Reklama

Reklama

Po stopách starých rabínů

(TV film)
Česko, 2008, 26 min

Režie:

Petr Raus

Hrají:

Daniel Herman (průvodce)

Obsahy(1)

Putování po významných izraelských lokalitách, spojených s počátky rabínského judaismu.

Další z cyklu dokumentů procházejících významná místa Izraele sleduje počátky rabínského judaismu. Zničení jeruzalémského chrámu Římany vedlo k zásadní proměně židovského náboženství. Jeho těžiště se přesouvá z Chrámu do synagog, od obětí k modlitbě. Nositeli židovské tradice se stávají rabíni, pokračovatelé zákoníků a farizeů, známých i ze stránek Nového zákona. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Tématické putování po Izraeli. Tento díl na jednu stranu vysvětluje kdo jsou farizeové, saduceové a rabíni. Na druhou stranu se pak až příliš zaměřuje na Talmut (spisy rabínů) Za shlédnutí asi stojí, ale trochu s rezervou... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je zaměřený na sociální fungování oblasti. Právo, mrav, morálka. Židé měli pokrokovou představu o spravedlnosti. Škoda že o tom v dokumentu padlo jen pár zmínek. Jak by jste se zachovali, kdyby jste si najali dělníka na odnesení sudů s vínem do vašeho sklepa a on jeden sud nedopatřením rozbil a víno vyteklo? Podle židovské morálky se ten člověk celý den dřel a zaslouží si odměnu i přes to, že vám způsobil škodu. a tak bych mohl pokračovat. ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama