Reklama

Reklama

Král Drozdí brada

(TV film)
  • Německo König Drosselbart (více)

Obsahy(1)

Princezna Isabella z Geranienu byla velmi krásná, ale stejně tak pyšná, a zlomyslná, a její otec král s ní měl jen potíže. Rád by ji provdal, a tak pořádal slavnosti, na které zval všechny nápadníky zblízka i zdaleka. Princezně však nebyl žádný vhod. Nepochodil u ní ani šlechetný král Richard z Begonienu, kterému se vysmála, že má bradu jako drozd. To už však otci došla trpělivost a přísahal, že ji provdá za prvního žebráka, který se na zámku objeví. Zanedlouho se objevil pod okny potulný šumař v otrhaných šatech, zahrál a zazpíval, a když pak poprosil o almužnu, král dostál svému slibu a dal mu Isabellu za ženu. A tak princezně nezbývalo než následovat manžela. Šli dlouho, a když se princezna ptala, komu patří les, přes který šli, pole, která míjeli, slyšela stále stejnou odpověď. Králi, co mu říkají Drozdí brada. I vzdychala a litovala, že si nevzala krále Drozdí bradu. Všechno by jí to teď patřilo. Místo toho musí žít bez přepychu, bez služebných v nuzném příbytku a chudobě. S každým dnem však práce a krušné zážitky ulamovaly z její pýchy, až se pod ní začala objevovat vrozená dobrá povaha, a dokonce píle. (TV Nova)

(více)

Recenze (27)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Kromě klasických animáků ve stylu Shreka apod. mám rád pouze a jen české pohádky. Naštěstí tato německá pohádka nebyla dlouhá a její délka odpovídala kvalitě. Podobnou zkušenost by zkrátka i dnes potřebovala většina boháčů. Českou verzi jsem neviděl a tak nebudu srovnávat. A tak pohádka bez absence kvalitní hudby a lepších hereckých výkonů ani nenadchne, ale ani neurazí. Své poselství však má a princezna je krásná. ()

Chlo0opek 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět, herecky už však ne příliš blízké mému srdci (jistě je to způsobeno německým původem). Každopádně mě v pozornosti udržela až do konce (který byl mimochodem teda takový poslabší) a tak nemohu říct, že by se mi tato pohádka nelíbila. Lepší 3*. P.S.: 100% souhlasím s komentářem uživatelky "Jezinka.Jezinka" u této pohádky ohledně zbabrané výchovné metody krále - to popsala naprosto přesně... ()

Reklama

Adalbert 

všechny recenze uživatele

König Drosselbart je uveden v Grimmových Kinder- und Hausmärchen pod číslem 52. Příběh má varovat před lehkomyslností a arogancí, má zdůraznit hodnotu práce a pokory či řešit sociální nerovnost. Toto televizní zpracování kombinuje nevybíravým způsobem tvrdou výchovu prince Richarda (Ken Duken) s jeho feministicky laděnou sestrou, princeznou Maximiliane (Felicitas Woll), která však v původním příběhu nefiguruje. Zde má zřejmě vyvažovat svým feminismem snahy krále Drozdí brady napravit pyšnou a arogantní princeznu Isabellu (Jasmin Schwiers), které by mohly být u části dnešního publika reflektovány jako příliš šovinistické. Pohádka byla natočena v prostředí vícero pěkných hesenských hradů, jinak se jedná o průměrný nízkonákladový snímek. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tahle malá, rozmazlená, protivná princeznička se mi moc líbila, byla úžasně temperamentní, živelná, nevídaně drzá a přitom roztomile vtipná. Tatínek král holt výchovu dcery prokaučoval a rád by to nezvedené kvítko hodil na krk někomu jinému. Pozval tedy na zámek desítku princů a dcerce nařídil: „Vyber si ženicha. Musíš se vdát.“ Tímto jaksi protiprávním jednáním značně rozproudil princezninu modrou krev a ta se zcela pochopitelně hecla ad absurdum… Pohádková klasika v novém kabátku má svižné tempo, příjemnou atmosféru, kouzelnou hudbu, krásné lokace a úchvatnou výpravu. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 7/10 Hudba 5/10 Obraz 8/10/// +krásný obraz, prostředí, příroda, celkem charismatický princ, krátké, neškodné -celkem nesympatická princezna, bez vetší akce nebo napětí/// Německá pohádka, která německy nepůsobí (to je plus). Příběh, který byl už natočen v Česku s Lukášem Vaculíkem v hlavní roli, jež si už ale moc nepamatuji (to je taky plus-pro tuto německou verzi samozřejmě), takže suma sumárum mi tu vychází pohádka, která neurazí a ještě ke všemu potěší divákovo oko. Není to nic výjimečného, ale v době kdy mám naše pohádky nakoukané nazpaměť a v době kdy už jsem z pohádek vyrostl je to příjemná změna./// Celkem 63%/// ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama