Reklama

Reklama

Nikdy nekončí

(TV film)

Obsahy(1)

Danny (J. Hanzlík) si po emigraci vybudoval v Londýně zcela nový život. Po dlouhých letech vzájemného odloučení jej poprvé přijíždí navštívit jeho panovačná matka (I. Janžurová). Ta neschvaluje Dannyho nové jméno, bydlení, ani přítelkyni. Během těchto zdánlivě povrchních konfliktů vyplouvají na povrch nedořešená traumata z minulosti. Televizní film podle předlohy Benjamina Kurase byl v brněnském studiu natočen roku 1992. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Terva 

všechny recenze uživatele

Psychologický příběh syna, jehož komplikovaný vztah k matce jej provází v emigraci i v osobním životě. Dvojice Janžurová Hanzlík je sice trocu nesourodá, ale výkon Ivi vše napravuje. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Hra Benjamina Kurase je komorní studií o patologickém vztahu dominantní matky k již dospělému synovi, emigrantovi, který si zařídil život po svém: jinak a v jiném světě. Brněnská televizní inscenace potom poskytla výjimečnou hereckou příležitost Ivě Janžurové, jejíž nervózní, nesnášenlivá, popudlivá a hádavá ženská je přímo ukázkovým prototypem lidské omezenosti a xenofobie. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

V první řadě zaujme nezvyklé spojení Janžurová (matka) - Hanzlík (syn) při vědomí jejich věkového rozdílu pouhých sedmi let, ale proč ne. Zřetelná inspirace divadelní hrou a skrovná výprava s jedním interiérem není vůbec přítěží. Naopak ale mírně rušily dokumentární záběry na Londýn, které snad měly způsobit méně divadelnosti a více televiznosti, což se ale ne zcela podařilo. Dějově výborné. Neuvěřitelná geneze vztahů a eskalace dialogů vrcholí překvapivým koncem. Pak ani neruší některé divadelní zkratkovité prvky, které v televizním zpracování nemusely být. Neumím si například představit, že by žena poprvé na návštěvě v Londýně na pokyn "Pojďte se projít" hodila na sebe kabát a bez sebemenších příprav během patnácti vteřin odcházela. Stejně tak si při pozorném sledování všimnete, že čas odbíhající na hodinách v pozadí mírně nekoresponduje s vývojem děje. ()

Awer 

všechny recenze uživatele

Chytré a trefné. Nepřijde mi to úplně jako materiál pro ČT3, kde to teď oživili, ale proč mít předsudky o důchodcích a o tom, že se budou umět vcítit jen do matky, že? Ostatně, ve výsledku prohrávají všichni. Úžasná je ta udržená komornost a úspornost. Film se odehrává reálně v jedněch kulisách, evidentně v Československu, ne Británii, ale úplně v pohodě se to snese. ()

allegria 

všechny recenze uživatele

Až mě z toho mrazí. Téma psychicky narušené matky (jak jinak to nazvat) a následkem výchovy zdánlivě sebevědomého syna, který je ve skutečnosti pořád tím malým stále peskovaným chlapečkem, je děsivé svou pravdivostí. Herecký výkon Ivy Janžurové přispívá k pocitu hrůzy, co všechno je možné, protože to zahrála naprosto přesvědčivě. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama