Reklama

Reklama

Příběhy Odysseovy

Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1974, 27 min

Obsahy(1)

Film na motivy Homérovy Odyssey. Zatímco Odysseus pluje už 10 let po moři, v jeho paláci se roztahují ženichové. Odysseův syn Téméma- chos dospívá a s pomocí bohyně Pallas Athény se vydá na moře, aby se dozvěděl, zda jeho otec ještě žije. (Letní filmová škola)

Recenze (5)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Tu použitá hudba dosiahla svojich hrozivých rozmerov až v neskoršom a kvalitnejšom režisérovom kúsku – Svatební košile. Animácia poteší, no jej statickosť je tu skôr na škodu. Dej sa zdá byť statický, nemá výraznú udalosť, od ktorej by sa niečo zásadne zmenilo. O boji sa hovorí, chýba jeho zobrazenie aj krv. Polovica deja sleduje Odysseovho syna Telemacha, ktorý sa snaží podniknúť kroky na úspešný návrat otca, druhá polica hovorí o časti Odysseových dobrodružštiev. Obe polovice v konečnom dôsledku vyznievajú nudne, lebo na dostatočnú drámu chýba čas aj atmosféra, oceniť sa dá len animácia, no aj tá má svoje chyby. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Antika oděná do působivé animace. Ocenila jsem propracované pozadí a detaily. Odysseus v literární úpravě od Kamila Pixy. ()

Reklama

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Výborné, úchvatné, nádherné, poučné - co více dodat. Snad jen to, že hlas Jiřího Adamíry je dokonalým doplňkem tohoto filmu. Doporučuji majitelům práv takovéto skvosty pečlivě vybrat, vyčistit a vydat na DVD a BR. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Neskutečně propracovaná a zábavná animace, která má spoustu detailů, propracované pozadí, hrozně dobře zvládnuté pohyby postav (fakt by mě zajímalo, jak tahle kombinace klasické a papírkové animace vznikala) a navíc i "klasická" antická kresba k celku krásně sedí, což mimochodem sedí i hudba, za kterou stojí velmistr Luboš Fišer. K ději snad ani není moc co říct, snad jen že na scénáři se podílel spisovatel Kamil Pixa, což je poznat i na tom, jak neskutečně archaicky a kulervoucně zní doprovodný monolog neméně skvostného Jiřího Adamíry, který je jednou z nejlepších možných voleb pro hlasový doprovod čehokoliv antického. Jenom škoda, že zbytek příběhu Odysseova je nedořečen a další díly stejného zpracování nejsou. Navíc je to v jednu chvíli i nečekaně brutální. A nikde tam není žádná vesmírná vydra s chapadly, ale to je úplně jedno. O Bohy stará se pramálo kyklopů rod! ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách skvělý počin, který možná o něco více osloví diváka znalého předlohy. Vynikající výtvarná stránka, odpovídající animace, úžasná Fišerova hudba a podmanivý hlas J. Adamíry. Škoda, že nedošlo na pokračování, kdy se Odysseus navrátí domů a zúčtuje s proradnými ženichy. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama