Reklama

Reklama

Sejdeme se na Prdlavce

(pořad)
všechny plakáty
Hudební
Československo, 1992, 20 min

Obsahy(1)

Dechovka trochu jinak. (oficiální text distributora)

Recenze (6)

kingik 

všechny recenze uživatele

Na sk(l)o(n)ku roku se všichni sejdou nikoliv na Vlachovce, nýbrž na Prdlavce, a spolu s nimi si zde dá dostaveníčko i promrhaný (humorný) potenciál. A přitom stačilo tak málo - ubrat na trapnosti. Kvalitnější vystavění svého autorského scénáře Ondřej Havelka dost upozadil až zazdil a příliš spoléhal na to, že divák se bude bavit na poněkud nekorektním a negentlemanském přístupu k pořadu, který pro minulé dechovkové generace znamenal hodně, přinejmenším představoval jakýsi kult uměleckého (ne)vkusu podpořený papalášským stylem zábavy. Nástup Havelkovi ještě vyšel. Legendárnímu průvodci pořadem Josefu Zímovi byl nějakým způsobem podobný díky práci maskérů a kostymérů. Od parodovaného předobrazu dokonale odkoukal jeho charakteristická gesta, pohyby, dokonce i úsměv. Dal si záležet i na způsobu jeho mluvy s výraznou artikulací kvalitního projevu osobnosti dbající na zásady jazyka českého. Potud bylo všechno perfektní. Když však mělo dojít na hudební čísla a k překlenutí do roviny antizábavného pořadu, jakým podle tvůrčího záměru Vlachovka byla, tak se pořad se zlou potázal. Prostřední část pořadu vyznívala zhusta trapně. Dostalo se v ní jen na dvě hudební čísla, ale obě se zcela minula účinkem. To první obstarala dvojka Gondolán/Hála a jednalo se o nekorektní cover McCartneyho hitu Ebony & Ivory, o to druhé se postaral autor sám. Příchod hudební vlny z Bavor ale neustál a německým okénkem pořad shodil do roviny trapného zmaru. Dost si v této sekvenci liboval, neb ji natahoval do nepatřičného (h)úmoru. (Hudební) dojezd v rytmu dechovkového hitu "Budem se brát" (zazněl svého času už v populárním Kouzelníkovi) s pěveckou kolegyní Nálepkovou v "požehnaném" stavu, už to předchozí vykolejení moc nezachránil. Dost nekorektní byl i přístup k hostům v sále, kteří byli tentorát z řad nezaměstnaných, a kdo sledoval původní Vlachovky, moc dobře věděl, na co autor narážel. A pravidelný rozhovor, který Zíma s vybraným hostem v sále uskutečňoval, zde dostal úplně jiný a velmi sarkasticko-cynický rozměr. Stejně tak i další nenápadně vtipné narážky na chování hostů před i po tanci. Udělat v roce 1992 parodii na pořad, který měl v té době to nejlepší dávno za sebou, je jistě odvážné. Havelka se tímto prostřednictvím ukázal jako nekorektní bavič, který kašle na zásady bontonu, a jemuž je srdečně u prdele, jestli "vlachovkovou" generaci rozlítí, nebo ne. To se mně na jeho parodii s neotřelým způsobem líbilo. Méně jsem byl nadšený z povážlivé koncentrace trapno-humoru, který se na Prdlavku také nechal pozvat. Zajímalo by mě, jak se na to tvářil samotný Pepíček Zíma. Jistě moc dobře ne. 60% ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Ondřej Havelka zcela ne-gentlemansky zdvihnul prostředníček do ksichtu všem silvestrovským pořadům s dechovkou. Znáte přece takový ty juchajdy, co jdou po půlnoci na jedničce, ne? Většinou se tam moderátorsky exhibuje jakýsi vyšeptalý krasavec (idol babiček) a do rytmu podřepuje skvadra rozjásaných páprdů v obrovskejch umaštěnejch brejlích. U mě jednozančnej favorit na titul "největší tragédie televizní zábavy". ... A Havelkovo "Sejdeme se na Prdlavce" je ta nejpřísnější dechovková parodie, jakou si dokážete představit. Vtipnost je sice místy trošku kolísavá, nicméně závěrečný song "budem se brát, se brát, se brát..." to rozštípnul naprosto neuvěřitelným způsobem. Bravo, Mister Havelka, máte u mě pět červených puntíků. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Snaha Havelky parodovat Pepíčka Zímu je více než jasná - no budiž. Ale celkově zparodovat dechovkový pořad považuju za naprosto šílený nápad. A taky to dost šíleně dopadlo. Stálo to za starou bačkoru a netřeba to vícekrát z archivu vytahovat. Hudba: Paul McCartney, Ondřej Havelka & Jiří Toufar ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Nechápu proč tomu dali tak dehonestující název. Nejsem fanda do dechovky, ale na tohle se pak nemůže dívat ani zarytý dechovkář. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Havelka ako Zíma famózny, Hála s Gondolánom v doslovnej dychovkovej verzii mekártnyovsko-wonderovskej odrhovačky tiež skvelí, tirolácky popevok tiež solídny a záverečná svadobná juchačka Havelku s Nálepkovou bola najlepšia. Pomedzi to v tej dobe asi povinná paródia na reklamu a na rozhovor s návštevníkom. Veľmi dobové a pre mňa osobne veľmi zábavné. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Jeden z opravdu mála zábavných pořadů u kterých jsem si skutečně příjemně odpočinula a dokonce až brečela smíchy. Že je Havelka nedoceněný hudebník, tanečník, zpěvák, herec, komik, režisér, je mi dávno jasné, ale že je taky úžasný ironik a v tomto případě cynik, to jsem netušila. Reklama na domácí gorilu a nezaměstnaný výrobce pasty na parkety mě položili. Okamžitě jsem začala hledat, kde si pořad stáhnout, ale zatím pátrám marně. Tak třeba příští rok na Silvestra. ()

Reklama

Reklama