Reklama

Reklama

Hanebnost

  • Austrálie Disgrace (více)

David Lurie (John Malkovich), který přednáší na univerzitě v Kapském Městě, přijde kvůli milostné aféře se studentkou o místo a odjíždí do vnitrozemí za svou dcerou Lucy (Jessica Hainesová). Ta žije na odlehlé farmě, na niž však zaútočí trojice násilníků...  David Lurie (John Malkovich) je rozvedený padesátník, který přednáší na univerzitě v jihoafrickém Kapském Městě. Poté, co ho vášnivý vztah ke studentce Melanii stojí místo, profesor romantické literatury odjíždí do vnitrozemí za dospělou dcerou Lucy (Jessica Hainesová), jež žije na odlehlé farmě. Stará se tam o psy, pěstuje květiny na prodej a pomáhá v místní veterinární klinice. Na farmě má k ruce černošského farmáře Petruse (Eriq Ebouaney), který odkoupil část jejího pozemku. Když však Petrus na pár dní odjede, farmu přepadnou tři mladí černoši a Lucy okradou a znásilní. David naléhá, aby z nebezpečného místa odjela, Lucy však zůstává a po čase zjistí, že je těhotná. Otcem je některý z trojice násilníků, ale navzdory tomu si žena dítě nechává. Když David navíc zjistí, že jeden z mladých delikventů je příbuzný mírumilovného Petruse, pomalu přijímá věci takové, jaké jsou. Definice obětí a mstitelů, utlačovaných a utlačitelů se v zemi, která se snaží vyrovnat s apartheidem, jednou provždy změnila. Psychologické drama v režii Steva Jacobse je adaptací románu laureáta Nobelovy ceny J. M. Coetzee. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

goniss 

všechny recenze uživatele

fuj aaaagr! se zavřenýma očima jsem sledovala mrtvoly zvířat - tedy nebohých sprostě zastřelených psů.. tímhle si u mě film získal -5 hvězd (slovy MÍNUS PĚT HVĚZD), a původně jsem říkala bože dyť je to o ničem... Ale když se zamyslím, a vyjmu tyhle nechutné nelidské scény, beru v potaz Malkovichovy herecke výkony, emocionalitu, tu jeho odpornou vášeň k mladé studentce a vlastně i těm dalším ženám, které přefik, když to hodím do toho suchého parného prostředí s těma ubohýma černochama, a když beru v potaz to jeho neštěstí které ho provází celý film..tak to vše skloubím v jedno velké 'a tak jo'. Ale i tak, nějak moc velký dojem to na mě nenechalo.. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom dej plynie veľmi pomaly a akoby do prázdna. Nastoľuje silné témy, ale akosi povrchne. Vzťah belochov a černochov je tu veľmi zvláštne popísaný. Nepoznám mentalitu Juhoafričanov a ani neviem nič o skutočnej povahe vzťahov, ale z tohto filmu som sa o tom nič nedozvedel. Takisto vzťahy profesora a žien v jeho živote skončia tak nejak na bode 0. Niekedy až teatrálne ponímanie určitých psychických situácií pripadá až komické i keď by malo byť práve dramatické. Jednoducho ťažko niečo vyčítať hercom, keď nieje čo hrať. Vtiahnutie do deja: * Akcia: * Realita: ** Hudba: ** ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ten John Malkovich je fakt magor. On když nehraje v nějakym filmu šílence, tak se objeví v praštěnym filmu nebo ve filmu, který bude nějakým způsobem divnej. A Hanebnost je divná především v tom, že představuje život Jihoafričanů v ryzí podobě. Na plno Vám předvede, jak se utratí pes, jak v kozím vemeni trčí nějaký hnusný žížaly nebo jak se zdejší genocida militantních afričanů projevuje nad samotnými domorodci včetně Malkovichovi. Já vím, je to život. Ale málokdy se s opravdovým životem setkám ve filmu a Hanebnost to předvádí v plné své kráse. Je to prostě naprosto přirozený film, který vše převádí na pravou míru a ukazuje vše v jasném, čistém světle. Málokdo to ale dokáže ocenit a já se radši držím zlatého středu. ()

sochoking odpad!

všechny recenze uživatele

A to ja sa rozpíšem, pretože toto bola jedna neuveriteľne pošahaná dráma so škaredými hercami, v ktorej chudák Malkovich vyzeral najskôr ako seladonský buzík tesne pred chcípnutím, a potom ako Niki Lauda po havárii ! ( Skôr by sa to malo volať Premeny Malkovičove ) . Nielenže to bolo dlhočizné , ale tak nudné, že z toho slnka pri obrazovke som sa začal potiť, že už aj muchy začali z nej vyletovať v rojoch ! Koment kolegu Humprt Pum- a zrejme znamená ( videl som to až po ňom ) , žeby ste mali pochopiť môj komentár a asi mi aj odpustiť, ale ja vás odradzujem od tejto zbytočnej samovraždy. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

John Malkovich má zkrátka patent na mírně řečeno, zvláštní role. Dalším ze seznamu je rozvedený učitel David Lurie a jeho zbýrka dramátek a dramat. On, balič šťavnatých studentek v sexuálním vztahu s metrákovou uspávačkou psů, jeho dcera znásilněná bandou černochu stojící na straně násilníků, připravená nechat si dítě zplozené touto události, a aby tomu narazila korunu, ochotná stát se ženou postaršího příbuzného jednoho z delikventů. No prostě snůška iracionálních chování na jedné jihoafrické farmě, ze kterého Ván nezbude než kroutit hlavou nad jednáním jednotlivých postav. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Film vznikl na motivy stejnojmenné knihy jihoafrického spisovatele J.M. Coetzeeho oceněného Nobelovou cenou. (Candice)

Reklama

Reklama