Reklama

Reklama

13. komnata - Série 4 (2008) (série)


13. komnata Evy Jiřičné (S04E18)

(epizoda)

Obsahy(1)

Světoznámé architektce, která se v poslední době v Čechách zviditelnila jako předsedkyně soutěže o novou budovu Národní knihovny v Praze, zabránily po roce 1968 úřady v návratu do vlasti. Eva Jiřičná je světoznámá česká architektka a designerka žijící ve Velké Británii. Narodila se na začátku druhé světové války ve Zlíně. Její otec byl významným českým architektem. Eva se původně chtěla stát profesorkou chemie. Na přání otce však vystudovala ČVUT v Praze obor architektura, potom AVU v ateliéru Jaroslava Frágnera. V létě 1968 odjela na stáž do Londýna, ale české úřady jí zabránily v návratu. Eva netušila, že se dalších 13 let nedostane zpátky a že se už nikdy v životě nesetká se svým milovaným otcem. Nastoupila v Ateliéru Louis de Soisson, kde projektovala přístav v Brightonu. Pak začala spolupracovat se známým architektem Richardem Rogersem. Jiřičná je známá hlavně díky interiérům londýnských a newyorských módních obchodů a butiků, které navrhovala. Má vlastní architektonické studio v Praze (AI Design Praha) i Londýně (Eva Jiricna Architects). Od roku 1996 je profesorkou, je vedoucí ateliéru architektury na VŠUP v Praze.
V rodinných a partnerských vztazích tolik štěstí jako v práci neměla. S prvním mužem se rozvedla, nikdy jí nebylo dopřáno mít děti. V Anglii byl jejím partnerem architekt Kaplický, který byl v té době méně úspěšný než ona. Po několika letech se rozešli. Dnes je Eva Jiřičná v Čechách známá i díky němu – byla předsedkyní poroty, která vybrala jako vítězný proslulý Kaplického projekt nové budovy Národní knihovny, tzv. Chobotnici.
Kdybychom sestavili desítku osobností, které se po odchodu z Česka prosadily ve světě, Eva Jiřičná by bezpochyby byla mezi nimi. Forman, Navrátilová, Lendl, Kundera, Kaplický... Ti všichni odešli z komunistického Československa, aby mohli naplno realizovat svůj talent. Pro Evu Jiřičnou ani odchod do ciziny nebyl vysvobozením z údělu, který je tolik typický pro ženy na špičkových místech. I ona stála před rozhodnutím, jestli profesi, nebo rodinu, a i ona dala přednost práci.
Průvodkyní životním příběhem Evy Jiřičné je novinářka Jana Ciglerová. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

petaspur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trpělivé odhalování skrytých bolístek v pečlivě schovávané komůrce slavné osobnosti se nekonalo. Pořad ve mně nevzbudil schopnost litovat ženu, která se vzdala možnosti mateřství zásluhou preference práce a které zabránění v návratu do vlasti přineslo možnost světového zviditelnění. ()

Reklama

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Jiřičná je velice zajímavá osobnost, ale z duše nesnáším koncept těch třináctých komnat, kdy tak čtvrtinu záběrů představuje přikyvující reportérka s vážným výrazem, která se další čtvrtinu dílu snaží vypáčit z Jiřičné, jak hrozně lituje, že nemá děti. Radši bych se něco přiučil o jejím díle. Ale alepoň jsem se dozvěděl, že se k ní Kaplický (kterého si jako umělce cením) zachoval jako prvotřídní zmrd. ()

mr.bredok 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Architektka Jiřičná mne začala více zajímat potom co u nás ve Zlíně navrhla univerzitní knihovnu. Stavba už stojí a myslím, že volba dát projekt Jiřičné nebyla špatná. Dnes jsem díky komentáři Kulmona shlédl pořad podruhé a překvapilo mne, jak až mohou být lidé otevření ve věcech tak intimních jako je nerealizování rodiny. Obdivuhodné jak od Jiřiční tak od režiséra a moderátorky... ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama