Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický portrét polistopadové doby, kdy totalitní praktiky mocných našly živnou půdu v organizovaném zločinu a kriminálním podsvětí. Není divu, že se brzy rozpoutal boj o moc a peníze, který zcela potlačil práva jednotlivců a nebral ohledy na nic a na nikoho. Prvním mužem odsouzeným za nájemnou vraždu se stal Jiří Kajínek, obviněný z vraždy podnikatele Pernera a jeho osobního strážce Klempára. O jeho vině však i po deseti letech stále přetrvávají pochyby. Poté, co se pokusil uprchnout z věznice na Borech, se jeho případu ujímá mladá advokátka Pokorová, která žije se svým šéfem, právníkem Dočekalem, jenž Kajínka sám neúspěšně obhajoval. Pokouší se ji odradit, ona je odhodlána najít důkazy, které by jí umožnily případ znovu otevřít. Jak postupně odhaluje prorůstání zločinu do státní správy, zdá se stále pravděpodobnější, že její šance dosáhnout obnovy procesu jsou marné. Potom se však Kajínkovi podaří uprchnout z Mírova, věci dostanou nečekaný spád a Pokorová se konečně dostane na stopu tomu, co se tehdy stalo a kdo stojí v pozadí Pernerovy vraždy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 168)

JFL 

všechny recenze uživatele

Paradoxně lze za jeden z nedostatků Kajínka označit fakt, že je málo exploatační. Nesouvisí to se zdrženlivostí, nýbrž naopak s celkovou dramaturgickou nekoncepčností filmu. Osudovou překážkou na cestě k vrcholu české exploatace (viz tento text) se stala naivita klíčových osob štábu. Snímek sice nepostrádá náležitě bulvarizující pohled, ale namísto vykalkulovaného apelu vykazuje snažení tvůrců spíše fetišistickou adoraci zahraničních žánrových snímků. Scenárista Marek Dobeš a režírující kaskadér Petr Jákl v zásadě působí dojmem kluků, kteří si v nadšeneckém opojeni hrají na Lepší zítřek 2, Skálu či Bourneovo ultimátum. Akční sekvence a "cool" záběry jako vrtulníkový oblet Borů jsou bez výhrad famózní, ale o to tristnější jsou výplňové sekvence se zoufalou snahou dodat dialogům vypjatost pomocí rapidních zoomů a rozbředlou dramaturgií. Chtělo to méně plytkého patosu a více prvoplánového apelu a mohlo to být (ve své kategorii) dokonalé. -- více v recenzi pro Cinepur. PS: Výkon Vladimíra Dlouhého je zcela fenomenální. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Filmová obdoba MF Dnes: bulvár, který si hraje na seriózní žurnalistiku. Exploatační atrakce (anální sex!, slzy!, krev!), za každou cenu zajímavá vizuální stránka a postavy, které lze charakterizovat jedním slovem (s vykřičníkem) dělají z komorního soudně-vězeňského dramatu skoro antickou tragédii. Všechno je na povrchu VELKÉ a DŮLEŽITÉ a rozhodně se od nás nežádá, abychom se pod tím povrchem moc šťourali. Role jsou rozdělené jasně, protagonista je superkladný borec, kterému parta sviní zmrvila život (čemu bych po odmyšlení titulku „inspirována skutečnými událostmi“ neměl problém uvěřit). Dramaturgie byla zvládnuta obstojně. Konec jedné scény probouzí zvědavost, co bude v té příští, jednoduché vizuální zkratky pomáhají s orientací ve vztazích mezi aktéry a podstatné informace jsou opakovány dost důrazně, aby vám po pár desítkách minut došlo to, k čemu se právnička šokovaně dopídí krátce před koncem. Použité formální prostředky jsou navíc natolik nadužívané, že na začátku většiny scén budete vědět, kam režisér míří (tady někoho zastřelí, tady někdo vyletí z vozovky), kvůli čemu je film prost jakéhokoli překvapení. Jakožto podívaná jak pro ty, kdo jsou vůči neskutečné naivitě neteční, tak pro ty, kdo se onou naivitou dokáží dobře bavit, Kajínek vyčnívá z žánrové české produkce, která tuhle "binární" možnost kulturního vyžití, určitý prvek sebevědomé brakovosti, nenabízí. 50% Zajímavé komentáře: Faidra, Psema, JFL, FlyBoy, NinadeL, Marthos, Dannysek4U, Pasifae, Jack.Pott ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Podle traileru to měl být příšerný akčně-šukací český pokus o vězeňské drama, úvodní titulky se jmény hlavních partnerů (Blesk, Nova) mi taky moc optimismu nedodaly. A co teprve ten hořký náraz, když jsem si po deseti minutách smutně uvědomila, že snad polovina postav je velmi viditelně předabována (v závěru je to procento mnohem nižší, ale stejně to přemluvení - hlavně v případě Bogusława Lindy - působí velmi rušivě). A ano, i přes tohle všechno se mi Kajínek líbil. Nebudu tvrdit, že je 100% autentický, to není (minimálně některá moderní technika se s příběhem starým několik let příliš neslučuje a najdeme tu i několik dějových nepřesností), ale drží se alespoň částečně jedné z možných verzí a to je mi na něm sympatické. A také je, snad kvůli Brabcově vypiplané kameře, která mi tentokrát nepřišla ani tak šíleně kýčovitá jako u Máje, velmi dobře koukatelný. Jakožto Plzeňákovi, který má velmi blízkého známého u Policie ČR a ten mu přiznal, že se o jistých zákulisních "nepravostech" doslechl, mi tento film velmi sedl. A to české filmy, ani akční žánr jinak nemám příliš v lásce. Následuje možný, nikterak však zásadní SPOILER: A v konečném důsledku je velmi příjemný i fakt, že z Kajínka film nedělá úplné neviňátko. Onen výše zmíněný známý, který film neviděl, za mnou po shlédnutí přišel a ptal se, jestli ve filmu Kajínek vystupuje jako ryze kladná, nevinná postava. Říkám, že ne (to, že je Lavronenko tak šíleně charismatický, že mu prostě musíte mu fandit, už je věc jiná), že se tam objevuje něco o tom, že donášel jisté informace / materiály komusi na policii. Reakce mě překvapila: "Tak to by sedělo." ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Až po podtržítka jde o plky. A pak vlastně taky .. Veleslavný geroj z Mírova si vysloužil další nálepku. On je vůbec taková ideální zeď s nápisem Zákaz vylepování plakátů. Chcete padoucha? *abrakadabra* Tu ho máte. A všechno podložený faktama. Chcete onoho geroje z Mírova? *tadááá* Chudinka chlap jeden zásadovej. Fakta nerovná se pravda. Záleží na cestě, kterou se podávají a to je tak krásně účelně využitelné. Díky bohu! Můžeme vyjít do ulic, prosadit naš aktuálně naučený a opodstatněně rozhořčený pohled na věc. Lidičky. Víme p-r-d. Mějme soudnost a poníženě si to přiznejme. Něco tu hnije, to je ale tak jediná věc, na kterou si tak veřejnost může trošku objektivněji ucelit pohled. Vytvářet si kategorické názory na věci, do kterých nevidíme, je krapet .. omezené a hloupé, ne? Obvzláště na základě filmu, akčního dramatu, proboha.. Jákl vám nabízí poměrně hezkej film. Přestaňte jeho minihollywoodskou pompézničknost přenášet do reality a vyndejte ruce z nočníku :-* Ale teď k filmu jako takovému ___ Akční drama, které se tak urptuně tváří světově, až se mu to náhodou i daří. Snaží se ale místy okatě, takže kamera je až moc anarchisticky neukázněná, ilustračky a scény pro oko až drze bez logiky a obsahu. Drsnost a závažnost dění tůruje v červenejch číslech, takže někdy degraduje sebe sama a přepálené stopáže je taky škoda. Přes to všechno je dobře, že snímek vznikl. Alespoň snad lidem někdo otevře oči! Muhehe. Ale v tom smyslu, že tu může vzniknout takovýto snímek a neudělat vůbec ostudu. Noid překvapil hudbou, herci nepřekvapili svými výkony ( Ti o kterých víme, že dobří jsou, taky dobře hráli. No a ti slabší .. ) a Jákl potěšil vykročením pro českou kinematografii obzory rozšiřujícím směrem. Kájínek, Jákl a Cibulka na hrad! :o) ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na české poměry rozhodně maximálně vydařený film. Na to, že je Petr Jákl "kaskadér, kaskadér":), dokázal natočit divácky velmi poutavý snímek. Forma obsahu by mohla být více propracovanější, mohla zajít více do hloubky, ale i tak to pro mě bylo víceméně v pořádku. Vytříbený je vizuál, který se spolu s celkovým stylem zpracování a efektními akčními scénami snaží přiblížit Hollywoodským akčňákům. A místy se mu to docela daří. Scénář je taktéž na vysoké úrovni, dialogy zněly velmi věrohodně a "nešustily papírem." Spousty z nich byly naprosto excelentní a neměla jsem daleko do toho, abych začala cítit mrazení. Kajínek rovněž nabízí velké množství působivých scén. Herecké obsazení bych hodnotila jako lehce nadprůměrné. Nejprve by mě zajímalo, který chytrák se rozhodl potrápit Táňu tím, jaké jí "vyrobil" vlasy. Ten stříbrný odstín je opravdu poměrně "nedívatelný.":) Její postava mi přišla zahraná jakoby s lehkou naivitou. V jedné pasáži jsem měla pocit, že její prožívané emoce byly příliš "hrané" a nepřesvědčivé. Ale, šak co, može se stát:) Pro mě ten nejúchvatnější a možná i nejsilnější herecký part, který čněl nad všemi ostatními, předvedl Vladimír Dlouhý. Na konci sil a přesto stále tak fascinující. Všechny scény s ním jsou lahůdkové. Kdo z něj, tak jako já, nedokázal spustit oči? A když se dozvíme, jakou postavu v příběhu zastává, nabývá jeho výkon ještě na intenzitě. Kajínek má samozřejmě jisté chybky a mezírky (Objevují se zde vymakané typy mobilů, plazmová obrazovka, notebook, aktuální typy aut či moderně zařízený, jako ze současnosti vypadající byt. Což je docela nelogické, vzhledem k době, v níž se děj odehrává), ale vyvedl se. A řekla bych, že dokonce i tak, aby dokázal uspět i v zahraničí. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (44)

  • Akční scéna s letícím černým Volvem, které narazí do hrazení rozestavěného mostu a skončí na střeše, se natáčela v Praze na Palmovce. (blackrain)
  • Podle rozhovoru, který poskytla manželka zastřeleného podnikatele Štefana Jandy (ve filmu Perner – Werner Daehn), byl Janda za komunistického režimu spolupracovník Státní bezpečnosti a podílel se na různých akcích, prý například přišel domů úplně zdrcený po jedné akci, při které měli na Kladensku za úkol zneškodnit jakéhosi muže se sekerou, který ohrožoval rodinu, a celá akce byla i na Jandu brutální a nelidská. Těsně před jejími 25. narozeninami a před jeho smrtí se jí cestou z restaurace měl začít podivně vyptávat, zda si pamatuje na dobu po skončení jeho základní vojenské služby a zda by ho měla ráda, i kdyby věděla, že před revolucí někomu moc ublížil a možná i někoho zabil. Jandová tehdy vyslovila domněnku, že za smrtí jejího muže mohla stát i minulost z dob jeho působení v StB. (Nick321)
  • Zajímavý detail je, že na konci filmu má Novotný (Vladimír Dlouhý) uvnitř Mírova, v jedné z nejstřeženějších věznic ČR, s sebou mobilní telefon a diktafon. Je tedy naznačeno, že tento antagonista příběhu má natolik „dlouhé prsty“, že si může dělat cokoliv a kdekoliv. (Nick321)

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Lloyd Kaufman na Bloody Xmas Festu

Lloyd Kaufman na Bloody Xmas Festu

23.10.2010

Hororový guru, na kterém vyrostl Quentin Tarantino, přijíždí! Lloyd Kaufman hlavním hostem 2. ročníku Bloody Xmas festu. Lloyd Kaufman je hororová legenda. Quentin Taratino, který na Kaufmanově… (více)

Zemřel Vladimír Dlouhý

Zemřel Vladimír Dlouhý

20.06.2010

Už jako dítě se sice objevoval ve filmu a v televizi, ale po herecké profesi netoužil. Chtěl se stát stavebním inženýrem jako jeho otec. Po neúspěšném pokusu o přijetí na průmyslovku se šel učit… (více)

Reklama

Reklama