Reklama