Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ženy kubánských disidentů statečně bojují za propuštění svých manželů z vězení.

Damas de Blanco (Dámy v bílém) je organizace matek, manželek a sester, které se společně pokoušejí dosáhnout propuštění pětasedmdesáti politických vězňů zatčených při tvrdém zákroku na Kubě na jaře roku 2003. Film bosensko-české dokumentaristky Ivany Miloševič na základě otevřených výpovědí přináší jejich osobní příběhy - příběhy matek obávajících se o život vězněných synů, žen, které musejí samy uživit rodinu i svého muže v žaláři, a dcer, jež vyrůstají bez otce. Režisérka je kreativně spojuje v celek, který ukazuje zákulisí disidentského života jinak, než jsme zvyklí ho ve filmech vídat. Unikátní snímek vznikal tajně po nocích v domácnostech respondentek; při pokusu natočit veřejné setkání Dam na mši v Havaně byl štáb zatčen a vyhoštěn ze země, natočený materiál se však podařilo zachránit. Od natáčení počátkem roku 2007 došlo na Kubě k mírnému uvolnění poměrů, drtivá většina politických vězňů však stále zůstává za mřížemi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jak by napsal igi B svatá prostoto:-)! Co to zas bylo? Kdo ty lidi platil že takhle mluvili a vůbec že se nebáli...A kdo financoval vůbec celý tento projekt v tomto ostrovním státě Severní Ameriky..Jako bysme neměli svých problémů a starostí dost, tak musíme ještě na Kubu, případně do Číny nebo Severní Koreji..Zjistit jak tam žijí utlačovaní a potlačovaní..Připomínalo mi to osudy některých disidentů z bývalého Československa, kteří toho také kolikrát nakecaly, ale těm se na rozdíl od těch Kubánských náš politický systém v naší zemičce na konec podařilo rozbít...Kuba stále odolává, umíte si ale představit kdyby to tam zabral bohatý americký investor? Od všech těch co v tomto dokumentu mluvili, jsem neviděl že by se měli špatně, tedy krom nějakých těch rodinných strastí ale kdo je nemá..ps: Když už tedy na Kubu, ničeho si nevšímat, do ničeho nemluvit a jen užívat, hlavně pak po příjezdu nekecat o tom jak to tam bylo děsný, jak tam žijí lidi v bídě atd... Pořád je to ráj na zemi, ráj pro turisty i ráj pro všechny ty obyčejné lidi.. ()

VeeDee 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od ostatních (Karlos80 a igi B.) si nemyslím, že dokument je tlachání o ničem. Kdo Kubu procestoval (Varadero se nepočítá), ví, jak to tam vypadá a ví, že se nemají zrovna nejlépe. Komunismus tam stále kvete a spousta lidí tajně doufá, že přijde změna... Dokument nabízí pohled do domácností žen, manželek, sester těch, co jsou na spoustu let ve vězení za to, že měli pouze jiný názor... Myslím, že pro pochopení dokumentu je třeba mít více znalostí o Kubě. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

To je ale zase jednou >jinoprostorová< lumpárna... .-( . . . Téměř hodina tlachání o ničem. Tak hlavně že se autorka párkrát statečně ukázala před kamerou, to je teď asi nějaká móda mezi >dokundamentalistkami< nebo co... :-[.. . . . Jedna hvězdička tedy jen jako výraz soucitu s těmi pár obětmi mezi nešťastnými kubánskými ženami, které bůhví podle jakého klíče tihle >tvůrci< zneužili k vykázání nějakého výsledku svého výletu na Kubu... Bída a utrpení. - - - - - (Poprvé viděno 8.1.2009 na ČT2, hodnocení a komentář zde jako první - 8.1.2009) ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama