Reklama

Reklama

Recitál Jiří Suchý - Jiří Šlitr

(TV film)

Obsahy(1)

Nejznámější písničky divadla Semafor, poprvé i s „Klíměntajn”. Slovo recitál vymyslel údajně klavírní virtuos Ferenc Liszt pro sólové vystoupení. Textař Jiří Suchý v úvodu zdůrazňuje, že ačkoliv je tento pořad věnován dvěma umělcům, vystupovat bude většinou jenom jeden z nich, tedy on sám. Účinkuje totiž v písních, které zhudebnil jeho kolega Jiří Šlitr (1924–1969). Diváci si tak mohou znovu připomenout, jak obrovským hudebním talentem disponoval tento český skladatel, instrumentalista (vynikající klavírista), zpěvák, herec a výtvarník, jehož život se uzavřel předčasně v pouhých 45 letech. Šlitr významně ovlivnil českou populární hudbu; na jeho scénickou hudební tvorbu navázala řada autorů studiových scén. V roce 1957 jej Miroslav Horníček seznámil s Jiřím Suchým. Spolu s Jiřím Suchým pak vytvořil tvůrčí a hereckou dvojici, která svými písničkami a hrami významně ovlivnila hudbu a divadlo šedesátých let 20. století a zahájila éru divadel malých scén. Ale nemusíte mít obavy, Jiřího Šlitra také uvidíte v obraze. Účinkovat bude též Vlasta Kahovcová. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Úcta ke Šlitrovi a Semaforu 60.let je obrovská. Hlavně Šlitrovo podáni písně Oči máš sněhem zaváté je prostě geniální, a budu na něm ujíždět ještě minimálně celé podzimní prázdniny (kecám, minimálně do Vánoc.:D) Já tedy nechci nedávno zesnulého mistra Gotta  nějak urazit... Ale Šlitr se SVÝM hlasem to dokázal podat skutečně vtipné i melancholický zároveň.  Tak to na mě působí. Má to být parodické podání, ale na mě působí i tak silně a doléhá až k mému srdci.  Taky nevím, co z toho mám... I podání Klokočí mi zní zase jako hezká poetická romantická písnička a v druhém plánu si případně užívám to vtipné podání. Sice tohle není film, ale pásmo scének a uvodní bluesy (?) mě teda moc nezaujaly, ale za Šlitrovy vstupy by bylo i pět málo a Krajina posedlá tmou? Prostě nádherná a silná píseň, na to už nejsou slova. Díky, že to existuje.:D A na  YT  jsem našel i experimentální Cover od nějakých Kazet, skvělý hlavně v 1.půlce s výrazným důrazem na nádherný dívčí  hlas, než se rozjede ta divočina. Udělal jsem si takový krásný prázdninový večírek se Semaforem.:D❤ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jistě je vám známo, že nejsem Peruánec. I když občas peru. Tedy, pral jsem akorát jednou, to když naše hospodyně guatemála... Já věděl, že to je blbej fór. Suchý mi ho teď dole poradil!" Mohlo vůbec spojení Roháč+Suchý+Šlitr dopadnout špatně? Teoreticky ne a prakticky už vůbec. Skvělé písně ve skvělém podání, Jiří Suchý předvedl přinejmenším ve dvou (Blues o světle a Anna von Cléve) vynikající herecký výkon, Jiří Šlitr se (opět) ukázal jako mistr dokonalé (sebe)parodie. Zlatá éra Semaforu. A vlastně nejen Semaforu. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Osobitost, originalita a inteligentní humor s prvky absurdna, který by se dnes platil zlatem. Hudební i vizuální stylizace scén je naprosto perfektní. Ono, když za kamerou stojí Milota plus u mikrofonu a klavíru tihle dva skvělí umělci, tak to ani jinak nejde. Nadčasově stylový způsob, jak představit své skladby. A ještě k tomu zremixovaný! ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama