Reklama

Reklama

Můj Ahasver

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Můj Ahasver - pokus o portrét Pavla Vrby režiséra Rudolfa Kudrnáčka. Pavel Vrba patří k nejprestižnějším autorům písňových textů, které v posledních padesáti letech naše hudební scéna měla a má. Je spolutvůrcem české rockové poetiky, psal a píše snad pro všechny naše přední interprety. Byl odměněn mnoha cenami (2x zlatá, 1x stříbrná, 1x bronzová Bratislavská lyra, 2x stříbrná a 1x bronzová Děčínská kotva, výroční cena ČHF 91 za textovou tvorbu, 2. cena Národní soutěže o muzikál v roce 1992 za 451° Fahrenheita - Zapalovač) a dostalo se mu i ocenění nejvyššího, jaké si může žijící autor přát - některé jeho slogany se staly součástí obecné češtiny (jasná zpráva, jedeme dál). Psal a píše pro divadlo, film a televizi, vydal pět knih (Praha - kaleidoskop velkoměsta, Yveta Simonová a její osudoví muži, ...A prošlo tu 60+6 andělů, Můj Ahasver a knížka textů Jasná zpráva) a jeho básnické poemy Mizející Praha a Můj Ahasver uvedla pražská Viola. Má za sebou zkušenost dramaturga v Hudebním divadle Karlín, kde je spoluautorem her a muzikálů Mazlíčkové, Cikáni jdou do nebe, Zahraj to znovu, Same, Povečeříme v posteli a 451° Fahrenheita - Zapalovač. Pro divadlo Ungelt přebásnil Weberův a Blackův komorní muzikál Líp se loučí v neděli, společně s Jiřím Hubačem napsali Královnu Antoinettu. Artrocková alba Blue Effectu a brněnských Synkop (Svět hledačů, Třiatřicet, Sluneční hodiny, Křídlení, Dlouhá noc) jsou nepředstavitelná bez jeho nezvyklé metaforiky a novotvarů, stejně jako bluesový repertoár Jana Spáleného, nebo celá dekáda Jandova Olympicu (Jásná zpráva, Osmý den, Dávno, Jako za mlada). Pro Městské divado Brno napsal spolu s Miloslavem Klímou a Oldřichem Veselým féerii Odysseia. (Pavel Vrba *16. 4. 1938) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Škoda, že o tak zajímavém a plodném člověku a umělci, kterým Pavel Vrba bezesporu je, natočil R.K. takový jalový dokument. Nejspíš dobrá vůle byla, ale... - - - - - (Poprvé viděno 15.1.2009 na ČT2, hodnocení a komentář zde jako první - 15.1.2009) ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Ještě neznám tohoto muže podrobnějí, přitom... na cestě od kotle jsem na něj narazil a zarazil mi dech. Jeho názory jsou tak osvícené a dopředu. Básně tak plné a překvapivé, šokující. Nedívám se na dokumenty, protože si stále myslím, že jsem nejlepší. Tento však byl znějící a šokující. Musím se s tím člověkem seznámit. Dokument byl kvalitní. Hudba podtrhovala atmosféru takovým způsobem, že se tajil dech. Mějte se... ()

Reklama

Reklama