Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický portrét polistopadové doby, kdy totalitní praktiky mocných našly živnou půdu v organizovaném zločinu a kriminálním podsvětí. Není divu, že se brzy rozpoutal boj o moc a peníze, který zcela potlačil práva jednotlivců a nebral ohledy na nic a na nikoho. Prvním mužem odsouzeným za nájemnou vraždu se stal Jiří Kajínek, obviněný z vraždy podnikatele Pernera a jeho osobního strážce Klempára. O jeho vině však i po deseti letech stále přetrvávají pochyby. Poté, co se pokusil uprchnout z věznice na Borech, se jeho případu ujímá mladá advokátka Pokorová, která žije se svým šéfem, právníkem Dočekalem, jenž Kajínka sám neúspěšně obhajoval. Pokouší se ji odradit, ona je odhodlána najít důkazy, které by jí umožnily případ znovu otevřít. Jak postupně odhaluje prorůstání zločinu do státní správy, zdá se stále pravděpodobnější, že její šance dosáhnout obnovy procesu jsou marné. Potom se však Kajínkovi podaří uprchnout z Mírova, věci dostanou nečekaný spád a Pokorová se konečně dostane na stopu tomu, co se tehdy stalo a kdo stojí v pozadí Pernerovy vraždy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 168)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Fakt jsem překvapenej, co Jákl natočil. Na kaskadéra se jedná o velmi zručně zrobený film s opravdu americkým "lookem". ________ Nebudu snižovat hodnocení za to, s čím mám největší problém. Velmi mi vadí heroizování zločinců, zejména usvědčených vrahů. Vždyť režisér z něj dělá oběť systému, dokonce divákovi vnucuje myšlenku, aby mu fandil např. při útěku. Ať už je v případě Kajínek spoustu otazníků, pořád to je zmrd, na kterého ti, kterým ublížil nevzpomínají v dobrém. Bydlím pár kilometrů od Prachovic a spoustu mých známých ho pamatuje, jako sráče z největších. Je to vrah. A i kdyby nebyl, v každém civilizovaném státě by dostal doživotí i za ten zbytek co provedl. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi, že tvůrci až moc tlačí na pilu a místa, kde by měli být nezávislými pozorovateli, spíše více než méně nahrávají nejznámějšímu českému vězni a to se mi ani trochu nelíbí. Sama nevím, stejně tak, jako filmaři, jak to všechno bylo a proto by si měli uchovat odstup, což se jim ale ani trochu nepovedlo (hlavně proto, že se o to vůbec nesnažili). Takhle dělají z několikrát (spravedlivě) odsouzeného člověka hrdinu a morálně nadřazeného chudáke, kterému všichni ubližují a nenabídnou nám jediný objektivní pohled na celou kauzu. Po vizuální stránce to není špatné, i když jde spíš o marnou snahu podobat se hollywoodským blockbusterům, která ale v českých kulisách vyznívá docela směšně, naivně a hlavně místy hodně amatérsky. Jako by šlo o nějakou nevydařenou parodii na americké akčňáky. Ke třem hercům hlavních rolí nemůžu mít žádné výtky - Vilhelmová, Dlouhý i Lavroněnko jsou výborní, některé (nejen) epizodní role jsou ale občas spíš k smíchu (drsní bachaři, Doležalova žena a spol.) a co mi vadilo úplně nejvíc bylo předabování některých postav, které bylo dost markantní. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kajínek je dokonalá ukázka, že v Česku jsou lidé schopni (technicky) točit na úrovni Ameriky za desetinu ceny. Bohužel je také ukázkou, že čecháčkové ztrácejí důvěru ve své možnosti a co neopíší jinde, prostě zkazí nebo zaplní hloupou vatou. Přesto jde o velmi dobře natočený film, zasazený do českých reálií, které mu však chvílemi ubližují. Také je škoda, že jako akční film obsahuje asi dvě akční scény. Tady toho mohlo být víc, ale příště snad všichni zúčastnění budou i trochu riskovat a nepůjdou cestou mediální jistoty známého tématu (mimochodem Lavroněnko výborný). Čekal jsem málo, ale dostal jsem příjemné překvapení, které za špatný film prostě označovat nebudu. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

V druhé polovině velmi solidní konspirační thriller. V té první jen vizuální onanie (navíc ne příliš účinná) a namachrovanost, kam se člověk podívá. Celým filmem se pak táhnou krajně nevyrovnané herecké výkony a odporné postrsynchrony. Za řeč stojí vlastně jen výborný (a kupodivu dobře nadabovaný) Lavroněnko a bratři Dlouzí. Dokonce i tam Vilhelmová je tu šílená... Díky tedy Bohu, že alespoň od útěku z Mírova chytne Kajínek trochu koule... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Petr Jákl slušně navázal na minoritní sérii českých akčních filmů, které přeci jenom po Nahotě na prodej a Cestě peklem urazily kus cesty. Nepřeháněla bych to nicméně s jakoukoli ódou na radost. Kajínek jako film vypadá dobře, funguje dobře a má smysl. Vilhelmová zvládá hlavní roli, je akceptovatelné, že většinu záběrů nese na svém hereckém výkonu. Ovšem údajný super vzhled celého filmu de facto také začíná a končí spolu s jejím trendy účesem a oblečením. Výrazným krokem zpět jsou pak role Alice Bendové a Michala Dlouhého, kteří jen kopírují své výkony ze Sametových vrahů. Nepříliš šťastně byla obsazena Horváthová - Jakubisková, to bych vyktla castingu, nikoli hercům samým. Pozitivním překvapením byl samozřejmě Vladimír Dlouhý a Václav Noid Bárta. Na výkonech Lavronenkeho a Lindy měl velký vliv výběr jejich dabérů, přičemž jejich postavy s cizími hlasy splynuly adekvátně, stejně jako tomu bylo u jejich kolegů v Bestiáři. Tam toto bylo vytýkáno, nyní se zdá, že český divák si zvykl, případně neřeší nic, co by měl vyhledávat jako záminku pro nižší hodnocení. Což je pozitivní. Uvidím, jak se Kajínek změní s časovým odstupem, jestli zapadne jako příliš drsné Bolero, které také vizuálně podepsal F. A. Brabec, nebo bude i nadále vyčnívat. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (44)

  • Nedlouho po začátku filmu vstupuje Pokorová (Tatiana Vilhelmová) do věznice a je oblečena v černých šatech. Hned v další scéně ve vězení má ale jiné oblečení a účes. (Misuldik)
  • V číslech: Herecká sestava byla poskládána z pěti různých zemí. Při zásahu URNA způsobily rozbušky hluk okolo 300 dB. Scénu s autem, letícím z mostu, snímalo sedm kamer. Catering během natáčení připravil přes 5400 jídel. Během natáčení bylo vystříleno 600 nábojů. Natočeno bylo celkem 150 hodin filmového materiálu. Při natáčení bylo použito 50 zbraní. Klapka klapla přesně 1609krát. (Dreadd)

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Lloyd Kaufman na Bloody Xmas Festu

Lloyd Kaufman na Bloody Xmas Festu

23.10.2010

Hororový guru, na kterém vyrostl Quentin Tarantino, přijíždí! Lloyd Kaufman hlavním hostem 2. ročníku Bloody Xmas festu. Lloyd Kaufman je hororová legenda. Quentin Taratino, který na Kaufmanově… (více)

Zemřel Vladimír Dlouhý

Zemřel Vladimír Dlouhý

20.06.2010

Už jako dítě se sice objevoval ve filmu a v televizi, ale po herecké profesi netoužil. Chtěl se stát stavebním inženýrem jako jeho otec. Po neúspěšném pokusu o přijetí na průmyslovku se šel učit… (více)

Reklama

Reklama