Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Oko nad Prahou je osobním i politickým životopisem Chobotnice neboli projektu pražské Národní knihovny, ale také životopisem zejména posledních let života autora tohoto návrhu Jana Kaplického, který si ve svém deníku v roce 1998 mimo jiné poznamenal: vyhrát soutěž a mít jednu lásku. Tímto zápisem, přečteným v úvodu snímku Eliškou Kaplicky, jakoby český architekt světového formátu napsal nejen "scénář" svojí závěrečné životní dekády, ale také filmu, který sleduje dramatický společenský příběh tvůrčí imaginace a také intimního vztahu muže a ženy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (128)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Co si budem povídat-není to zrovna nejlépe natočený dokument všech dob...ale jeho téma je vysoce závažné, nesmírně poučné a srdceryvnější než lecjaká tragická klasika....Tady nejde o neoběktivitu=celý spor je absurdní a vše co na tuhle absurditu ukazuje může vypadat jako protěžování ale copak se to všechno neodehrálo právě takhle?Copak pár přizdisráčů nezačalo vymýšlet lživé kličky,úskoky a srabácké fintičky jak celý projekt potopit až potom co jeden arogantní páprda ve vysoké politické funkci vyjádřil svůj osobní názor?Copak všechny ty lži nebyly jasné úplně stejně,jako,když se vám malé dítě snaží do očí namluvit,že tu vázu nerozbilo...?.......................Havlova-optimisticky laděna tečka je dokonalým zakončením, které ale nakonec nejspíš výjde na prázdno...Smutné ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Adoraci Kaplického a jeho práce nelze považovat za dokument. Ale zdá se, že většina se ke špatné práci Špátové postavila velmi neobjektivně a dokument pojala jako malé referendum o Chobotnici. K té se zde vyjadřovat nechci. Ráda bych se však vyjádřila k předpojatosti Špátové. Nechat promluvit odpůrce, ke kterým se Kaplický vyjádřil argumentem, že to není pravda, považuji za značně neobjektivní. Špátové se evidentně po celou dobu natáčení nepodařilo uzavřít ústa rozevřená obdivem ke Kaplickému, proto se ho tedy nemohla zeptat, jaká ta pravda podle Kaplického je. Zatímco ostatní uváděli argumenty proti stavbě, Špátová se svého idolu nepoptala na to, zda s nimi nesouhlasí a hlavně proč. Zbytečně tím celý svůj dokument degradovala pod úroveň hodně hloupé agitky. ()

Reklama

Mertax 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré, byť neobjektivní. Řekněme si fakta hned na rovinu. Špátová jakožto režisérka i kameramanka filmu by se měla snažit nabídnout vyvážený náhled na problém s dostatečným odstupem. O objektivní režii se ale zcela jistě nesnažila, takže pokud akceptujete tuto skutečnost, čeká vás jen minimální rozčarování. Autorkou námětu i producentkou je Kaplického manželka Eliška. Takže myslím, že to není třeba dále analyzovat. I když…/// Na Špátové je hodně vidět, že Kaplického zbožňuje, obdivuje jako osobnost a navíc se jí líbí jeho návrhy. To se s ideou natočit dokument přímo nevylučuje, ale autorka si nedala příliš námahy, aby nechala více promluvit druhou stranu, respektive někoho fundovaného. Protože magistrátní úředník je odborník na daný problém asi jako Hanychová na poradenství pro mladé křesťany připravující se na svátost manželství./// Pokud už někdo mluví proti, např. Milan Knížák (ředitel Národní galerie), je zabírán z podhledu, když mu dojde řeč, kamera stále jede, takže ve výsledku vypadá jako tlustý tupý blbeček s náušnicí v uchu, vadou řeči a podlými prasečími očky. Osobně Knížáka nemám ráda a nesouhlasím s jeho názory. Ale pokud postavíte před kameru i toho nejcharismatičtějšího a nejinteligentnějšího člověka, můžete z něj pomocí dobře volených otázek (ty nikdy neslyšíme) a kompozice záběru udělat totální trubku./// Na dokumentu oceňuji práci se střihem. Skvělá je scéna, která za pomoci rychlého střídání záběrů na významné historické události ukazuje, že vždy když se něco významného dělo, tak se to nevyhnulo Letné. Komunistické pochody jsou prostřihávány se záběry na Havlův projev v roce 1989, papeže v papamobilu, Michaeala Jacksona, jak se drží za koule (koncert 1996), a další. K tomu byla vybrána odpovídající mocná hudba. Scéna ve mně ještě dlouho rezonovala./// Praha není skanzen, není to muzeum. Navíc Klementinum není nafukovací a potřebuje nové prostory. A i kdyby se panoráma, reliéf či obraz Prahy změnily, jsem pro. Protože až uvidíte 3D průlet budovou, pohltí vás nadšení. Nebylo by to žádné čtení v malých tmavých knihovnách, kde je přeplněno/chybí židle, smrad a dlouho se čeká na knihy ze skladu. Tohle by byla prostorná, elegantní budova, která na mě působila tak optimistickým dojmem, že je mi neskutečně líto, že na jedné z těch vlnitých židlí nebude sedět s knihou v ruce a koukat skrz průhledné sklo na zeleň. A to nepíšu jenom proto, že na Letné bydlím a miluju ji:). Pokud by Špátová tvrdila, že dokument je názorově vyrovnaný a spravedlivý, musela bych s hodnocením dolů, ale ona nás za fusekli netahá, to spíš naši politici. P.S. Všechny návrhy na knihovnu zde. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Oko nad Prahou jako dokument selhává v mnoha ohledech a tím nejpalčívějším problémem je jeho jednostrannost a manipulace (kdyby to alespoň byl s vtipným nadhledem jako u dokumentů Michaela Moorea). Z celého dokumentu jsem měl pocit jako by z Kaplickýho dělala Špátová mučedníka a odpůrci té hrozné stavby by byli jidáši národa. Když už se Špátová chce vrhnout do takového dokumentu, ať si nejdříve prostuduje všechny materiály a ne jen polovinu. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Dokument zobrazuje dobře pouze jednu část příběhu - marný Kaplického boj s politiky, lásku k rodině a prvorepublikovým hodnotám atp. Pomíjením mnoha souvislostí týkajících se regulérnosti soutěže, podivnostmi kolem Ježkových plánů s Klementinem, protestům některých českých architektů se chytře vyhýbá, a tím se stává dost manipulativním. Těžko tedy hodnotit, protože vše zobrazené je pravda, ale některé další pravdy tu prostě zachycené nejsou. Jako pomník je to hezké, ale skutečné dění kolem knihovny to (cíleně) nezachycuje. ()

Galerie (19)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama