Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se v 90. letech mexická kinematografie probouzela a začala dobývat svět, i v Česku se objevily klíčové filmy této vlny, jako Amores perros - Láska je kurva (2000) nebo Mexická jízda (2001). Gael García Bernal v obou ztvárnil hlavní roli a stal se skutečnou hvězdou, jejíž význam již dávno přesáhl hranice jeho vlasti.
Deficit je jeho celovečerní prvotinou, která má řadu začátečnických chyb, ale je z ní cítit upřímná snaha o autorskou výpověď. Příběh je poněkud banální a svou tematikou kopíruje mexickou produkci konce minulého století. Po formální stránce se snaží především prostřednictvím kamery dodat nádech dokumentárnosti, což se projevuje i ve vedení herců, kteří nemají prostor k přehrávání. Spíše jen dokreslují atmosféru nebo nekoordinovaně pokřikují, pobíhají či tancují. Příběh mladého chlapce Cristóbala z vyšší společenské vrstvy v sobě ukrývá sociální i politickou kritiku. Jeho otec je vysoce postavený politik, který se musí potýkat s korupčním skandálem. Cristóbal nic neumí, kromě hip-hopu a holek ho nic nezajímá, a není ani schopen slušně jednat s lidmi, k nimž měl kdysi blízko. Ve filmu se také objevuje pro nás zajímavé téma vztahu indiánského obyvatelstva a míšenců. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (2)

Maagggdddda 

všechny recenze uživatele

Bernal by se měl raději držet herectví nebo natočit film, který nebude vypadat jako studenstká amateřina bez pointy, u které neusnou jedině fanoušci Bernalova zevnějšku. ()

Reklama

Reklama