Reklama

Reklama

Horníkova růže

  • angličtina The Miner's Rose (festivalový název)
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1974, 8 min

Velkými mistrem v převádění písniček do filmu byl bezesporu Jiří Brdečka. Ten si v roce 1974 vybral méně známou hornickou píseň Václava Zemana a Jana Kordy. A ve skvělé úpravě Zdeňka Lišky z ní udělal velmi pozoruhodný film. K citovému snímku výrazně přispěla svým uměním výtvarnice Jitka Walterová. (Česká televize)

Recenze (12)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Další animovaná podoba baladické písně od Jiřího Brdečky. Sice nemohu říci, že by to bylo animačně či výtvarně méně zdařilé, ale spíš mi prostě slabší přišla samotná zdrojová píseň (a ani Zdeněk Liška můj dojem nijak nevylepšil – 70%). ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Krátký animovaný film Horníkova růže je dělnickou poezií bez budovatelských, či normalizačních manýrů. Sám Jiří Brdečka nápaditě převedl do animované podoby nejrozličnější písně, Horníkova růže je další v řadě. Melancholická balada života a lásky příhodně zapadá do posmutnělého výrazu kresby výtvarnice Jitky Walterové. Jde o nejromantičtější připomínku stálé nepříjemnosti každodenního života horníka v dnes už tolik vzdálené době, nejpalčivější je v slzách partnerky. "Vem si tu růži, ta je z lásky,/ bude tě chránit pod zemí,/ miláčka svého líbá,/ tiše pláče, prosí: vráť se mi." Důstojně romantické to dělnické poetizování! ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Tady bylo rozhodování mezi čtyřmi a pěti hvězdami asi nejtěžší. Výtvarně a celkovým pojetím krásný film, suverénně dostávající Brdečkově pověsti geniálního vystihovatele, který si navíc pro každé téma umí vybrat výtvarníka. Bylo to jako četba Wolkerových básní (Wolkerových, nikoli Bezručových!). Co filmu ubližuje (alespoň v mém vnímání), je paradoxně písnička, kterou zobrazuje. Zatímco "Do lesíčka na čekanou" není než zhmotněním tohoto "kultovního" cajdáku, s nímž je v dokonalé estetické shodě, Horníkova růže by se bez své bazální písničky (navíc asi dost málo známé?) docela dobře obešla a výtvarně-filmová estetika se s tou písňovou v tomto případě tluče. K tomu musím bohužel konstatovat, že ani Liškova doprovodná hudba filmu příliš nepomáhá. Zajímavý problém je s permoníkem (odtud SPOILER): Od začátku filmu (a hlavně písně) mi "bylo jasné", že horník se ze šichty živý nevrátí. Avšak podělení se o svačinu s permoníkem bylo nepochybným signálem, že horník zahynout nemůže, neboť si právě nklonil zemské síly a dojde-li k nějakému neštěstí, permoník ho jistě zachrání. Konec však odpovídá původnímu předpokladu, permoník se zmůže jen na příliš pozdní varování. Zda je neúspěch jeho vinou, či zda za to může horníkovo několikavteřinové otálení, není zřejmé. Stejně jako není zřejmé, proč Brdečka takto frapantně porušil zákony vyprávění (nejen porušil, přímo tam toto porušení nastražil) a jak tento jeho přečin hodnotit. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Hodně smutný, citový, s perfektní atmosférou a výtvarním pojetím (Walterová), titulní méně známá hornocká píseň ve skvělé úpravě Zdeňka Lišky, dělá z tohoto dílka skutečně pozoruhodný film, mezi všemi našemi animovanými filmy. Brdečka snad nikdy nezklamal. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Do jednoduchých animovaných obrázků převedena hornická píseň z konce 19.století. Aniamčně nepříliš uchvacující, ale i tak docela působivé. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama